NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Wrakstukken vermist vliegtuig gevonden'

Een toestel van Egyptair dat onderweg was van Parijs naar Caïro is van de radar verdwenen. De zoekacties zijn gestart. Op de passagierslijst staan geen Nederlanders. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Wij beëindigen ons liveblog over de crash van vlucht MS804 van EgyptAir. Volg nos.nl of onze app voor verdere berichtgeving over het ongeluk.

  Dit weten we tot nu toe:

  - De Airbus A320 was met 66 mensen aan boord onder weg van Parijs naar Caïro, toen hij vannacht van de radar verdween

  - Op de Middellandse Zee zijn brokstukken gevonden, ten zuiden van de Griekse eilanden Karpathos en Kreta. Mogelijk gaat het om stukken plastic en reddingsvesten

  - Over de oorzaak van de crash is nog niets duidelijk. De Egyptische minister van Burgerluchtvaart zegt dat een aanslag waarschijnlijker is dan een technisch mankement

 • Britse piloot: weer was goed

  Een Britse piloot, die rond dezelfde tijd als vlucht MS804 van EgyptAir over de Middellandse Zee vloog, zegt dat er gunstige vliegomstandigheden waren.

  "Het weer was perfect", zegt hij tegen de BBC. "Ik vloog met een Boeing 747 van Milaan naar Djedda en volgde ongeveer dezelfde route als het andere vliegtuig. (...) Het was rustig. Ik zei dat ook tegen de luchtverkeersleiding in Athene en kreeg als antwoord dat er maar vijf vliegtuigen in de lucht waren."

 • Obama bijgepraat door antiterreur-adviseur

  De Amerikaanse president Obama heeft overlegd met zijn belangrijkste antiterreur-adviseur Lisa Monaco over de crash met het toestel van EgyptAir. Obama had gevraagd om op de hoogte te worden gehouden.

  Het Witte Huis heeft zijn steun en hulp aangeboden aan betrokken landen en instanties.

 • 'Wrakstukken gevonden'

  Een Grieks fregat heeft wrakstukken gevonden in zee, melden bronnen bij het Griekse leger. Het gaat om twee grote plastic voorwerpen, die zo'n 370 kilometer ten zuiden van het eiland Kreta dreven in het water.

  Het gebied waar de voorwerpen zijn gevonden, is zo'n 90 kilometer ten zuidoosten van de plek waar vlucht MS804 van de radar verdween.

 • Egyptische minister: aanslag waarschijnlijker dan technische fout

  Het is aannemelijker dat het vliegtuig is neergestort door een terreuraanslag, dan door een technische fout. Dat heeft de Egyptische minister Fathi van Burgerluchtvaart gezegd tijdens een persconferentie, na vragen van een journalist. Hij wil geen conclusies trekken, maar zegt dat analyse erop wijst dat terrorisme aannemelijker is. Eerder riep de minister nog op om niet te speculeren over de oorzaak van de crash.

  Ook het hoofd van de Russische geheime dienst FSB zegt dat het toestel van Egypt Air waarschijnlijk is getroffen door een terreurdaad. De man, Aleksander Bortnikov, roept de Europese partners van Rusland op om samen uit te zoeken wie er verantwoordelijk is. Hij zegt niet wat voor bewijs hij heeft dat het gaat om terrorisme.

 • Zoektocht rond Karpathos breidt zich uit

  De Egyptische minister Fathi van Burgerluchtvaart zegt dat het zoekgebied wordt uitgebreid. Er wordt nu voornamelijk gezocht in de buurt van het Griekse eiland Karpathos, maar de zoektocht breidt zich uit naar het zuiden. 

  Er zijn volgens de minister nog geen brokstukken gevonden.

 • 'Topman Procter & Gamble onder passagiers'

  Volgens Franse media zat de directeur van het kantoor van multinational Procter & Gamble in Amiens in het toestel. Het zou gaan om Ahmed Helal, een geboren Egyptenaar.

 • Veel schepen zoeken mee

 • Egyptische minister: stop met speculeren

  Sherif Fathy, de Egyptische minister van Burgerluchtvaart, heeft op een persconferentie gezegd dat het een lastige dag is. Hij roept media op om te stoppen met speculeren over de oorzaak van de crash van het vliegtuig. Terrorisme en technische mankementen kunnen volgens hem niet uitgesloten worden.

 • 'Incident in cockpit mogelijk reden van crash'

  Omdat het toestel zwenkende bewegingen maakte voordat het van de radar verdween, denkt luchtvaartdeskundige Paul Charles dat er sprake is geweest van een incident in de cockpit. Hij legt uit tegenover de BBC:

  "Het lijkt erop dat het vliegtuig niet ineens is opgeblazen door een raket of het ontploffen van een bom. De bewegingen van het toestel suggereren dat de piloten op de een of andere manier betrokken is geweest bij een incident in de cockpit."   

 • Zo verliepen contactpogingen Griekse verkeersleiding

  Volgens de Griekse verkeersleiding was er rond 2.55 uur Griekse tijd nog contact met de piloten, toen het toestel in Griekse luchtruim vloog. De piloten maakten geen melding van problemen.

  Om 03.26 uur zocht de verkeersleiding opnieuw contact om de cockpit te informeren dat het toestel het Griekse luchtruim zou verlaten, en het Egyptische luchtruim binnen zou vliegen, maar toen kreeg de Griekse luchtverkeersleiding geen antwoord. Zij heeft toen onmiddellijk de Egyptische collega’s geïnformeerd.

  Wat gebeurde tussen 3.27 uur en 3.29 uur zou "cruciaal" zijn geweest, laat een bron bij het ministerie van Defensie weten aan The Guardian.

 • Griekse minister: toestel maakte gekke bewegingen

  De Griekse minister van Defensie zegt dat het vliegtuig in Egyptisch luchtruim vloog, toen het ineens onverwachte bewegingen maakte. Ze concluderen dat op basis van radarbeelden. "Het beeld dat we nu hebben is dat het vliegtuig op 11,2 kilometer in Egyptisch luchtruim vloog, toen het ineens begon te zwenken en een daling maakte van 6,7 kilometer. Daarna verdween het van de radar."

  Ook zei hij dat er nog geen puin is gevonden op satellietbeelden.

 • Airbus was twee dagen geleden nog op luchthaven Zaventem

  Volgens de VRT was het gecrashte vliegtuig van Egyptair twee dagen geleden nog op luchthaven Zaventem. Dat blijkt uit een analyse van de vliegdata. Ook afgelopen zaterdag maakte de Airbus nog een vlucht van Brussel naar Caïro.

 • Hollande bevestigt crash vliegtuig

  De Franse president Hollande heeft op een persconferentie bevestigd dat het vliegtuig is neergestort. Hij zei dat hij "geen enkele scenario" uitsluit over de oorzaak van de crash. Ook betuigde hij steun aan de nabestaanden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hollande: vliegtuig inderdaad neergestort

  Franse aanklagers openen een onderzoek naar de verdwijning van de EgyptAir-vlucht van vannacht.

 • 'Eerst dient toestel teruggevonden te worden'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ron Linker: nadruk ligt hier op opvang ongeruste familieleden