ltbaspotter / Flickr / Creative Commons by-sa

Een toestel van Egyptair dat op weg was van Parijs naar Caïro, is bij Egypte van de radar verdwenen. De Airbus A320 is zeer waarschijnlijk in de Middellandse Zee gestort. Officieel wordt het toestel nog vermist, maar de Franse president Hollande sprak in een persverklaring van een crash. 

Toen de Airbus A320 van de radar verdween, vloog het 450 kilometer van de Egyptische kust. Over de oorzaak is nog niets bekend. Er is een grote zoekactie aan de gang.

Aan boord waren 66 mensen, onder wie tien bemanningsleden. Volgens Egyptair waren er naast de bemanningsleden 30 Egyptenaren, 15 Fransen, een Brit, een Belg, twee Irakezen, een Koeweiti, een Saudiër, een Soedanees, iemand uit Tsjaad, een Portugees, een Algerijn en een Canadees op de vlucht naar Caïro.

Vlucht MS804 was gisteravond om 23.00 uur vertrokken van de luchthaven Parijs Charles de Gaulle. Het toestel had zo'n vier uur later moeten landen in Egypte. Maar na 3 uur en 40 minuten sloeg de Egyptische luchtverkeersleiding alarm toen het vliegtuig van de radar verdween.

Egyptisch luchtruim

Het laatste contact met het vliegtuig was rond 02.45 uur. Dat was 10 minuten voordat het contact met de Egyptische luchtverkeersleiding verloren ging. De Airbus vloog toen op elf kilometer hoogte boven de Middellandse Zee en was net in het Egyptische luchtruim.   

De Griekse luchtverkeersleiding zegt dat het toestel twee minuten na het verlaten van het Griekse luchtruim van de radar verdween. Het viel de verkeersleiding op dat de piloten zich niet hadden afgemeld voordat ze het Egyptische luchtruim invlogen. Officieel hadden ze dat moeten doen. De Airbus vloog op dat moment ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos.

Er was een bericht dat de Egyptische strijdkrachten twee uur na de eerste melding van de verdwijning een noodsignaal hadden ontvangen van het toestel. Dat zou dan een signaal zijn dat automatisch was verzonden. Maar het leger spreekt tegen dat het zo'n signaal heeft ontvangen.  

NOS

Egyptische media melden dat er tijdens het laatste contact niets aan de hand was. Alles was rustig aan boord. Volgens Egyptair waren de twee piloten zeer ervaren. Meteorologen zeggen dat het helder weer was.   

Egypte is op de Middellandse Zee een zoekactie begonnen naar de verdwenen Airbus. Griekenland en Frankrijk helpen mee. De Grieken doen dat met een marineschip en een vliegtuig. De Fransen hebben een verkenningsvliegtuig ingeschakeld dat al in het gebied is om te zoeken naar bootvluchtelingen. De Franse marine is onderweg om de zoekactie te ondersteunen.    

De actie concentreert zich op de grens van het Griekse en Egyptische luchtruim en kan lang duren omdat de Middellandse Zee op die plaats een tot twee kilometer diep is.

Crisiscentrum

Egyptair heeft op het vliegveld van Caïro een crisiscentrum opgezet. Familie en vrienden van de inzittenden kunnen daar terecht voor de laatste informatie. Artsen, tolken en andere begeleiders staan klaar om mensen op te vangen.

Ook hebben de Egyptische autoriteiten een telefoonnummer geopend voor verwanten in binnen- en buitenland. 

De Franse president Hollande heeft met zijn Egyptische collega Sisi contact gehad over het verdwenen toestel. Zij willen nauw samenwerken om te achterhalen wat er is gebeurd. 

STER reclame