Airbus A320 van Egyptair
NOS Nieuws

Wrakstukken vliegtuig gevonden ten zuiden van Kreta

Honderden kilometers ten zuidoosten van het Griekse eiland Kreta zijn wrakstukken en ook twee reddingsvesten van een vliegtuig gevonden. Vermoedelijk zijn ze van het vermiste Egyptische vliegtuig dat vannacht met 66 mensen aan boord van de radar verdween. Het was bezig aan een vlucht van Parijs naar Caïro.

Volgens het persbureau Reuters heeft een Grieks fregat twee grote rood-witte voorwerpen van kunststof zien drijven, dicht bij de plek waar eerder een signaal van een transponder was uitgezonden, zegt Reuters. Een Egyptisch vliegtuig zou twee rechthoekige oranje voorwerpen hebben gezien.

Een Egyptische scheepskapitein die meedeed aan zoekactie heeft foto's op Facebook gezet van voorwerpen die van het vermiste toestel afkomstig zouden zijn.

De Griekse minister van Defensie heeft gezegd dat de Airbus A320 van EgyptAir net het Egyptisch luchtruim was binnengevlogen, toen het plotseling twee scherpe bochten maakte, eerst een naar links van 90 graden en daarna een naar rechts van 360 graden. Ook verloor hij bijna 6700 meter aan hoogte. Daarna verdween hij van de radar. Dat was om 02.45 uur.

Het vliegtuig vloog op dat moment boven de Middellandse Zee. Net voordat het toestel het Griekse luchtruim verliet, werden oproepen van de Griekse luchtverkeersleiders niet meer beantwoord. EgyptAir zegt dat het Egyptische leger een noodsignaal heeft opgevangen, maar het leger ontkent dat.

Hoge Amerikaanse ambtenaren hebben tegen CNN gezegd dat ze ervan uitgaan dat het vliegtuig door een bomaanslag is neergestort, ook al hebben ze daar nog geen bewijs voor. De Egyptische minister van Luchtvaart zegt dat kans dat het vliegtuig door een terroristische actie neerstortte groter is dan dat een technische storing de oorzaak was. De Franse president Hollande wilde eerder vandaag een terroristische aanslag niet uitsluiten.

Passagiers

Het toestel had drie veiligheidsagenten aan boord. Veiligheidsdiensten onderzoeken of er personen aan boord waren die banden hadden met extremistische groepen.Er zijn geen overlevenden gevonden. In Frankrijk is het Openbaar Ministerie een onderzoek begonnen.

In het gebied waar de wrakstukken zijn gevonden wordt verder gezocht. Behalve Franse, Egyptische en Griekse vliegtuigen en schepen doen daar ook een Brits en Amerikaans vliegtuig aan mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl