liveblog

Feyenoord en Willem II winnen, NEC-PEC en Roda-Groningen gelijk

liveblog gesloten

Klaar in Kerkrade

We sluiten de boeken in Kerkrade. Roda JC-FC Groningen eindigt in een bloedeloze 0-0.

De thuisploeg wint voor de elfde keer op rij niet, maar heeft er in de tweede helft wel voor geknokt. FC Groningen kan niet terugkijken op een beste wedstrijd.

Kwartiertje

Nog een kwartier te spelen in Kerkrade en de stand is nog altijd 0-0. De tweede helft is ietsje beter dan de eerste, maar die was dan ook niet om aan te zien.

Bij Groningen zijn Mahi en Linssen in de ploeg gekomen voor Maduro en Antonia. Mahi, die bijna een maand aan de kant stond met een hamstringblessure, had al snel een behoorlijke kans. Hij stoomde op van rechts, maar zijn schot in de korte hoek werd gered door keeper Van Leer.

Tussenstand: Roda JC-FC Groningen 0-0

De reacties na Feyenoord-Heracles

Kansjes

In het eerste kwartier na rust hebben we zowaar twee kansen gezien. Wordt het dan toch nog een wedstrijd?

Eerst was Maduro dicht bij de 1-0 voor Groningen. Een kopbal van De Leeuw kwam voor zijn voeten en de oud-Ajacied kon van dichtbij binnenschieten, maar keeper Van Leer was op zijn post.

Even later leverde Faik een mooi afstandsschot af namens Roda JC, maar doelman Padt wist de bal ternauwernood over te tikken.

De bal rolt weer

De tweede helft van Roda JC-FC Groningen is begonnen. Het wachten is op enig spektakel.

Rust

Het is 0-0 bij Roda JC-FC Groningen na een uiterst teleurstellende eerste helft.

Een laag tempo, veel balverlies, foute passes en bijna geen kansen. Volgens NOS-commentator Jan Roelfs is het "verschrikkelijk slecht".

Schot op doel!

We hebben er 36 minuten op moeten wachten, maar het eerste schot op doel is een feit.

Eerlijk is eerlijk: het was een mooi, vlammend schot van Roda-middenvelder Paulissen. Groningen-keeper Padt pareert fraai.

Niets te melden

Er staat alweer een half uur op de klok in Kerkrade. We hebben een schotje van Drost gezien voor Groningen en een bijna-kopbal van Bokaye van Roda JC, maar dat was het dan ook wel.

Het is met name voor de fans van FC Groningen, die 380 kilometer hebben gereisd, te hopen dat er nog wel iets meer gaat gebeuren bij Roda JC-FC Groningen.

Clubrecord op komst

Er wordt vanmiddag in Kerkrade hoe dan ook een clubrecord gebroken.

Als Roda JC niet wint, is het de zevende opeenvolgende thuiswedstrijd zonder overwinning. Een clubrecord.

Maar als Roda JC scoort tegen FC Groningen, is het de 25ste opeenvolgende uitwedstrijd waarin de Groningers een tegendoelpunt krijgen. Ook een clubrecord.

We wachten in spanning af. De tussenstand is 0-0.

Aftasten

Voor de mensen die een kwartier te laat hebben ingeschakeld: u heeft nog niets gemist.

Beide ploegen zijn nog aan het aftasten in Kerkrade. Kansen hebben we nog niet gezien. FC Groningen heeft wel het meeste balbezit.

Aftrap

De bal rolt bij het laatste eredivisieduel van deze zondag: Roda JC-FC Groningen.

Klaar in Nijmegen

We houden ermee op in Nijmegen. NEC en PEC Zwolle spelen met 2-2 gelijk.

Doelpunt Feyenoord

En dat is drie voor Feyenoord. Kramer schiet in de 90ste minuut de 3-0 binnen tegen tien Heraclieden, een ziedend schot hoog en onhoudbaar in het doel.

Tussenstand: Feyenoord-Heracles 3-0

Dirk Kuijt beslist de wedstrijd in De Kuip. Hij maakt er in de 83ste minuuut 2-0 van voor Feyenoord door een voorzet van Vilhena binnen te koppen.

Tussenstand: Feyenoord-Heracles 2-0

Rood voor Zomer

Het is weer voorbij voor Ramon Zomer. Hij krijgt een rode kaart na een opstootje met Michiel Kramer.

De twee hebben het al de hele wedstrijd met elkaar aan de stok. Vlak daarvoor raakt de wild met zijn armen zwaaiende Kramer Zomer op zijn mond. Er wordt geduwd en getrokken en Zomer krijgt uiteindelijk rood als hij Kramer naar de keel grijpt.

Spektakel

Er gebeurt van alles in de slotfase in Rotterdam en Nijmegen.

In De Kuip heeft Tannane in de 77ste minuut een enorme kans om Heracles op gelijke hoogte met Feyenoord te brengen. Hij duikt alleen voor keeper Vermeer op, maar weet de bal naast te schieten.

Intussen heeft Veldwijk een grote kans om PEC weer op voorsprong bij NEC te brengen. De PEC-spits werkt de bal echter op de paal.

Tussenstand: Feyenoord-Heracles 1-0

Tussenstand: NEC-PEC Zwolle 2-2

Op en neer (2)

Ook in Nijmegen gaat het spel op en neer en zijn er kansen aan beide kanten.

De grootste mogelijkheid was in de 65ste minuut voor PEC Zwolle. Ehizubue stuitte op keeper Van Duin, in de rebound schoot Nijland op keeper Van Duin, en in de re-rebound werkte Menig de bal over.

Op en neer

Het is een aardig schouwspel na rust in De Kuip. Het spel golft op en neer, zonder dat er veel grote kansen zijn.

Feyenoord was er in de 64ste minuut nog het dichtste bij met een vrije trap van Kuijt, die dwars door de muur ging maar wel links naast de linkerpaal.

Doelpunt NEC

NEC komt op gelijke hoogte met PEC. Anthony Limbombe schiet in de 62ste minuut heel fraai de 2-2 binnen.

Iedereen rekent op een voorzet van de Belg, maar hij weet de bal met een schitterend geplaatst schot in de verre hoek te werken.

Heracles bijt van zich af

In De Kuip begint Heracles in het eerste kwartier na rust steeds meer van zich af te bijten. Te Wierik had een aardige kopkans en een schot van Tannane zeilde maar net over het doel van Vermeer.

Feyenoord is nog niet klaar met Heracles, maar leidt nog wel met 1-0.

NEC doet iets terug tegen PEC. Janio Bikel maakt er in de 53ste minuut 1-2 van.

Een minuut eerder bracht PEC-keeper Begois nog prachtig redding na een loeihard schot van Limbombe, maar op het schot van Bikel van de rand van de zestienmeter hoog in het doel is de doelman kansloos.

Tussenstand: NEC-PEC Zwolle 1-2

Tweede helft in Nijmegen en Rotterdam

NEC-PEC Zwolle is hervat. Er is werk aan de winkel voor de Nijmegenaren, want de tussenstand is 0-2.

En ook bij Feyenoord-Heracles rolt de bal weer. De Rotterdammers leiden met 1-0.

De Jong: sodemieter op met je vragen

SC Cambuur-trainer Henk de Jong is niet te benijden. Hij stond Jeroen Elshoff geduldig te woord, maar wordt wel een beetje moe van de vragen over zijn toekomst.

Rust

We gaan thee drinken in Nijmegen en Rotterdam. Bij NEC-PEC Zwolle is de ruststand 0-2, bij Feyenoord-Heracles is het 1-0.

Doelpunt PEC Zwolle

PEC komt op 2-0 bij NEC. Lars Veldwijk gaat alleen op keeper Marco van Duin af en faalt niet.

De voorsprong voor de gasten uit Zwolle is terecht. NEC speelt niet veel klaar en de kansen zijn voor PEC.

Tussenstand: NEC-PEC Zwolle 0-2

Elleboog van de week

We zitten in een opwindende fase in De Kuip. Er was een flinke kans voor Heracles van Bel Hassani (Vermeer pareert) en Feyenoord kwam bijna op 2-0 door Gustafson. Castro tikte een voorzet voor de voeten van de Zweed, maar zijn inzet belandde op de lat.

Even later is er een negatieve hoofdrol voor Gustafson: hij plant zijn elleboog à la Lee Towers in de maagstreek van Fledderus, die een tijdje moet worden verzorgd. Scheidsrechter Nijhuis heeft het voorval niet gezien.

Na een half uur komt Feyenoord op 1-0 tegen Heracles. Een voorzet van Elia gaat er zomaar in.

Het is een curieus doelpunt. Elia zet vanaf links voor richting Dirk Kuijt, maar de aanvoerder komt niet aan de bal, zo lijkt het na bestudering van de herhaling. De bal vliegt pardoes in het doel van keeper Castro.

De goal komt enigszins uit het niets. Feyenoord heeft wel de hele tijd balbezit, maar slaagt er niet in door de hechte Heracles-defensie te breken.

PEC Zwolle komt in de 20ste minuut op voorsprong in Nijmegen. Trent Sainsbury kopt binnen.

Iedereen bij NEC let bij een vrije trap van Stef Nijland op spits Lars Veldwijk. Sainsbury, door coach Jans naar voren geschreeuwd, heeft daardoor de ruimte om PEC via de grond op voorsprong te koppen. Het is het eerste eredivisiedoelpunt van de Australische verdediger.

Tussenstand: NEC-PEC Zwolle 0-1

0-0 in kansen

In De Kuip is het eerste kwartier nog heel weinig gebeurd. De thuisploeg heeft het meeste balbezit en zet de gasten uit Almelo snel vast, maar heeft nog niet voor gevaar kunnen zorgen. Ook Heracles heeft het publiek nog niet op de banken gekregen. Een mat begin.

Tussenstand: Feyenoord-Heracles 0-0

1-1 in kansen

Het is een aardig begin in Nijmegen. Zowel NEC als PEC heeft al een kans op de openingsgoal gehad.

Namens NEC schoot Limbombe de bal na acht minuten uit kansrijke positie voorlangs het doel. De kans voor PEC was nog groter: Menig ontsnapte over links, omspeelde keeper Van Duin maar schoot de bal vervolgens in het zijnet.

Tussenstand: NEC-PEC Zwolle 0-0

Wat gaan we doen vandaag?

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst blikt vooruit op het thuisduel met Heracles.

Van Bronckhorst blikt vooruit op Feyenoord-Heracles

Vrienden voor het leven?

Het is een goed stel samen: de NEC'ers Marcel Appiah en Christian Santos. Ze leerden elkaar in Duitsland kennen bij Arminia Bielefeld en wonen nu samen in Nijmegen, waar ze vorig seizoen de Jupiler League-titel vierden.

Appiah en Santos, NEC-roomies in Nijmegen

Klaar in Tilburg

Het is afgelopen in Tilburg. Willem II wint met 3-0 en drukt SC Cambuur dieper in de zorgen.

Om 14.30 uur: NEC-PEC Zwolle

De trainers Ernest Faber (NEC) en Ron Jans (PEC Zwolle) blikken vooruit.

Doelpunt Willem II

Stijn Wuytens was al goed voor twee assists. Nu maakt hij zelf de 3-0 van Willem II tegen SC Cambuur.

De Belg schiet in de 89ste minuut op fraaie wijze een vrije trap tegen de touwen.

Tussenstand: Willem II-SC Cambuur 3-0

De wedstrijd lijkt gespeeld: Erik Falkenburg tikt in de 80ste minuut de 2-0 voor Willem II binnen.

Uit een corner van Stijn Wuytens scoort Falkenburg bij de eerste paal. Het is zijn achtste treffer van het seizoen.

Willem II-trainer Jurgen Streppel is zo blij met de goal dat hij langs de zijlijn struikelt tijdens het juichen. De buit lijkt binnen voor de Tilburgers, de zorgen voor de Friezen worden groter.

Tussenstand: Willem II-SC Cambuur 2-0

Emoties

Nog ruim een kwartier bij Willem II-SC Cambuur. De Friezen zijn na rust een stuk daadkrachtiger uit de kleedkamer gekomen en het is een echte vechtwedstrijd geworden. Zoals het een degradatiekraker betaamt.

Aan beide kanten zijn er ook doelkansen geweest, meer voor Willem II dan voor Cambuur, en dat is ook fijn voor de neutrale toeschouwer. Langs de lijn lopen de emoties af en toe ook hoog op. Zo is Willem II-verzorger Henry van Amelsfort door scheidsrechter Higler na de tribune gestuurd na aanmerkingen op de leiding.

Tussenstand: Willem II-SC Cambuur 1-0

Spektakel!

Wat gebeurt er nu ineens in Tilburg? Na een uur zonder opwinding zitten we nu in een fase waarin de kansen ons om de oren vliegen.

In de 58ste minuut mist Falkenburg een grote kans op de 2-0 voor Willem II met een kopbal van dichtbij. Twee minuten later grijpt Cambuur-doelman Zeinstra goed in na een hard schot van Van der Velden na een voorzet van De Sa.

En weer een minuut later heeft Ogbeche de gelijkmaker voor Cambuur op zijn voet. Willem II-keeper Lamprou grijpt goed in.

Eindelijk

Eindelijk is het zover: de eerste doelpoging van SC Cambuur. In de 55ste minuut passt Narsingh op de vrijstaande Overgoor, die vervolgens via het hoofd van Dries Wuytens over het doel schiet.

Het is het eerste min of meer opwindende moment in de tweede helft van Willem II-Cambuur.

Tweede helft

De wedstrijd tussen Willem II en SC Cambuur is hervat. De tussenstand is 1-0.

Bij Willem II is Richairo Zivkovic vervangen door Lesly de Sa.

'Feyenoord speelt bij vlagen beter dan Ajax'

Feyenoord moet om 14.30 uur tegen Heracles proberen om in het spoor van koploper Ajax te blijven. Na de winst van de Amsterdammers op Heerenveen bedraagt het verschil zes punten. "Er is niet zo heel veel verschil tussen Ajax en Feyenoord", vindt Van Beek. "Ik denk dat wij bij vlagen beter spelen. Zij hebben gewoon een paar goeie spelers die de kansen afmaken."

Lees een uitgebreid interview met Sven van Beek.

Of luister naar de Feyenoord-verdediger zelf:

Rust

Het is rust in Tilburg. Willem II leidt met 1-0 tegen SC Cambuur in een duel met weinig amusementswaarde.

Nulpunt

De rust nadert bij Willem II-SC Cambuur. Na een aardig eerste kwartier is de amusementswaarde van de wedstrijd bijna tot het nulpunt gedaald.

Willem II is nog altijd de betere ploeg, maar de Tilburgers hebben sinds de 1-0 nauwelijks echte kansen meer kunnen creëren. De Friese gasten hebben op de vijandelijke helft nog helemaal niets laten zien. De neutrale toeschouwers heeft het zwaar in Tilburg.

Weinig spektakel

Er is een klein half uur gespeeld in Tilburg en sinds de 1-0 van Joppen hebben we eigenlijk geen kans meer gezien. Willem II is nog wel steeds baas in eigen huis.

SC Cambuur wil de bal wel hebben, maar als het de bal eenmaal heeft, gebeurt er niets. Willem II-keeper Lamprou heeft tot nu toe een rustige dag.

Willem II is goed begonnen aan het duel met SC Cambuur. In de dertiende minuut maakt Guus Joppen 1-0 voor de thuisploeg. Een lange voorzet van rechts van Stijn Wuytens wordt door de alerte Joppen knap bij de tweede paal binnengekopt.

Na een stroef begin was Willem II al snel de betere ploeg in Tilburg. SC Cambuur heeft nog niet veel klaargespeeld.

Aftrap in Tilburg

De bal rolt in Tilburg. Het eerste duel van vandaag, Willem II-SC Cambuur, is begonnen.

Heerkens is terug

Bij Willem II keert Freek Heerkens terug in de basis. Hij brak in de voorbereiding op het seizoen een middenvoetsbeentje en is nu pas weer hersteld. Hij speelt in de plaats van de geschorste Funsu Ojo.

Opwarmen in Tilburg

Eerste doelman Leonard Nienhuis kampt met een vorige week opgelopen ribblessure. Harm Zeinstra vervangt hem tegen Willem II.

Trainer Henk de Jong heeft daarnaast nog eens vijf andere spelers in de ploeg gezet dan vorige week tegen De Graafschap.

Zorgen in Friesland

Dat het niet goed gaat met SC Cambuur is een understatement. De club wacht na veertien speelrondes nog op de eerste competitiezege. Ook van het degradatieduel van vorige week tegen De Graafschap (2-3 verlies) werd het Friese publiek niet vrolijker.

Technisch directeur Henry van der Vegt had zich zijn start in Leeuwarden wel anders voorgesteld. "Dat mag je wel stellen. Ik had gehoopt dat de lijn van de voorgaande jaren doorgetrokken zou worden", zegt Van der Vegt in aanloop naar het duel met zijn oude club Willem II. "Maar er zit een kentering aan te komen. Dat gevoel leeft sterk binnen de club."

Lees een uitgebreid interview met Henry van der Vegt.

Technisch directeur Henry van der Vegt keert met SC Cambuur terug bij zijn oude club Willem II