Ruime zeges Feyenoord en Vitesse, ook FC Twente wint

liveblog gesloten

De uitslagen van zondag

Laatste fluitsignaal

Klaar in Zwolle. Vitesse wint in een aantrekkelijk duel met 5-1 en passeert PEC Zwolle op de ranglijst.

Doelpunt Vitesse!

Uitblinker Milot Rashica scoort ook nog een keer zelf: hij maakt de 5-1 voor Vitesse tegen PEC Zwolle.

Na een prima pass van Kashia ontsnapt de Albanees aan de verdediging van PEC en hij schiet de bal in de korte hoek.

Nog 15 minuten

Na de rode kaart en de 4-1 van Vitesse is het duel in Zwolle wel gespeeld. De Arnhemmers tikken de bal rustig rond en delen af en toe nog een speldenprikje op.

Toch blijft PEC knokken voor een beter resultaat. Een kwartier voor tijd schiet invaller Kingsley Ehizibue de bal nog eens op de lat.

Scheidsrechter Van Boekel is na de twee strafschoppen voor Vitesse de gebeten hond bij de PEC-fans. Bij bijna iedere actie in het strafschopgebied van Vitesse wordt er om een penalty geroepen.

Goedgemutste Bosz

Vitesse-trainer Peter Bosz bekijkt het duel vanwege een schorsing vanaf de tribune. De trainer zal tevreden zijn over het spel van zijn ploeg.

Een goedgemutste Peter Bosz op de tribune bij PEC Zwolle-Vitesse

Penalty voor Vitesse en rood voor PEC-speler Ouassim Bouy. Denys Oliinyk legt aan vanaf 11 meter en scoort: 4-1.

Het is een zware straf voor Bouy, die Oliinyk ten val brengt in de zestienmeter. De wedstrijd lijkt nu wel beslist: met tien man een 1-4 achterstand goedmaken lijkt een moeilijk verhaal voor PEC Zwolle.

De bal rolt weer

Vitesse heeft afgetrapt voor de tweede helft. De Arnhemmers leiden bij PEC Zwolle met 3-1.

Even bijkomen

Het is rust in Zwolle. PEC en Vitesse verwennen het publiek, de Arnhemmers leiden met 3-1.

Vitesse komt op slag van rust op 3-1 bij PEC Zwolle. Valeri Kazaisjvili scoort.

Het gaat even helemaal mis in de Zwolse verdediging, waardoor Diks alleen kan doorlopen richting keeper Van der Hart. Zijn schot wordt gekeerd, maar in de rebound weet de Georgiër de bal toch binnen te schieten.

Een minuut later heeft PEC weer een enorme kans op de aansluitingstreffer, maar het schot van Veldwijk wordt knap gepareerd door Room.

Het blijft leuk

De eerste helft van PEC Zwolle-Vitesse loopt langzaam op zijn einde. Na het flitsende begin is de wedstrijd iets rommeliger geworden, maar het duel is nog altijd aantrekkelijk en interessant.

Het spel golft op en neer en er zijn kansen voor beide clubs. De grootste voor PEC was van Lam, de grootste van de Arnhemmers voor Kazaisjvili.

Bij PEC is Rick Dekker intussen geblesseerd afgehaakt en vervangen door Queensy Menig.

De stand bij PEC Zwolle-Vitesse is 1-2.

Penalty voor Vitesse na een handsbal van Lam. De Finse verdediger, die vijf minuten geleden nog scoorde, krijgt ook geel van scheidsrechter Van Boekel.

Dominic Solanke schiet het buitenkansje in de 21ste minuut onberispelijk binnen: Vitesse leidt met 2-1.

Het is de derde goal van Solanke van dit seizoen en de eerste vanaf de strafschopstip.

Doelpunt PEC Zwolle!

Na een kwartier komt PEC Zwolle op gelijke hoogte met Vitesse. Thomas Lam schiet de 1-1 binnen.

De Finse verdediger schiet van dichtbij de gelijkmaker tegen de touwen na een vrije trap van Bart van Hintum. "Het is smullen", zegt commentator Jeroen Grueter over de wedstrijd.

Vitesse komt in de zevende minuut op 1-0 bij PEC Zwolle. Lewis Baker verrast keeper Mickey van der Hart met een vrije trap, die hij feilloos in de rechterhoek schiet.

Het duel is spectaculair begonnen. In de derde minuut had Oliinyk al de 1-0 op de voet, maar toen bracht Van der Hart redding. Een minuut later was PEC Zwolle gevaarlijk en kon keeper Room met zijn vingertoppen redding brengen bij een voorzet-achtig schot van Becker.

De bal rolt

De laatste wedstrijd van de eredivisiezondag is begonnen: PEC Zwolle treft Vitesse.

De Haan: ik ben geen intermediair

Met een 5-2 in de zak zit Heerenveen sportief in zwaar weer, maar ook achter de schermen stormt het al maanden. Het stichtingsbestuur ligt overhoop met het uitvoerend bestuur.

Voorzitter Jelko van der Wiel en commercieel directeur Wim Dijk vernamen in de media dat ze op gezag van het stichtingsbestuur hun biezen moeten pakken, maar zitten er nog altijd. En op de achtergrond wordt een schimmig spel gespeeld met een lucratieve Chinese overname.

Oud-trainer en clubicoon Foppe de Haan ontkent dat hij de strijdende partijen gaat verzoenen.

Marvelous Nakamba, meester van de 5 seconden

Marvelous Nakamba is dit seizoen de aanjager van Vitesse. Hij verovert ballen, is een ouderwetse stofzuiger die beslissingen neemt op gevoel en speelt vanuit emotie. Op het randje en soms erover. Zoals de kleine Marvelous vroeger deed op stoffige straten en snikhete veldjes.

Lees een uitgebreid interview met de talentvolle Zimbabwaan, die het straks met Vitesse opneemt tegen PEC Zwolle.

Marvelous Nakamba

Klaar in Den Haag

Klaar in Den Haag. De Graafschap pakt zijn tweede puntje van het seizoen. Bij ADO Den Haag wordt het 1-1.

Klaar in Friesland

Klaar in Friesland. Een zwak Heerenveen verliest met 5-2 van een sterk Feyenoord.

Haags Kwartiertje

De tussenstand bij ADO Den Haag-De Graafschap is nog altijd 1-1. De Doetinchemmers lijken op weg naar hun tweede puntje van het seizoen, maar hebben het wel moeilijk.

ADO heeft al een paar behoorlijke kansen gehad. Zuiverloon had een mogelijkheid om zijn eigen doelpunt ongedaan te maken, maar schoot over. En ook Havenaar was na een scrimmage dicht bij de 2-1.

Doelpunt Heerenveen!

Heerenveen doet nóg iets terug. In de 81ste minuut maakt Veerman zijn tweede. Het is 2-5 tegen Feyenoord.

Hake blijft trainer bij FC Twente. Toch?

Het heeft er alle schijn van dat René Hake het lopende seizoen af maakt als trainer van FC Twente. Zelf wenste Hake het nieuws, kort na de 1-0 zege op NEC, echter niet te bevestigen.

"Officieel is er nog niets naar buiten gecommuniceerd. Maar je zou zomaar eens gelijk kunnen hebben", reageerde Hake veelzeggend op een vraag van NOS-commentator Jan Roelfs.

Hake: niet fase voor sprankelend voetbal

Hoe is het in Den Haag?

Bij ADO Den Haag-De Graafschap is het spelbeeld nog hetzelfde, bij een tussenstand van 1-1.

ADO Den Haag is de betere ploeg en krijgt ook wel zijn kansjes. Danny Bakker had in de 67ste minuut een uitgelezen mogelijkheid, maar hij kon een pass net niet tot doelpunt verlengen. In de 71ste minuut was Bakker er nog dichter bij: vlak voor de doellijn schoot hij over.

Heerenveen doet iets terug tegen Feyenoord. Henk Veerman tikt in de 59ste minuut de 1-5 binnen.

Veerman duikt ineens alleen voor Vermeer op en werkt de bal over de Feyenoord-goalie heen. Vermeer is woedend op zijn verdediging.

Bij de Feyenoorders is inmiddels Colin Kazim-Richards in het veld gekomen voor Michiel Kramer.

De ballen rollen weer

sc Heerenveen-Feyenoord (0-5) en ADO Den Haag-De Graafschap (1-1) zijn hervat.

Hopen op Abe?

Op 7 mei 1950 had Heerenveen het erg moeilijk tegen Ajax, zoals de oudere kijkers zich mogelijk nog kunnen herinneren. Met nog een half uur te spelen leidden de Amsterdammers met 5-1, maar dankzij een excellerende Abe Lenstra wonnen de Friezen alsnog met 6-5.

Het is wellicht een houvast voor het Heerenveen-publiek voor de komende 45 minuten.

Rust

Het is tijd voor een kopje thee bij sc Heerenveen-Feyenoord (0-5) en ADO Den Haag-De Graafschap (1-1).

Doelpunt De Graafschap!

Een meevaller voor De Graafschap vlak voor rust: Zuiverloon zorgt met een eigen doelpunt voor 1-1.

Na een voorzet van El Jebli werkt de ADO-speler de bal - onbedreigd - achter zijn eigen keeper Hansen.

Doelpunt ADO Den Haag!

In Den Haag komt ADO intussen op 1-0 tegen De Graafschap. Mike Havenaar scoort in de 42ste minuut.

Na een corner duikt de Japanner op bij de verre paal en schiet knap binnen. De voorsprong van ADO tegen de hekkensluiter is verdiend.

Doelpunt Feyenoord!

Een hattrick voor Dirk Kuijt in Heerenveen! Feyenoord komt in de 39ste minuut op 5-0.

De eerste sombere Friezen verlaten inmiddels de tribune. Wellicht moeten ze even bijkomen met een drankje in de catacomben, maar veel hoop op een goede afloop voor Heerenveen zal er niet meer zijn.

Een nachtmerrie voor Heerenveen. In de 32ste minuut maakt Kuijt 4-0 voor Feyenoord. Het is zijn tweede goal van de middag.

Het schot van Kuijt wordt onderweg van richting veranderd door een Fries lichaam.

De Rotterdammers mogen misschien voorzichtig al naar boven kijken. Koploper Ajax heeft 22 punten en een doelsaldo van +17. Feyenoord komt bij een overwinning ook op 22 punten, maar heeft nog 6 goals nodig om het Amsterdamse doelsaldo te overtreffen.

Feyenoord zit op rozen in Friesland. Na twee assists maakt Gustafson nu zelf de 3-0 tegen Heerenveen.

De Friezen spelen allerbelabberdst en moeten vrezen voor een vernedering. De 3-0 van de Zweed mag er zijn: met een fraaie volley laat hij voormalig Feyenoorder Mulder voor de derde keer vissen.

Bij ADO Den Haag-De Graafschap is nog weinig opwindends gebeurd. De thuisploeg is zoals verwacht wel de betere ploeg en speelt bovendien met slechts drie verdedigers.

Havenaar is tot nu toe de gevaarlijkste man. In de eerste minuut was hij dicht bij een goal en twee keer riep hij tevergeefs om een penalty nadat hij werd vastgehouden.

De stand in Den Haag: 0-0.

Feyenoord gaat een makkelijke middag tegemoet in Heerenveen. Kramer maakt er na 16 minuten 2-0 van.

Het gaat allemaal heel makkelijk bij de Rotterdammers en moeizaam bij de Friezen. Na een snelle vrije trap komt de bal via - opnieuw - Gustafson bij Kramer, die simpel met links binnentikt.

In de zevende minuut komt Feyenoord op voorsprong in Heerenveen. Aanvoerder Kuijt scoort.

Het voorwerk is van Gustafson, die de bal op een presenteerblaadje aan Kuijt aanbiedt. De routinier schuift de bal vervolgens kundig binnen. Het is alweer de vijfde goal van Kuijt in dit seizoen.

Tegen Heerenveen heeft Kuijt sowieso goede cijfers: in de laatste negen eredivisieduels met de Friezen was hij goed voor acht goals en twee assists.

De ballen rollen

Heerenveen-Feyenoord en ADO Den Haag-De Graafschap zijn begonnen.

Klaar in Enschede

Het laatste fluitsignaal klinkt. FC Twente verslaat NEC in een weinig gedenkwaardig duel met 1-0.

Christian Santos (r) met Hidde ter Avest (m) en Chinedu Ede (l)

Bijna Foor

In blessuretijd is het alles of niets bij NEC. Dat leidt nog tot een fraai, hard schot van Navarone Foor, maar zijn poging zeilt net naast het Twente-doel. De stand blijft 1-0 voor FC Twente.

NEC op jacht

NEC is na de 1-0 van Bijen wakker geworden en is op jacht naar de gelijkmaker. Invaller Mohamed Rayhi had daar al twee goede mogelijkheden voor. Vooral zijn eerste kans in de 82st minuut mocht er zijn: vanuit de hoek van het strafschopgebied krulde hij de bal onhoudbaar voor keeper Kirsten op de paal.

De stand in Enschede met nog 5 minuten op de klok: 1-0 voor FC Twente.

Rentree Buijs na 11 maanden

Jordy Buijs begint bij het competitieduel tussen SC Heerenveen en Feyenoord in de basis. Het is voor de verdediger zijn rentree na elf maanden blessureleed en bovendien zijn tweehonderdste wedstrijd in het betaalde voetbal. Dwight Lodeweges posteert Buijs in het centrum van de defensie.

Op 22 november 2014 scheurde de 26-jarige verdediger in de wedstrijd tegen Ajax (4-1 nederlaag) zijn kruisband af. Het was destijds zijn 199ste duel in het betaalde voetbal, waardoor hij bij zijn rentree meteen een mijlpaal mag vieren.

De tragische aftocht van Jordy Buijs in het duel met Ajax

Doelpunt FC Twente!

Er is eindelijk iets te beleven in Enschede: FC Twente komt in de 67ste minuut op 1-0. Doelpunt: Peet Bijen.

Het in slaap gesukkelde publiek was een minuut eerder al wakker geschrokken toen invaller Thomas Agyepong een niet te missen kans gered zag worden door keeper Kirsten.

Even later zorgt Bijen toch voor de 1-0. Uit een klutssituatie belandt de bal voor zijn voeten en hij kan van dichtbij binnenschieten.

Opvallend: bij de vorige 27 doelpunten van Twente was Ziyech 26 keer betrokken, maar bij deze goal niet. Het is voor het eerst sinds 22 maart dat de Tukkers scoren zonder dat Ziyech de assist of het doelpunt zelf heeft geleverd.

Bedenkelijk

Een wedstrijd van een bedenkelijk niveau toch wel. Er gebeurt veel te weinig en er is veel te veel balverlies.

Jan Roelfs in Enschede

Jan Roelfs heeft gelijk. Het publiek in Enschede begint ook al te fluiten. Sinds de rust hebben we één kansje voor de Tukkers gezien: een schot van Ziyech ging een halve meter naast. NEC laat helemaal niets zien.

De stand in Enschede: 0-0.

De tweede helft bij FC Twente-NEC is begonnen. Laten we hopen op iets meer spektakel in Enschede.

Mulder voor het eerst tégen Feyenoord

Voor het eerst in zijn leven staat Erwin Mulder tegenover het eerste elftal van Feyenoord. Met zijn nieuwe ploeg Heerenveen ontvangt de doelman de Rotterdamse club, waarvoor hij in zeven jaar 120 eredivisieduels speelde.

Of luister naar Mulder zelf:

Mooie reddingen van Mulder bij Heerenveen

Thee in Enschede

De ruststand bij FC Twente-NEC is 0-0. De Tukkers zijn beter, maar een fijn schouwspel is het niet.

Op slag van rust was er maar weer eens een schietkans voor Ziyech. Zijn poeier kogelde NEC-verdediger Rens van Eijden omver.

Bijna rust

De eerste helft loopt op zijn einde. De beginfase was nog wel aardig, maar het niveau bij FC Twente-NEC is flink gedaald. Na een half uur zagen we een schot van Ziyech (redding Kirsten), acht minuten later een schot van Foor (redding Drommel) en in de 42ste minuut wist Ede (Twente) de bal in kansrijke positie naast te schieten.

Voor de rest is het vooralsnog een zware middag voor de neutrale toeschouwer.

De stand: 0-0.

Sterk Twente (2)

Het spelbeeld bij FC Twente-NEC is na een half uur spelen eigenlijk hetzelfde. Twente is beter en weet af en toe een mogelijkheid te creëren, maar het houdt allemaal niet echt over.

We hebben een afstandsschot gezien van Ziyech en een schot uit de draai van Olaitan. NEC blijft moeite houden met de druk van de Tukkers en komt er nauwelijks uit.

Bij Twente is Robbert Schilder intussen geblesseerd uitgevallen. Zijn vervanger is Jeroen van der Lely.

Sterk Twente

FC Twente is in de beginfase de betere ploeg in Enschede en houdt veel druk op de Nijmeegse defensie. In de derde minuut was er al een grote kans voor de thuisploeg: na een mooie individuele actie en een voorzet van Ziyech schoot Ede de bal net naast.

NEC heeft twee mogelijkheidjes gehad via Limbombe, maar de Nijmegenaren spelen nogal onrustig en lijden veel balverlies.

De stand in Enschede na een klein kwartier: 0-0.

De bal rolt

De bal rolt in Enschede. De eredivisiezondag is begonnen met FC Twente-NEC.

Het is zover

De spelers staan op het veld in Enschede en 'You'll never walk alone' schalt uit de speakers. We gaan bijna beginnen.

Eredivisiedebuut Kirsten

Twente-trainer René Hake stuurt dezelfde basisopstelling het veld in als in de laatste wedstrijd in de eredivisie, toen met 3-1 bij AZ werd verloren. Bij NEC maakt doelman Benjamin Kirsten zijn eredivisiedebuut. Hij vervangt de langdurig geblesseerde IJslander Hannes Halldórsson.

Opvallend: er staan bij FC Twente-NEC zes Nederlanders in het veld en er zitten er tien op de bank. Bij NEC staan er negen verschillende nationaliteiten op het veld.