Foppe de Haan op de tribune bij sc Heerenveen-Feyenoord
NOS Voetbal

De Haan: ik ben geen intermediair en ook geen partij

Sportief zit sc Heerenveen in zwaar weer, achter de schermen stormt het al maanden. Het stichtingsbestuur ligt overhoop met het uitvoerend bestuur. Voorzitter Jelko van der Wiel en commercieel directeur Wim Dijk vernamen in de media dat ze op gezag van het stichtingsbestuur hun biezen moeten pakken, maar zitten er nog altijd. En op de achtergrond wordt een schimmig spel gespeeld met een lucratieve Chinese overname.

Afgelopen week kwam het bericht dat oud-trainer en clubicoon Foppe de Haan de strijdende partijen zou moeten verzoenen. Dat bericht blijkt voorbarig.

"Ik ben geen intermediair en ook geen partij", stelt De Haan voor de blamerende nederlaag van zijn club tegen Feyenoord. "Ik ben Heerenveener en vind dat het bestuurlijk sowieso goed moet zijn. Sportief heb je niet altijd in de hand. Maar bestuur kun je structureren."

De Haan: ik ben geen intermediair

Op afstand blijven

Een echte bemiddelaar is hij niet, maar De Haan weet als geen ander wat er speelt bij sc Heerenveen. De afgelopen tijd zat hij bij gesprekken met de strijdende partijen.

"Iedereen wil wel, maar het past gewoon niet", is zijn conclusie. "Binnen de one-tier board (uitvoerend bestuur en toezichthouders, red.) is het verkeerd gelopen. En toen heeft het stichtingsbestuur zich er veel te veel mee bemoeid. Dan wordt het ook een babylonische spraakverwarring. Dat stichtingsbestuur moet mooi op afstand blijven, zes keer per jaar de stukken inzien en er een klap op geven."

Riemer zei alleen maar: hou in godsnaam de boel bij elkaar

Foppe de Haan over Riemer van der Velde

Riemer erachter? "Onzin!"

De Haan is al jaren een vertrouweling van Riemer van der Velde. Die oud-voorzitter wordt door sommigen gezien als (kwade) genius achter de huidige onrust. "Onzin", vindt De Haan.

"Ik ben bij gesprekken geweest tussen de voorzitter van het stichtingsbestuur en Riemer. Dan zei Riemer alleen maar: hou in godsnaam de boel bij elkaar. Ik heb hem er niet op kunnen betrappen dat hij een voet tussen de deur zou willen hebben."

Er is veel te veel gedoe geweest. Op een gegeven moment krijg je dat toch terug

Foppe de Haan

Gunfactor

De bestuurlijke onrust zorgt voor flinke krassen op het imago van de Friese club. Daardoor heeft Heerenveen de gunfactor verspeeld.

"Het ging altijd heel goed voor zo'n regionale club. Een dorspclub bijna. Dat vonden mensen fantastisch: praktisch altijd positief in het nieuws, we speelden heel aardig", mijmert De Haan. "Dat zijn we wel kwijtgeraakt. Er is de afgelopen tijd veel te veel gedoe geweest. Op een gegeven moment krijg je dat toch terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl