NOS Voetbal

Van der Heijden houdt stand in Rotterdamse defensie

Van der Heijden: slimmer en scherper in uitduels

Jan-Arie van der Heijden is tot op heden een vaste waarde bij Feyenoord. De van Vitesse overgekomen verdediger kwam dit seizoen, ondanks de hevige concurrentiestrijd, tijdens alle competitiewedstrijden van de Rotterdammers in actie.

Terence Kongolo, Sven van Beek, Rick Karsdorp, Eric Botteghin, Miguel Nelom en Van der Heijden. Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst heeft mogelijkheden genoeg als het om de laatste linie gaat, maar Van der Heijden is vooralsnog zeker van een plek. Sinds zijn invalbeurt in de openingswedstrijd tegen FC Utrecht (3-2) stond de nieuwkomer zever keer op rij in de basis.

"Het verbaast me niet. Het is altijd je doel om alles te spelen", meent Van der Heijden, die vorig seizoen 32 duels voor Vitesse speelde. "Ik had een goed gevoel bij mijn overstap en in de zomer heb ik goed getraind bij Feyenoord."

  • ANP
    Jan-Arie van der Heijden (m) is met Feyenoord thuis nog zonder averij
  • ANP
    Jan-Arie van der Heijden tijdens zijn debuut in De Kuip

Voordelen en verbeteren

Volgens de 27-jarige Van der Heijden heeft de concurrentiestrijd in Rotterdam-Zuid juist voordelen. "Het is belangrijk dat het niveau op de trainingen hoog is. Daar heeft iedereen wat aan, want dan gaat het in wedstrijden ook beter.

Hij ziet meer voordelen van een brede selectie: "Ik denk dat we hebben bewezen dat we wedstrijden vanaf de bank kunnen beslissen. Want veel invallers hebben hun waarde bewezen en gescoord."

Doordat de concurrentie in zijn nek hijgt, weet Van der Heijden dat hij zich moet blijven verbeteren. "Ik denk dat ik nog dwingender kan worden in balbezit. Soms kan ik positioneel beter staan, waardoor ik minder in de problemen kom. Maar dat zijn details."

Ik denk dat we hebben bewezen dat we wedstrijden vanaf de bank kunnen beslissen.

Jan-Arie van der Heijden

Uitwedstrijden Feyenoord

TegenstanderUitslag
SC Cambuur0-2
PSV3-1
Roda JC1-1
De Graafschap1-2

Koppositie

Bij een zege zondag op sc Heerenveen komt Feyenoord in punten weer gelijk met koploper Ajax, dat zaterdag met 2-0 won bij Heracles Almelo. Als Ajax punten zou hebben verspeeld in Almelo, dan had Feyenoord de koppositie kunnen overnemen.

Met dat scenario hield Van der Heijden, die met Feyenoord al in twee uitwedstrijden averij opliep, voorafgaand aan de negende speelronde nog niet al te veel rekening. "Ik denk dat we ons vooral op onze eigen wedstrijd moeten richten", aldus Van der Heijden.

"We kijken niet naar andere wedstrijden en het is ook nog vroeg in het seizoen. Ik hecht er niet zoveel waarde aan, we moeten ons focussen op de aankomende periode met veel wedstrijden."

Zwaar programma

Feyenoord wacht een belangrijke week, want volgend weekend komt AZ op bezoek, daarna volgt door een midweeks thuisduel met Ajax en enkele dagen later gaan de Rotterdammers langs bij ADO Den Haag. Een zware week, waarin Feyenoord zijn hoge klassering moet waarmaken. Met misschien wel de koppositie als resultaat.

Topvijf eredivisie

ClubPuntenDoelsaldo
Ajax9-2221-4
Feyenoord8-1914-7
PSV9-1820-9
Heracles Almelo9-1818-10
PEC Zwolle8-1714-7

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl