Dit was de achttiende speelronde in de eredivisie. We zijn er vrijdag weer met ons liveblog, bij de derby tussen FC Twente en Heracles. Ook komend weekeinde: de klassieker in Amsterdam tussen Ajax en Feyenoord.

Dijkhuizen: deze overwinning geeft lucht

Excelsior boekt zijn eerste uitoverwinning in de eredivisie sinds mei 2011. Waarbij aangetekend moet worden dat de Rotterdammers de afgelopen twee seizoenen in de eerste divisie speelden.

Klaar in Almelo

Tom van Weert wordt gefeliciteerd met zijn treffer

Dertien jaar geleden

Op 29 september 2002 kwam Excelsior voor het laatst op een 3-0 voorsprong in een uitwedstrijd. De kenners weten het nog wel: dat was tegen RKC Waalwijk.

Doelpunt Excelsior

DOELPUNT: Heracles Almelo - Excelsior 0-3 (De Reuver 84')

Carlo de Reuver staat zo'n vier seconden in het veld (ingevallen voor Ninos Gouriye) en kan de bal meteen bij de verre hoek binnentikken. Excelsior op een 3-0 voorsprong bij Heracles. Het is voor De Reuver zijn derde doelpunt als invaller dit seizoen.

Stilte

Het is stil in Almelo. Een pijnlijke stilte. Afgedwongen door Excelsior.

NOS-commentator Jeroen Elshoff

Wissels Heracles

De tweede en derde wissel bij de Heraclieden: Denni Avdic vervangt Thomas Bruns, Bart Schenkeveld komt in het veld voor Jeroen Veldmate.

DOELPUNT: Heracles Almelo - Excelsior 0-2 (Van Mieghem 70')

De vreugde is groot bij de Rotterdammers na een fraaie goal van Van Mieghem. De pass is van Gouriye, Van Mieghem maakt het af met een schitterende stift: 2-0 voor Excelsior. Hij wordt meteen na de goal vervangen door Jordan Botaka.

Geen penalty

Heracles wil een strafschop als Linssen naar de grond gaat, maar scheidsrechter Kamphuis wuift de protesten weg. Het was ook meer een aai van Kuipers dan een overtreding.

Kans Excelsior

Meteen na de kans van Tannane is er een snelle uitbraak van Excelsior. Gouriye ontsnapt na een slim hakballetje van Van Weert, zijn schot gaat voorlangs maar Van Mieghem kan de bal nog op volle snelheid richting doel glijden. De bal zeilt over.

Tannane

Het is, niet voor het eerst, Tannane die voor gevaar zorgt. Een vlammend afstandsschot wordt gepakt door keeper Damen. Het tempo ligt in de tweede helft iets hoger en dat is fijn voor de toeschouwers.

Wissel Heracles

Fahd Akataou verlaat na een uur spelen het veld, Simon Cziommer is zijn vervanger.

Heracles probeert

De thuisploeg probeert het tempo op te schroeven en dat is wel nodig ook bij een 0-1 achterstand. Tannane heeft in de zesde minuut na rust de eerste kans voor Heracles, maar hij schiet over en naast. Drie minuten later levert Tannane een gevaarlijk stuitend afstandsschot af, dat met moeite door Damen wordt gekeerd.

De reacties van de trainers na FC Utrecht - sc Heerenveen (1-2)

Rob Alflen: zure en onverdiende nederlaag
Lodeweges: goed resultaat door hard werken

De Nul

Excelsior heeft dit seizoen nog geen enkele keer de nul gehouden, als enige ploeg in de eredivisie. Er zijn nog ruim 40 minuten te spelen in Almelo, de Rotterdammers leiden met 1-0...

Kans Heracles

Een gevaarlijke vrije trap van Tannane wordt door Excelsior-goalie Damen tot corner verwerkt. Zowaar weer enig gevaar van Almelose zijde.

Dak van het doel

Een 'abgefelschte' kopbal van Excelsior-aanvoerder Fischer belandt pardoes in het dak van het Heracles-doel. Weer een kansje voor Excelsior dus, waar even daarvoor Daryl van Mieghem een gele kaart kreeg na een overtreding.

Excelsior sterker

Excelsior wordt sterker, bij Heracles lukt in deze fase helemaal niets meer. Het regent ook nog eens in Almelo.

Jens Toornstra is klaar voor de klassieker

Toornstra: op naar Ajax

Bijna Excelsior

Voor de tweede keer in de wedstrijd duikt Excelsior op voor het doel van keeper Telgenkamp, en meteen is het weer gevaarlijk. De bal belandt bij de vrijstaande Van Mieghem, maar zijn schot is te slap om Telgenkamp in verlegenheid te brengen.

Half uur

De vonken spatten er nog niet vanaf in Almelo. Excelsior laat Heracles het spel maken, maar dat valt de Almeloërs niet mee. De Rotterdammers leiden nog met 1-0.

Kans Bel Hassani

In de 23ste minuut heeft Heracles weer een aardige kans. Bel Hassani speelt zich knap vrij aan de rand van het strafschopgebied, maar krult de bal vervolgens links naast het doel.

Spelbeeld ongewijzigd

Na de 1-0 van Excelsior is er niets veranderd aan het spelbeeld. Heracles in de aanval, Excelsior verdedigt.

Schreuder: duidelijk niet goed genoeg

Rutten: voetbal werd ons onmogelijk gemaakt

DOELPUNT: Heracles Almelo - Excelsior 0-1 (Van Weert 14')

Heracles valt aan, maar Excelsior komt na een klein kwartier op voorsprong. Tom van Weert tikt de 1-0 binnen, na goed voorbereidend werk van Daryl van Mieghem. Het is alweer de zesde goal dit seizoen van Van Weert.

Raeven en Beukers

Heracles en Excelsior troffen elkaar vijf keer eerder in Almelo. Excelsior won één keer. Dat was op 31 maart 1986. Voor de Rotterdammers scoorden Rogier Raeven en Michel Beukers, Ruud Schepers trof doel voor Heracles.

Eenrichtingsverkeer

Het is in de openingsfase Heracles dat de klok slaat. Excelsior komt aan niet veel anders toe dan verdedigen.

Eerste kansje

Na zeven minuten aftasten noteren we de eerste poging van Heracles. De bal belandt na een klutssituatie voor de voeten van Weghorst, die krachteloos schiet. Keeper Damen, die de niet fitte Coutinho vervangt onder de lat van Excelsior, kan de bal oprapen.

Ranglijstjournalistiek

Heracles staat momenteel vijftiende in de eredivisie met 16 punten, dus net boven de degradatiestreep. Excelsior is terug te vinden op een keurige dertiende plaats met één punt meer dan Heracles. De Almeloërs kunnen bij een overwinning dus een flinke sprong maken op de ranglijst.

Even rust

De eredivisiezondag gaat om 16.45 uur verder met het laatste duel: Heracles Almelo - Excelsior. Dat zou zomaar eens een leuke wedstrijd kunnen worden.

Doelpunt FC Utrecht

DOELPUNT: FC Utrecht - sc Heerenveen 1-2 (Janssen 90+1' pen.)

De bal gaat op de stip na een vrije trap van Utrecht. Het schot van Ayoub wordt in de muur met de arm tegengehouden door Heerenveen-aanvoerder De Roon. De penalty is terecht, Willem Janssen schiet onberispelijk binnen.

Wissels

Bij FC Utrecht gaat Timo Letschert naar de kant, zijn vervanger is Mark Diemers.

In Rotterdam voert FC Twente zijn laatste wissel door: Jesús Corona gaat, Torgeir Børven komt.

Geel FC Twente

Lachman haalt de op doorbreken staande Immers neer: de Twente-speler krijgt geel.

Debuut Thern

Simon Thern maakt zijn debuut bij Heerenveen in de eredivisie. Hij vervangt Mark Uth.

Dubbele wissel FC Twente

Trainer Schreuder wil nog iets forceren in het laatste kwartier. Rasmus Bengtsson en Orlando Engelaar worden vervangen door respectievelijk Youness Mokhtar en Bilal Ould-Chikh. De stand in De Kuip is 3-1 voor Feyenoord.

Wissel Heerenveen

Joey van den Berg wordt vervangen door Kenny Otigba.

Wissels FC Utrecht

Kristoffer Peterson en Anouar Kali zijn vervangen door Danny Verbeek en Sébastien Haller.

Doelpunt Heerenveen

DOELPUNT: FC Utrecht - sc Heerenveen 0-2 (Larsson 65')

Een geweldige uithaal van de Zweedse spits Larsson brengt de Friezen op een 2-0 voorsprong in Utrecht. De assist van Van den Berg was minstens even mooi: een voorzet achter het standbeen langs.

Doelpunt Feyenoord

DOELPUNT: Feyenoord - FC Twente 3-1 (Boëtius 62')

En meteen na de 2-1 volgt de 3-1 voor Feyenoord. Boëtius kan de bal van dichtbij binnenglijden nadat Kazim-Richards hem de vrijwel niet te missen kans biedt.

DOELPUNT: Feyenoord - FC Twente 2-1 (Toornstra 59')

Het is een aantrekkelijk duel in De Kuip. Nu komt Feyenoord weer op voorsprong. Na een geblokt schot van El Ahmadi komt de bal bij Toornstra terecht, die de bal knap binnenschiet.

Kans Heerenveen

In Utrecht is er intussen een grote kans voor Heerenveen om op 2-0 te komen. Spits Larsson draait zich vrij en schiet, maar keeper Ruiter redt.

Doelpunt FC Twente

DOELPUNT: Feyenoord - FC Twente 1-1 (Engelaar 51')

Een vervelend moment voor de veelgeprezen Vermeer. De Feyenoord-keeper laat de bal los na een voorzet van rechts en biedt Engelaar daardoor de kans om simpel de 1-1 binnen te tikken.

Kans Boëtius

Geen wissels nog bij Feyenoord en FC Twente, en ook nog geen wijziging van het spelbeeld. Twente verdedigt en na een kleine vijf minuten is alweer een grote kans voor Feyenoord. Boëtius schiet beheerst van de rand van het strafschopgebied, maar Stevens redt. In de rebound knalt Immers de bal ver over.

Clubrecord Feyenoord

Het missen van vijf strafschoppen op rij is overigens een nieuw clubrecord voor Feyenoord. De laatste vijf strafschoppen werden achtereenvolgens gemist door Graziano Pelle (2x), Tonny Vilhena, Mitchell te Vrede en nu Colin Kazim-Richards.

Doelpunt sc Heerenveen

DOELPUNT: FC Utrecht - sc Heerenveen 0-1 (Slagveer 41')

Na goed voorbereidend werk van Mark Uth, die normaal gesproken zelf de doelpunten maakt, kan Luciano Slagveer in de korte hoek binnenschieten. De Friezen staan aan de leiding in Utrecht.

DOELPUNT: Feyenoord - FC Twente 1-0 (Immers 37')

De Kuip was nog aan het bijkomen van de misser van Kazim-Richards, maar nog geen minuut later schiet Immers de fans in vervoering. Zijn harde poeier is onhoudbaar voor Stevens. Feyenoord leidt met 1-0.

Stevens stopt

Kazim-Richards legt aan vanaf elf meter, maar zijn schot is niet hard en niet nauwkeurig genoeg. Twente-keeper Stevens stopt de strafschop.

Colim Kazim-Richards mist een penalty tegen FC Twente.

Penalty Feyenoord

El Ahmadi gaat neer in het strafschopgebied, de bal gaat op de stip.

Kans Kazim-Richards

Na ruim een half uur is er een echte grote kans voor de thuisploeg. Kazim-Richards haalt van de rechterkant van de goal kiezelhard uit, maar de bal belandt op de vuisten van keeper Stevens.

Twentse speldenprikjes

Nog altijd niet heel veel spektakel in De Kuip. FC Twente verdedigt en deelt af en toe een offensief speldenprikje uit, Feyenoord heeft het meeste balbezit maar duikt niet tot nauwelijks op voor het Twente-doel.

Beetje bloedeloos

Na de spectaculaire openingsfase bij Utrecht-Heerenveen is de wedstrijd een beetje doodgebloed. Er is momenteel weinig te beleven. Wel was er zojuist een aardige kans voor Heerenveen, maar Ruiter redt op de inzet van Larsson.

Muur van Tukkers

Het balbezit in De Kuip is voor Feyenoord, maar verder dan het middenveld komen de Rotterdammers niet. FC Twente heeft een verdedigingsmuur opgebouwd halverwege de eigen helft.

Kans Corona

In de twaalfde minuut is er de eerste grote kans in De Kuip. De kopbal van Corona van dichtbij wordt fenomenaal gered door keeper Vermeer.

En weer Utrecht

De thuisploeg heeft in de eerste tien minuten al drie, vier grote kansen gehad om de score te openen. Nu schiet Letschert weer tegen Nordfeldt op. De stand in Utrecht blijft daardoor 0-0.

Tien minuten in De Kuip

Nog geen sensationele ontwikkelingen bij Feyenoord - FC Twente. Beide ploegen zijn nog aan het aftasten.

Weer Ayoub

De volgende grote kans voor FC Utrecht is ook voor Ayoub. Hij kopt uit een hoekschop knap binnen, maar Nordfeldt redt opnieuw op fraaie wijze.

Kansen Utrecht

FC Utrecht komt sterk uit de startblokken. In de derde minuut zijn er schietkansen van Ayoub en Peterson (in de rebound), maar keeper Nordfeldt pareert knap.

Lodeweges doet niet aan ranglijstjournalistiek

Heerenveen hervat de competitie straks met een uitwedstrijd bij FC Utrecht. Trainer Dwight Lodeweges hoopt dat het duel de opmaat is naar een tweede seizoenshelft waarin de Friezen meer pieken en minder dalen zullen beleven.

Lees of luister naar een uitgebreid interview met de Heerenveen-trainer.

Dwight Lodeweges in december tijdens de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag

Klaar in Tilburg

Er kan weer even gelachen worden bij Willem II. Na een dag vol nare verhalen over matchfixing boeken de Tilburgers een reguliere 1-0 overwinning op Go Ahead Eagles.

Willem II-speler Robert Braber (l) in duel met Lars Lambooij van Go Ahead Eagles

Blessuretijd

Drie minuten extra.

Geel Willem II

Dijks kegelt Reimerink omver en krijgt geel.

Slotfase

De laatste minuten lopen. Go Ahead Eagles zet nog eens aan in een poging de gelijkmaker te forceren. Dat kan Willem II de ruimte geven voor een counter.

Armenteros

De beste man van het veld is vanmiddag Samuel Armenteros. In de 83ste minuut breekt hij door aan de rechterkant van het veld, waar veel ruimte is na de rode kaart voor Wijnaldum. De kansrijke rush van Armenteros loopt echter vast.

Wissel Go Ahead Eagles

De laatste wissel van Foeke Booy: Teije ten Den vervangt Lesly de Sa.

Eagles op de paal

De grootste kans voor de gasten uit Deventer is een feit, een klein kwartier voor tijd. Van der Linden schiet een fantastische vrije trap van zo'n 20 meter op de paal. Vriends is te laat om de rebound erin te werken. Willem II ontsnapt.

Twee keer geel

Dries Wuytens gaat op de bon vanwege vasthouden van Turuc. Een minuut later krijgt Turuc zelf geel na een overtreding.

Hands Peters

Willem II-speler Peters krijgt de bal in zijn eigen strafschopgebied tegen de hand, maar scheidsrechter Kuipers wuift de protesten van Go Ahead weg.

Matchfixing

Op Twitter worden in de tussentijd veel grappen gemaakt over matchfixing, naar aanleiding van de verhalen over Willem II.

Wissel Willem II

Bij de Tilburgers wordt Ben Sahar vervangen door Terell Ondaan.

Gele kaart Go Ahead Eagles

Invaller Giliano Wijnaldum gaat op de bon na een overtreding op Sahar bij de zestienmeter van Go Ahead.

Doelpunt Willem II

DOELPUNT: Willem II - Go Ahead Eagles 1-0 (Braber 59')

Willem II was de hele wedstrijd al iets sterker dan Go Ahead en komt nu dan ook op voorsprong na een mooie aanval. Een afgemeten voorzet van Sahar komt op het hoofd van Robert Braber terecht, die knap binnenkopt. De Tilburgers leiden met 1-0.

Trainer Foeke Booy haalt Xandro Schenk van het veld. Zijn vervanger is Giliano Wijnaldum.

Kans Willem II

Na opnieuw uitstekend voorwerk van Armenteros krijgt Braber een grote kopkans. Geheel vrijstaand knikt hij de bal echter naast het doel.

Alex Schalk is in de kleedkamer achtergebleven. Hij is vervangen door Jules Reimerink.

Om 14.30 uur: Feyenoord - FC Twente

Als de spelers van Feyenoord en FC Twente vanmiddag om even voor half drie de tunnel uit komen in de Kuip, is dat ook voor enkele Twente-spelers een vertrouwd gevoel. Zoals voor Orlando Engelaar. Weliswaar speelde hij nooit in het eerste elftal, maar hij is wel een kind van Feyenoord.

Alfred Schreuder (Feyenoord) in duel met Orlando Engelaar (FC Twente) in 2007

Kansen Willem II

Dichterbij een doelpunt is Willem II deze wedstrijd nog niet geweest. Armenteros zet Sahar met een hakje vrij voor het doel. De inzet van de Israëliër wordt tot corner verwerkt door doelman Van der Hart. Een minuut later is een levensgrote kans van Armenteros, maar zijn schot op een meter van de doellijn wordt weggehaald door Van der Linden.

Slotfase eerste helft

Nog vijf minuten voor de rust bij Willem II-Go Ahead Eagles. Het is, met name voor de neutrale toeschouwer, een zware beproeving. Het tempo ligt laag, er zijn nauwelijks kansen en verder is er ook niets opzienbarends gebeurd.

Eerste echte kans

In de 35ste minuut is er dan de eerste echte kans. Ben Sahar krijgt de bal via een aantal schijven op het hoofd en kopt hard rakelings naast het Eagles-doel.

Schot Turuc

Een minuut later schiet Turuc de bal van afstand net naast het Willem II-doel.

Schuiver Sahar

Na een slim tikje van Armenteros schuift Sahar de bal na ruim een half uur langs het Eagles-doel. Een mogelijkheidje, maar we moeten het voorlopig hiermee doen in Tilburg.

Geel Amevor

Na een klein half uur deelt scheidsrechter Kuipers de eerste gele kaart uit. Hij is voor Eagles-rechtsback Amevor, die Dijks op het middenveld vloert.

Schotje Haemhouts

Het houdt nog altijd niet over in Tilburg. In de 24ste minuut is er een afstandsschot van Willem II-middenvelder Haemhouts, dat simpel wordt gepakt door doelman Van der Hart. Het is vooralsnog een zware middag voor de toeschouwers.

Kwartiertje

De wedstrijd in Tilburg is nog allesbehalve enerverend. Verdedigend hebben Willem II en Go Ahead Eagles de zaakjes goed voor elkaar en het tempo ligt laag, waardoor er vrij weinig gebeurt op het veld.

Kans Peters

Na acht minuten kan het thuispubliek voor het eerst opveren. Uit een vrije trap van Andrade tikt Peters de bal net naast het Eagles-doel. De eerste kans van de wedstrijd.

Normaal verloop

De eerste vijf minuten in Tilburg verlopen zonder gekke dingen. Beide ploegen zijn nog aan het aftasten.

Op het veld

De spelers van Willem II en Go Ahead Eagles betreden het veld in Tilburg. We gaan bijna beginnen.

Willem II staat twaalfde in de eredivisie met 20 punten, Go Ahead Eagles vinden we terug op de zestiende plaats met 16 punten. Beide ploegen kunnen een overwinning dus wel gebruiken.

De zaak Willem II

De Volkskrant meldde gisteren dat spelers van Willem II in het seizoen 2009-2010 zeker twee wedstrijden in de eredivisie verkocht hebben. Het gaat om wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord. Matchfixers uit Singapore betaalden Tilburgse spelers in totaal zo'n honderdduizend euro per wedstrijd om met een aantal doelpunten verschil te verliezen, meldt de krant. Toenmalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo uit Sierra Leone zou de spil zijn in het schandaal.