Alfred Schreuder (Feyenoord) in duel met Orlando Engelaar (FC Twente) in 2007
NOS Voetbal

Feyenoord-Twente: duel der dwarsverbanden

Als de spelers van Feyenoord en FC Twente vanmiddag om even voor half drie de tunnel uit komen in de Kuip, is dat ook voor enkele Twente-spelers een vertrouwd gevoel. Zoals voor Orlando Engelaar. Weliswaar speelde hij nooit in het eerste elftal, maar hij is wel een kind van Feyenoord.

Na een avontuur in Australië keerde hij dit seizoen terug bij FC Twente. Aanvankelijk om zijn conditie op peil te houden, maar al snel zag trainer Alfred Schreuder een meerwaarde in Engelaar.

Gepokt en gemazeld

Nadat Kyle Ebecilio om disciplinaire redenen uit het elftal werd gehaald, greep Engelaar zijn kans in de laatste duels voor de winterstop. "Ik kwam in september bij FC Twente, toen het seizoen al was begonnen. Het elftal stond al. Dan is het wachten op een kans. Als je die krijgt, moet je hem pakken."

Vijfendertig is-ie inmiddels. Gepokt en gemazeld in binnen- en buitenland én bij Oranje. Als zevenjarig pupilletje leerde hij voetballen bij Feyenoord om er vervolgens de hele jeugdopleiding te doorlopen. "Ik woon nog steeds in Rotterdam, mijn fa­milie ook. Ze zijn allemaal voor Feyenoord, dus dat wordt een leu­ke middag. Het is altijd mooi om in de Kuip te spelen", vertelde Engelaar aan de Twentsche Courant/Tubantia.

Meer dwarsverbanden

Behalve Engelaar zijn er veel meer dwarsverbanden. Bij Twente hebben Luc Castaignos, Kamohelo Mokotjo en trainer Alfred Schreuder een verleden bij Feyenoord. En ook bij de Rotterdammers zijn er Twentse sporen. Trainer Fred Rutten speelde zijn hele carrière in Enschede, was er trainer en woont er nog steeds. Ook middenvelder Karim El Ahmadi is geboren en getogen in Enschede en begon er zijn professionele loopbaan, terwijl verdediger Luke Wilkshire in het recente verleden ook bij Twente speelde.

De band tussen Engelaar en Schreuder is hecht. Engelaar voetbalde bij NAC en Twente samen met zijn huidige trainer. Maar van een voorkeursrol wil hij niets weten. "De trainer wil dat iedereen in zijn kwaliteiten iets extra’s brengt. Hij verwacht dat ik vanuit mijn erva­ring een van de leidende rollen in het elftal pak. Evenwicht, balans, net hoe je het wilt noemen."

Ontevreden Twente-fans

Voor Twente staat er meer op het spel dan de drie punten. Hoewel de vijfde positie voldoet aan de doelstelling, zijn de fans en sponsoren niet blij met het vertoonde spel in de eerste seizoenshelft. En de statistieken geeft ze gelijk.

Twente behoort tot de meest 'trage' ploegen in de eredivisie. Veel balbezit, maar weinig spektakel. Schreuder heeft zich de kritiek aangetrokken en oefende zelfs achter gesloten deuren om nieuwe patronen te testen. "Soms is het baltempo niet hoog genoeg om het gat voorin te vinden. Daar werken we aan", vertelde de trainer.

Rutten vol vertrouwen

Feyenoord beleefde een rustige winterstop. Trainde lekker een weekje in Dubai, maar verloor voorlopig wel Elvis Manu met een blessure.

Trainer Fred Rutten is vol vertrouwen. "We hebben in Dubai goed kunnen werken en bovendien heeft een aantal jeugdspelers daar kunnen ruiken aan het eerste elftal. Het is de bedoeling dat zij in de komende periode vaker gaan meetrainen. Als team hebben we vanaf september een goede ontwikkeling doorgemaakt, die we graag tot in de perfectie willen doortrekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl