Dwight Lodeweges in december tijdens de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag
NOS Voetbal

Lodeweges doet niet aan ranglijstjournalistiek

Heerenveen hervat de competitie vanmiddag met een uitwedstrijd bij FC Utrecht. Trainer Dwight Lodeweges hoopt dat het duel de opmaat is naar een tweede seizoenshelft waarin de Friezen meer pieken en minder dalen zullen beleven.

"We hebben een jonge ploeg die heel veel scorend vermogen en ervaring is kwijtgeraakt", stelt de Heerenveen-trainer, refererend aan de afgelopen zomer vertrokken Alfred Finnbogason en Hakim Ziyech. "Toch hebben we een redelijke eerste seizoenshelft gehad met pieken en dalen. Dat hoort ook bij een jong team. We hebben nu een half jaar onder de riem waarin we veel hebben geleerd. Ik hoop dat we meer ervaren zijn, dat we de speelwijze kunnen doorzetten en misschien minder fouten maken."

Blijft Sinkgraven?

De Friezen staan met 22 punten op de elfde plaats in de eredivisie, één punt minder dan FC Utrecht. Heerenveen moet dus winnen om over de Domstedelingen heen te springen. Lodeweges hoopt dat hij daarbij gebruik kan maken van spits Mark Uth, die in de thuiswedstrijd tegen Utrecht drie keer scoorde, en middenvelder Daley Sinkgraven. Beiden waren de afgelopen dagen ziek. "Het zijn goeie gasten. Het zou hartstikke jammer zijn als ze er niet bij zijn."

De naam van Sinkgraven komt ook veel langs in het geruchtencircuit; de Heerenveen-uitblinker staat in de belangstelling van menig binnen- en buitenlandse club. "In de voetballerij is nooit iets zeker", stelt Lodeweges. "Maar ik denk persoonlijk dat hij wel tot het einde van het seizoen blijft en dat hij dan de stap gaat maken. Ik denk niet dat het voor hem als 19-jarige verstandig is om halverwege het seizoen weg te gaan."

Frivool Utrecht

Bij Utrecht ontbreken vanmiddag de geblesseerden Ruud Boymans, Mark van der Maarel en Michael Zullo. Aanvaller Tommy Oar is voor Australië actief in het toernooi om de Azië Cup. Desondanks is Lodeweges op zijn hoede voor de ploeg van trainer Rob Alflen.

"We kennen Utrecht wel van hun thuiswedstrijden: ver naar voren spelen, hoog druk zetten, heel opportunistisch. Het is heel frivool soms, soms geven ze achterin veel ruimte weg. En er zit een heleboel power in de ploeg. Ze eindigden de eerste seizoenshelft met een 3-0 overwinning bij AZ, met toch heel verzorgd en heel gedisciplineerd voetbal."

Ranglijstjournalistiek

Hoe het seizoen ook voor het jonge Heerenveen zal eindigen, Lodeweges doet niet aan ranglijstjournalistiek. "Ik kijk niet naar de ranglijst. Natuurlijk, iedereen kijkt daar uiteindelijk naar. Maar ik kijk veel meer naar hoe we spelen en of we daar stappen in maken. En als we daar stappen in maken, maken we ook stappen op de ranglijst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl