liveblog
NOS Nieuws•

De klopjacht op de daders dag 1

liveblog gesloten

Joris van Poppel over de klopjacht op de twee broers

Joris van Poppel over de klopjacht op de twee broers

Hoofdredacteur Parool: we voelen ons als journalisten bedreigd

Op de redactie van Het Parool zijn ze zich kapot geschrokken, zegt waarnemend hoofdredacteur Ronald Ockhuysen. De journalisten bij deze krant vragen zich na het drama van gisteren af hoe vrij je nog bent als journalist. NOS Radio 1-verslaggever Marc-Robin Visscher in gesprek met Ockhuysen.

Wat is er afgelopen nacht gebeurd?

De klopjacht op twee van de drie verdachten is nog in volle gang. Duizenden agenten zoeken naar de broers Chérif en Said Kouachi. De politie heeft foto's van de twee vrijgegeven.

De derde verdachte, de 18-jarige Mourad Hamid, heeft zich op het politiebureau gemeld. Hij zou een alibi hebben voor het tijdstip van de aanslag. De politie onderzoekt dat.

Rond middernacht deed de politie in Reims een grote inval in een flatgebouw. Reims is de stad waar de jongste verdachte woont. Die actie leek vooral bedoeld om technisch onderzoek te doen. Ook in Straatsburg en Parijs deed de politie invallen.

In steden overal ter wereld werden de aanslagen in Parijs herdacht en werd gedemonstreerd tegen het geweld.

  • De Franse politie gaf foto's vrij van de twee voortvluchtige broers
  • AFP
    Er vloog een helikopter en er werden scherpschutters ingezet
  • EPA
    Herdenking in Rio de Janeiro

Dit zijn de voorpagina's van ochtendkranten uit de hele wereld

Vanavond demonstraties in het hele land

In de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Arnhem, Leeuwarden, Leiden, Hilversum, Groningen, Zoetermeer en Nijmegen worden vanavond om 18.00 uur demonstraties gehouden als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag. Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden.

Cartoons op voorpagina's

Nederlandse kranten hebben bijna allemaal een cartoon op de voorpagina, in reactie op de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo. Verschillende kranten kiezen voor een tekening uit het blad zelf.

Bekijk hier een overzicht van de voorpagina's van landelijke en internationale kranten.

De ochtendkranten van vandaag

'Identiteitskaart verloren'

Volgens het Britse persbureau Reuters bevestigt het Franse Openbaar Ministerie nu dat een van de verdachten is aangehouden. De jongen meldde zichzelf bij de politie en zegt dat hij een alibi heeft.

Reuters schrijft verder dat agenten de verdachten op het spoor kwamen doordat een van hen een identiteitskaart in de vluchtauto liet liggen.

Zoektocht

Ondertussen is de Franse politie nog altijd op zoek naar de twee broers Chérif en Said Kouachi. Zij worden ervan verdacht dat ze de tien journalisten en twee agenten hebben neergeschoten.

Alibi

De man van 18 die zich eerder vannacht heeft overgeven aan de politie, zegt een alibi te hebben. Volgens de Franse zender iTele zouden vrienden van de man verklaren dat hij op het moment van de aanslag op een middelbare school was.

Man van 18

De jongste verdachte, een man van 18 jaar, zou zich hebben overgegeven aan de politie. Volgens AFP werd de jongen opgepakt in Charleville-Mézière, in de buurt van de Belgisch-Franse grens. De politie heeft de aanhouding nog niet bevestigd.

Rio de Janeiro

In Rio de Janeiro zijn vanavond zo'n 200 mensen bijeengekomen om stil te staan bij de aanslag in Parijs.

Politie geeft foto's vrij

De Franse politie heeft foto's vrijgegeven van de twee nog voortvluchtige daders.

'Verdachte geeft zich over'

Een van de mannen die wordt verdacht van de aanslag in Parijs heeft zich overgegeven aan de politie. Dat meldt persbureau AFP.

Franse media helpen Charlie

Grote Franse media gaan helpen Charlie Hebdo overeind te houden. Om te voorkomen dat het blad verdwijnt nu een groot deel van de reactie is vermoord, springen collega’s bij met mankracht en financiële middelen. Het initiatief komt van Radio France, France Télévisions en de krant Le Monde, die ook andere media op roepen bij te dragen.

Demonstraties

Wereldwijd wordt er stilgestaan bij de aanslag van woensdagmiddag in Parijs. Zoals hier in Colombia, waar in de hoofdstad Bogota honderden mensen de straat op gingen om te demonstreren.

Aanhouding

De zender iTele meldt dat de politie in de Franse stad Charleville-Mézières een familielid van een van de verdachten heeft aangehouden.

Onduidelijk

Het is nog onduidelijk wat het resultaat is van een grote anti-terreuractie in Reims. Zwaarbewapende politie omsingelde daar even voor middernacht een flatgebouw, maar er is nog niet bekend waarom. Later zagen journalisten echter de technische recherche een appartement binnengaan.

Volgens de zender iTele zou er alleen naar DNA-materiaal worden gezocht in het pand. De politie heeft nog geen verklaring gegeven over de inval.

Utrechtse burgemeester "zeer geschokt"

De burgemeester van Utrecht Jan van Zaanen heeft woensdagavond contact opgenomen met de Franse ambassadeur in Nederland, de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk en Tour de France-directeur Christian Prudhomme.

Van Zaanen liet weten dat de inwoners van zijn stad "zeer geschokt zijn door deze brutale aanslag". "Een aanslag op het vrije woord is een aanslag op ons allen", benadrukte hij. "Het is van groot belang dat we samen blijven opkomen voor het vrije woord".

Hij nodigt alle Utrechters uit om donderdag om 18.00 uur bijeen te komen op het Domplein om hun solidariteit te laten blijken.

Komende zomer gaat in Utrecht de Tour de France van start.

Waarschuwing

Persbureau AFP meldt dat de politie de in Reims verzamelde pers waarschuwt, voor het geval de omsingelden een poging zullen doen uit te breken. Lees hier meer over de politieactie in Reims.

'Onduidelijk over schutters in Reims aanwezig zijn'

'Onduidelijk over schutters in Reims aanwezig zijn'

NRC Next

NRC Next plaatst donderdagochtend op zowel de voor- als achterpagina een cartoon.

Veel politie in Reims

De politie is bezig met een inval in een gebouw in Reims. Dat meldt de Franse zender France 3.

Volkskrant opent met foto

De Volkskrant opent morgenochtend met een foto van demonstranten. "Aanslag op de democratie", kopt de ochtendkrant.

Wereldleiders bellen Hollande

De Franse president Hollande heeft vanavond telefonisch gesproken met de Amerikaanse en Russische presidenten. Obama bood hem hulp aan bij het identificeren en opsporen van de daders. Poetin noemde de aanslag een barbaarse daad.

Voorpagina The Indepepent

De voorpagina van de donderdageditie van de Britse krant The Independent.

Anti-terreuractie in Reims

Er is momenteel een anti-terreuractie gaande in Reims, in het noord-oosten van Frankrijk. Dat meldt persbureau AFP.

Voorpagina De Morgen

Steeds meer voorpagina's van kranten zijn klaar voor de drukker en worden online gedeeld. Ook de Vlaamse krant De Morgen heeft een tekening op de voorpagina.

Aboutaleb tegen jihadisten: rot toch op!

In Nederland is geen plaats voor mensen die zich tegen onze vrijheden keren. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in Nieuwsuur naar aanleiding van de aanslag in Parijs.

'Als je het hier niet ziet zitten, rot je maar op'