Een deel van de cover van Dabiq, het online-magazine van IS
NOS Nieuws

Gaf IS opdracht tot aanslag Parijs?

  • Lex Runderkamp

    Verslaggever

  • Lex Runderkamp

    Verslaggever

De aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo lijkt sterk op een aanslag die geïnspireerd is door de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS), maar is dat ook zo?

IS heeft zelf aangegeven de strijd te willen uitbreiden naar westerse landen. "Als je een ongelovige Amerikaan of Europeaan – en vooral de hatelijke en vuile Fransen – of een Australiër of Canadees kunt doden [...] vertrouw dan op Allah," zei de officiële woordvoerder van IS, Abu Mohammad al-Adnani, op 22 september vorig jaar.

“Vermoord de ongelovige op welke manier dan ook: verbrijzel zijn hoofd met stenen, slacht hem met een mes, rij over hem heen met een auto, gooi hem van een hoog gebouw, wurg hem of vergiftig hem.”

Deze speech wordt gezien als de eerste officiële en concrete instructie van IS aan zijn volgers. De dag erna, op 23 september, was er een aanslag in het Australische Melbourne. Een Afghaanse jongen van 18 jaar stak twee agenten op straat neer. Al snel werd duidelijk dat zijn paspoort eerder was afgepakt omdat hij op een lijst stond met mensen van wie de Australische autoriteiten vrezen dat ze zich willen aansluiten bij IS.

In oktober volgden twee schietpartijen in Canada, waarvan één in het parlement. De premier sprak van terroristische aanslagen die geïnspireerd waren door IS.

New York en Tours

Weer een dag later was er een aanslag in New York. Vier politieagenten werden op straat aangevallen door een jongen die zich net tot de islam had bekeerd. Twee agenten raakten gewond en de jongen werd doodgeschoten.

Op 20 december was het raak in Frankrijk, in de stad Tours. Politieagenten doodden een jongen die met een getrokken mes – “Allah Akbar” roepend – het politiebureau binnenkwam. Hij verwondde drie agenten. De jongen had zich ook niet lang ervoor bekeerd tot de islam en op zijn Facebookpagina stond de vlag van Islamitische Staat.

Lex Runderkamp: aanslag past in ideologie IS

Hij koos ervoor de ongelovigen te raken, waar het hen het meeste pijn doet.

Dabiq, blad van IS

IS herhaalde de oproep aan volgelingen om de strijd in het Westen te beginnen op 30 december. In het propagandablad Dabiq, dat online verschijnt, prijst IS alle westerse aanslagen van het afgelopen najaar.

Over de dader van de schietpartij in een café in Sydney schrijft het blad: “Hij ondernam niet de reis naar het kalifaat om zij aan zij te vechten met zijn broeders, maar hij koos ervoor om alleen te handelen en de ongelovigen te raken waar het hun het meeste pijn doet: in hun eigen landen op de straten waar ze denken veilig te kunnen wandelen.”

#InvasieParijs

Er is nog geen bewijs voor wie er achter de aanslag in Parijs zit. Maar aanhangers van IS vieren de dodelijke schietpartij bij Charlie Hebdo op sociale media al als een gewonnen veldslag. Op Twitter wordt een een hashtag gebruikt die je zou kunnen vertalen als #InvasieParijs. Uit de recente geschiedenis valt in elk geval op te maken dat een oproep van IS om aanslagen in het Westen te plegen gehoor vindt.

De meeste aanslagen tot nu toe werden gepleegd door eenlingen die relatief eenvoudige wapens gebruikten. Dat wijst niet meteen op aanslagen die georganiseerd zijn door IS. In dat opzicht is de aanslag in Parijs anders: hier is gebruikgemaakt van automatische wapens door een collectief van waarschijnlijk drie mannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl