Het hoofdkantoor van de Volksbank, waar de merken ASN, SNS Bank, RegioBank en BLG Wonen onder vallen
NOS NieuwsAangepast

Honderden filialen van SNS en RegioBank weg door reorganisatie

De Volksbank gaat bijna de helft van alle filialen van SNS Bank en RegioBank sluiten. Het aantal filialen gaat terug van ruim 600 naar 320 tot 360. Het nieuws komt na de al aangekondigde reorganisatie waarmee 700 tot 750 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Het moederbedrijf van SNS, ASN, BLG Wonen en RegioBank wil al deze merken samenvoegen. Het is de bedoeling dat de naam van de nieuwe bank nog voor de kerst bekend wordt, maar het kan ook januari worden.

Concreet betekent het dat er van de huidige ongeveer tweehonderd SNS-filialen ongeveer zeventig tot negentig zaken moeten sluiten. Van de ruim vierhonderd RegioBank-kantoren blijven er iets meer dan de helft over.

Daarnaast wil De Volksbank vol inzetten op het franchisemodel. Dat betekent dat de bank de bankfilialen in het land niet zelf beheert, maar die laat uitbaten door lokale ondernemers. Dat gebeurt nu al bij RegioBank en deels bij SNS.

Van de huidige 46 SNS-kantoren die De Volksbank zelf beheert, blijven er nog drie over. Die worden gebruikt om onder meer nieuwe formules uit te proberen en personeel op te leiden.

Verkoop

De Volksbank wil snoeien in de merken en kantoren om winstgevender te worden, zodat de bank op termijn verkocht kan worden. De voormalige bankdivisie van SNS Reaal is sinds de kredietcrisis in staatshanden.

Ondertussen wil een Kamermeerderheid het liefst dat alles bij het oude blijft bij De Volksbank, en die zelfs in staatshanden houden. De Volksbank zelf wil zelf na tien jaar juist weer op eigen benen staan. Topman Roland Boekhout geeft hierover donderdag in de Tweede Kamer tekst en uitleg.

Boekhout vindt niet dat hij met de aangekondigde reorganisatie voor de fanfare uitloopt. "Deze transformatie is nodig om de bank gezond te maken en een goede toekomst te geven. Dit moet je los zien van een verkoop", zegt hij.

Volgens Boekhout is over de reorganisatie wel overleg gevoerd met het ministerie van Financiën als aandeelhouder. Discussie in de Kamer over een verkoop staat daar volgens hem los van: "Dat er parlementsleden zijn die meer dan zeshonderd bankkantoren beter vinden dan de kleine vierhonderd die wij voorstaan, dat kan. Maar dat past niet in het plan voor een solide basis voor de toekomst."

'Meer filialen dan McDonald's'

Wat precies de gevolgen zijn voor klanten is vooralsnog niet duidelijk. Bijvoorbeeld hoe ver zij straks naar een bankkantoor moeten reizen. Boekhout zegt dat de planning van welke kantoren sluiten en welke overblijven nog niet rond is. "De afstand is een overweging, maar niet de enige. Het kan zijn dat de afstand minder groot is in dichtbevolkte gebieden dan in minder bevolkte gebieden."

Wel benadrukt Boekhout dat De Volksbank ondanks de sluiting 'substantieel' meer kantoren heeft dan andere banken. Rabobank heeft er een kleine 140 en ABN Amro nog geen dertig. ING heeft 220 zogenoemde servicepunten voor dagelijkse bankzaken. "Daar steken wij dus met kop en schouders bovenuit", vindt Boekhout. "Ik heb net even gekeken. En wij hebben straks nog steeds meer bankfilialen dan McDonald's restaurants heeft in Nederland."

De Verenigde RegioBank Adviseurs, waarin franchisehouders zich hebben verenigd, heeft "gemengde gevoelens" over het bezuinigingsplan van De Volksbank. Benadrukt wordt dat het wegvallen van RegioBank niet hoeft te betekenen dat een kantoor ook sluit. Exploitanten bieden namelijk ook verzekeringen, pensioenen en hypotheken van andere aanbieders aan. "De RegioBank-activiteiten maken gemiddeld 20 procent van hun totale inkomsten uit", zegt de belangengroep.

Minder winst

Voor het herstructureren, het samenvoegen onder één merknaam en het oplossen van aanhoudende problemen trekt De Volksbank 340 tot 360 miljoen euro uit. Het moederbedrijf van SNS Bank, ASN Bank en RegioBank waarschuwde vanmorgen dat dit gevolgen heeft voor de winst van dit jaar.

Dat betekent dat de schatkist dit jaar minder zal verdienen aan het belang in de bank, die al jaren veel minder winstgevend is dan concurrenten. Gevraagd naar de winstwaarschuwing benadrukte de directie wel dat De Volksbank dit jaar geprofiteerd heeft van de gestegen rente.

Ondertussen hangt de staatsbank een boete boven het hoofd vanwege slechte risicobeheersing. De Nederlandsche Bank doet op verzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) onderzoek naar de manier waarop De Volksbank de risico's van leningen in kaart brengt. Daarnaast moet de bank meer doen om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl