NOS NieuwsAangepast

Volksbank reorganiseert en schrapt 750 banen

De Volksbank gaat reorganiseren. De bank, die eigenaar is van de merken SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen, schrapt komende zomer tot 750 banen. Deze beslissing moet leiden tot een structurele jaarlijkse kostenbesparing van zo'n 70 miljoen euro.

Bij de Volksbank werken 4500 mensen. Vóór 1 juli wil het moederbedrijf de reorganisatie afronden. De bank wil ook inzetten op één merk. De samenvoeging van de verschillende bankmerken start volgend jaar en zal binnen drie jaar zijn afgerond. Later dit jaar wordt de nieuwe merknaam bekendgemaakt. Dat zal een van de merknamen worden.

Daarnaast is het moederbedrijf ook van plan om een aantal vestigingen van SNS en de Regiobank te sluiten. Hoeveel dat er zullen zijn is nog niet bekend.

"We kiezen er bewust voor om nu al onze plannen te delen, ook al zijn nog niet alle details uitgewerkt", zegt bestuursvoorzitter Roland Boekhout. "In plaats van af te wachten, zetten we alvast de koers uit en ondernemen we actie waar mogelijk. Onze medewerkers, klanten en partners verdienen duidelijkheid over de stappen die we gaan nemen om een sterkere, toekomstbestendige bank te worden die voortbouwt op een breed maatschappelijk fundament."

Tot 400 nieuwe banen erbij

Om te voldoen aan de regels en wetten van de overheid om onder andere witwassen te bestrijden worden er 350 tot 400 nieuwe mensen aangenomen. Vorig jaar kreeg de staatsbank al een waarschuwing van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), omdat het niet genoeg zou doen om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. De mensen die vallen onder het aangekondigde banenverlies kunnen, mits met de juiste specialisatie, in aanmerking komen voor een nieuwe rol. Maar gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.

Voor die medewerkers is er een sociaal plan dat nog loopt tot het einde van dit jaar. En dat is een lichtpuntje zegt vakbond CNV: "Omdat de reorganisatie nu al is aangekondigd, kunnen de werknemers erop rekenen dat het sociaal plan van toepassing is. Er is dus gelukkig een goed vangnet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl