Het pand van de Volksbank in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Extra onderzoek naar Volksbank, nieuwe boete komt eraan

De Volksbank krijgt zo goed als zeker een tweede boete voor slecht risicomanagement bij de bank. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) is op verzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) een extra onderzoek begonnen naar het moederbedrijf van SNS, ASN en RegioBank.

De ECB heeft DNB gevraagd om te kijken naar de manier waarop de Volksbank de risico's van klanten met bijvoorbeeld leningen in kaart brengt, zo meldt de Volksbank nu bij de publicatie van de halfjaarcijfers. Dit is omdat de Volksbank jarenlang de risico's van leningen van klanten te slecht zou hebben ingeschat. De bank heeft van DNB te horen gekregen dat ook dit kan gaan leiden tot een boete.

Vorig jaar liet de Volksbank al weten dat DNB had geconcludeerd dat het bedrijf, nog altijd in handen van de Staat, te weinig deed om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. Ook werd de achtergrond van klanten niet goed gecontroleerd.

In deze zaak heeft DNB al enige tijd een traject lopen om de Volksbank hiervoor een boete op te leggen. In het verleden kregen andere banken als ING en ABN Amro hier flinke boetes voor. Zij schikten voor vele honderden miljoenen euro's met het Openbaar Ministerie. Hoe hoog de boetes zullen uitvallen kan de Volksbank nog niet zeggen.

'Echt inwikkeld'

Roland Boekhout, die in mei begon als topman bij de Volksbank, zegt in een reactie dat er "ontegenzeggelijk" nog veel werk te doen is bij de staatsbank. Hij stelt dat een deel van de problemen inmiddels is opgelost, maar een deel ook niet. "Veel van die problemen zijn echt heel ingewikkeld. Dat kost jaren om ze op te lossen", legt hij uit.

Dat komt volgens Boekhout mede omdat er ook steeds nieuwe eisen aan banken worden gesteld voor witwascontroles en risicomanagement. "Daarvoor moet je hele nieuwe databases en systemen gaan bouwen. Dit zijn dus problemen die niet morgen opgelost zijn. Wij moeten de toezichthouder laten zien dat we wel naar die oplossing toe gaan. Maar daar moet nog echt heel veel voor gebeuren."

Verkoop

De problemen werpen ook een schaduw over de verkoop van de Volksbank. Onlangs adviseerde NLFI, de instelling die voor de Staat de aandelen beheert van banken en verzekeraars die tijdens de kredietcrisis zijn genationaliseerd, om de Volksbank te gaan verkopen. Daarmee ging een streep door wensen uit de Tweede Kamer om de bank in staatshanden te houden.

Ondertussen daalde bij de Volksbank ook de winst over het afgelopen halfjaar, vooral omdat er minder wordt verdiend aan rente. Boekhout spreekt van "een grote uitdaging".

Naast het oplossen van de witwas- en risicoproblemen, moet hij de bank ook snel winstgevender maken. Dat moet door de efficiëntie te vergroten, maar ook door simpelweg meer te verdienen. "We blijven werken aan meer zakelijke kredieten. En proberen meer pensioenproducten en verzekeringen te verkopen. Maar ons hoofdmodel is spaargeld aantrekken en hypotheken aanbieden. Dat proces moeten we echt verder optimaliseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl