Vicky Maeijer, staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg
NOS NieuwsAangepast

Universiteit onderzoekt scriptie staatssecretaris Maeijer op mogelijk plagiaat

De rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) gaat onderzoek doen naar de masterscriptie van staatssecretaris Vicky Maeijer. Nieuwszender BNR meldde gisteravond dat de scriptie waarmee Maeijer (PVV, Langdurige en Maatschappelijke Zorg) haar bul haalde vol zit met overgeschreven passages.

BNR haalde de Engelstalige scriptie van Maeijer uit 2009 door fraudesoftware die universiteiten gebruiken om plagiaat op te sporen. Meer dan de helft van de tekst komt volgens dat onderzoek uit andere bronnen en niet al die stukken zijn goed geannoteerd of geciteerd.

Zo nam ze letterlijke passages over en vermeldde ze de bron in een voetnoot, maar gebruikte ze geen aanhalingstekens. Ook voegde ze "wat mij betreft" of "voor mij" toe aan letterlijk overgenomen stellingen van anderen.

Mogelijk is er daarmee sprake van plagiaat, een wetenschappelijke doodzonde. Wetenschappers worden geacht zelf onderzoek te doen en tot eigen conclusies te komen, niet het werk van anderen zonder bronvermelding over te nemen.

Een woordvoerder van de Rotterdamse universiteit zegt dat de examencommissie van de Erasmus School of Law de scriptie onder de loep zal nemen. "De commissie zal deze zaak behandelen als elke zaak en maakt geen onderscheid tussen studenten en oud-studenten of tussen prominenten en niet-prominenten." Hoelang dat onderzoek gaat duren, is onbekend.

Beste intenties

Staatssecretaris Maeijer zegt via haar woordvoerder dat ze haar scriptie te goeder trouw en met de beste intenties heeft geschreven. "Ik heb hard gewerkt om mijn studie af te ronden." Verder wil ze er niets over kwijt.

De 38-jarige Maeijer behaalde in 2009 haar masterdiploma International & European Public Law. Haar scriptie ging over een zaak die een Saudische zakenman bij het Europees Hof van Justitie had aangespannen omdat zijn Europese tegoeden waren bevroren vanwege mogelijke banden met al-Qaida.

Afgetreden

In het verleden zijn buitenlandse bewindslieden in verlegenheid gebracht door vermoedens van plagiaat in hun universitaire teksten. Zo trad in 2011 de Duitse minister van Defensie Guttenberg af nadat was gebleken dat hij in zijn proefschrift passages van andere auteurs had overgenomen zonder bronvermelding.

Ook een van zijn opvolgers, de huidige Europese Commissievoorzitter Von der Leyen, bleek bronnen niet goed te hebben vermeld. Zij werd op de vingers getikt door de Universiteit van Hannover, maar mocht haar doctorstitel behouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl