Ursula von der Leyen (CDU)
NOS Nieuws

Duitse minister houdt doctorstitel na plagiaat

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen mag haar doctorstitel houden, ook al heeft ze plagiaat gepleegd. Dat heeft het bestuur van de medische faculteit van de Universiteit van Hannover besloten na onderzoek.

In 1990 nam Von der Leyen passages van anderen over in haar medisch proefschrift zonder daarbij de bron te noemen. In september vorig jaar werd ze betrapt.

Het gaat volgens het bestuur om fouten, niet om misleiding of een foute houding, zegt faculteitsvoorzitter Christopher Baum. Van opzet was geen sprake.

Opgelucht

De minister is opgelucht. "Ik ben blij dat de universiteit na grondig onderzoek concludeert dat mijn onderzoek relevant is en aan de meeste eisen voldoet", zegt ze.

Von der Leyen is politica voor regeringspartij CDU en wordt gezien als mogelijke opvolger van bondskanselier Merkel.

De afgelopen jaren kwamen meer Duitse politici in opspraak door plagiaat. Zo trad onderwijsminister Schavan in 2013 af na de beschuldiging van het kopiëren van teksten in haar proefschrift zonder bronvermelding. Een paar jaar eerder nam minister Zu Guttenberg van Defensie ontslag vanwege een soortgelijke plagiaatzaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl