NOS Sport

Nederlandse tennissers staan vandaag als 'Team Broers' in historische Davis Cup-finale

  • Mark Brasser

    Commentator NOS Sport in Málaga

  • Mark Brasser

    Commentator NOS Sport in Málaga

De Nederlandse tennissers schreven deze week geschiedenis door voor het eerst in het meer dan 100-jarige bestaan van het prestigieuze Davis Cup-toernooi de finale te halen. Zonder dat Nederland in het enkelspel over een echte wereldtopper beschikt. Het succes is volgens captain Paul Haarhuis dan ook een echte teamprestatie.

Dolle vreugde bij de Nederlanders na de zege op Duitsland in de halve finale

"Een rondvaart door de grachten zullen we niet krijgen, maar we staan wel op pagina 101 van Teletekst", sprak Wesley Koolhof ongeveer een uur na de door Nederland gewonnen halve finale tegen Duitsland. Zijn teamgenoten, naast hem aan tafel en allemaal jonger, keken hem lachend aan. "Teletekst, wat is dat?", zag je ze denken.

Koolhof hoefde zelf niet in actie te komen omdat Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor hun wedstrijden wonnen, maar de dubbelspecialist werd na afloop van de ontmoeting door de Internationale Tennisfederatie ITF wel uitgebreid gehuldigd voor zijn carrière. Koolhof stopt ermee. Een passender afscheid kon hij niet krijgen: de finale van de Davis Cup. Hoewel het nog afwachten is of Koolhof tegen Italië in actie zal komen.

Koolhof hoopt in Davis Cup-finale op 'belachelijk mooie afsluiter' van carrière

De 35 jarige Koolhof is de nestor van de ploeg die door captain Haarhuis als "een echt en hecht team" wordt omschreven. Een team zonder echte kopman, zoals Italië (met Jannik Sinner) of Spanje (met Carlos Alcaraz) die wel heeft.

Een team ook zonder een speler uit de top 30 van de wereld. Tallon Griekspoor staat 40ste, Botic van de Zandschulp 80ste en Jesper de Jong 111de. Alleen Koolhof is met z'n 8ste plaats op de wereldranglijst van het dubbelspel een speler die echt bij de wereldtop hoort.

Teamprestatie

Het succes van Nederland in Málaga is dan ook echt een teamprestatie, zoals Haarhuis in bijna elk interview in de Spaanse kustplaats benadrukt. De sfeer is goed, de spelers gaan voor elkaar door het vuur. En er is vertrouwen, geloof in eigen kunnen. "Als iedereen zijn niveau haalt, dan zijn we tot heel veel in staat", houdt Haarhuis zijn spelers en iedereen die het wil horen voor.

En dat terwijl de opmaat naar deze week niet rooskleurig was. Nederland plaatste zich in februari ternauwernood voor de groepsfase van de Davis Cup Finals na een thriller tegen Zwitserland, verloor vervolgens in Bologna van Italië en België - er werd alleen gewonnen van het laag geklasseerde Brazilië - en kwalificeerde zich daardoor met de hakken over de sloot voor deze finaleweek.

Broers

Misschien wel het beste voorbeeld van de saamhorigheid binnen het Nederlandse team is de vlag waarmee de spelers na afloop van de gewonnen halve finale op de foto gingen: een Nederlandse vlag met daarop 'Broers' geschreven.

Het Davis Cup-team poseert na de zege op Duitsland in de halve finale met de Nederlandse vlag

Want zo voelen ze zich: broers van elkaar. Het is een door Griekspoor gebruikte uitdrukking ("wat een broer"), overgenomen door de rest van de ploeg. Met name door de jonkies binnen het team: Jesper de Jong en de 'stagiairs' Mees Röttgering (17) en Abel Forger (19). Forger en De Jong waren samen verantwoordelijk voor de vlag.

Ook als er een dag na de winst op Duitsland wordt getraind - in een voor de rest lege opblaashal op ongeveer tien minuten lopen van de hal waar de wedstrijden worden gespeeld - is het woord ' broer' niet van de lucht.

"Als iemand iets goed doet, is hij een broer", vertelt de pas 19-jarige Forger, die in het kader van het leerproces samen met Röttgering onderdeel is van het team. "We roepen hier de hele week al broer. Toen hebben Jesper en ik voor de grap die vlag gemaakt. Sindsdien roept iedereen broer. En dat zijn we nu ook: Team Broers."

Of Koolhof dat ook begrijpt of dat het voor hem nu tijd is om niet begrijpend te lachen, is de vraag. Net als of de saamhorigheid binnen het team genoeg is voor winst op Italië.

Haarhuis is er in ieder geval in geslaagd om van vier individuen en twee stagiairs een hecht team te smeden. Iets wat de voormalige Davis Cup-speler (31 wedstrijden gewonnen, 18 verloren) na de halve finale in meerdere talen moet uitleggen. Want het succes van het kleine tennisland Nederland is ook de buitenlandse media in Málaga niet ontgaan. Equipo de hermanos, zoiets.

Het Nederlandse Davis Cup-team na de zege op Duitsland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl