NOS SportAangepast

Van de Zandschulp slaat Nederland langs Zwitserland naar Davis Cup Finals

Nederland plaatst zich in thriller tegen Zwitserland voor Davis Cup Finals

De Nederlandse tennissers hebben zich na een fraaie comeback tegen Zwitserland in Martiniplaza in Groningen geplaatst voor de groepsfase van de Davis Cup Finals. Botic van de Zandschulp won de vijfde en beslissende wedstrijd met 5-7, 7-6 (5), 6-3 van Marc-Andrea Hüsler. Nederland won het duel met 3-2.

Eerder op de dag had Tallon Griekspoor Nederland in de race gehouden door Leandro Riedi in twee sets te verslaan: 7-6 (6), 7-6 (3). Daarmee bracht hij de stand op 2-2.

Van de Zandschulp, die op de openingsdag al verrast werd door Riedi, de nummer 175 van de wereld, kreeg lang geen vat op het spel van Hüsler, de nummer 199. De Zwitser serveerde niet alleen geweldig, hij toonde ook veel meer lef in de rally's.

Botic van de Zandschulp

Van de Zandschulp (ATP-63) verspeelde, serverend voor de tweede set, een break voorsprong, maar won wel de tiebreak. Hij putte de nodige moed uit die winst en dat vertaalde zich in een sterke derde set.

Griekspoor houdt Nederland in de race

Griekspoor, de nummer 23 van de wereld, moest het tegen Riedi vooral van zijn eigen service hebben. De eerste service was elke keer een plaag voor de Zwitserse opponent. Aan de andere kant kon Riedi ook meer dan regelmatig rekenen op zijn opslag.

  • ANP
    Griekspoor zet Nederland weer op gelijke hoogte

Daardoor ging de wedstrijd lange tijd gelijk op. De tiebreaks waren een prooi voor de Nederlander, die zoals het hele Nederlandse team kon rekenen op behoorlijke steun van het publiek.

De zege van Griekspoor was een noodzakelijke. Hij zette Nederland vrijdag persoonlijk op een 1-0 voorsprong door Hüsler te verslaan, maar Van de Zandschulp verloor vervolgens van Riedi.

Met een 1-1 tussenstand volgde zaterdagmiddag eerst het dubbelspel, die Zwitserland benutte om op voorsprong te komen. Jean-Julien Rojer en Wesley Koolhof verloren met 7-6 (5), 7-6 (2) van Hüsler en Riedi.

En dat was verrassend, want met Koolhof en Rojer trad Oranje met een zeer ervaren koppel aan. Koolhof won onder meer het mannendubbel op Wimbledon en Rojer heeft drie grandslamtitels op zijn naam. Maar de laatste keer dat de twee samen een speelden was eind 2021.

Rojer en Koolhof verliezen in Davis Cup: 'Frustrerend, wij zijn de betere dubbelaars'

In Groningen waren het de nummer 257 en 385 van de wereld in het dubbelspel die vanaf begin af aan domineerden namens de Zwitsers, ook in beide tiebreaks.

'Frustrerend'

Koolhof noemde de nederlaag frustrerend. "Wij zijn de betere dubbelaars. Maar we hadden moeite met hun service."

"We staken ook niet in onze beste vorm", vond Rojer. "En we spelen ook niet meer samen. We trainen wel de hele week, maar een wedstrijd is toch anders. Het ging gewoon wat minder vandaag."

Hoe anders was de stemming in Groningen twee partijen verder. Dankzij de knappe zeges van Griekspoor en Van de Zandschulp kwalificeerde Nederland zich alsnog voor de Davis Cup Finals.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl