Pro-Europese president Sandu wint beladen verkiezingen in Moldavië
Zittend president Maia Sandu heeft de verkiezingen gewonnen in Moldavië. Aanvankelijk was sprake van een nek-aan-nekrace tussen de pro-Europese Sandu en de pro-Russische Aleksandr Stoianoglo. Maar met 97 procent van de stemmen geteld was Sandu's voorsprong groot genoeg om de overwinning op te eisen.
"Vandaag hebben jullie een les gegeven in democratie", zei de president in haar overwinningstoespraak. "Vandaag hebben jullie Moldavië gered." De verkiezingen werden overschaduwd door aantijgingen van inmenging en omkoping.
Sandu behaalde ruim 54 procent van de stemmen bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in het Oost-Europese land. Haar rivaal van de Socialistische partij bleef steken op ruim 45 procent. Vooral de stemmen uit het buitenland, die later werden geteld, waren in het voordeel van Sandu.
Sandu beloofde president te zijn voor iedereen:
De zittend president is een uitgesproken voorstander van toetreding tot de Europese Unie. Ook maakte ze de afgelopen jaren werk van het aanpakken van corruptie en het versterken van de rechtstaat in het land. In de eerste ronde, twee weken geleden, behaalde Sandu nog 42 procent van de stemmen, tegenover 26 procent voor Stoianoglo, een oud-procureur-generaal. Omdat één van beiden een absolute meerderheid moet hebben was een tweede ronde noodzakelijk.
De verkiezingen werden ontsierd door aantijgingen van corruptie en inmenging door Rusland, waarbij de autoriteiten een voortvluchtige zakenman ervan beschuldigden dat hij mensen had laten betalen om op Stoianoglo te stemmen.
Volgens president Sandu was bij de eerste ronde sprake van een grootschalige omkopingscampagne, waarin criminele bendes hebben geprobeerd 300.000 stemmen af te kopen. De bendes werkten volgens haar samen met "buitenlandse strijdkrachten".
'Grootscheepse verkiezingsinmenging'
De nationale veiligheidsadviseur van Sandu stelt Rusland verantwoordelijk voor "grootscheepse verkiezingsinmenging". Volgens hem wilde het Kremlin de verkiezingsuitslag beïnvloeden door in de autonome regio Transnistrië transporten te regelen waarmee kiezers naar de stembureaus werden gebracht.
Ook in aanloop naar de tweede stembusgang waren er beschuldigingen van corruptie, dit keer door verkiezingsfunctionarissen. Politie en justitie zijn een onderzoek begonnen naar een onbekend aantal van hen, aldus de hoogste verkiezingsfunctionaris.
Referendum over EU
De presidentsverkiezingen vielen samen met een referendum over toetreding tot de EU. Een nipte meerderheid stemde voor het opnemen van een pro-Europese koers in de Moldavische grondwet. Het land wil in 2030 lid van de unie zijn. Ook rond het referendum waren er beschuldigingen van corruptie en buitenlandse bemoeienis.
In Georgië waren vorige week eveneens verkiezingen waar stemmers de keuze hadden tussen een pro-Russische en een pro-Europese partij. De pro-Russische regeringspartij eiste de overwinning op, maar onder anderen president Zoerabisjvili erkent de uitslag niet. Volgens haar is het land slachtoffer geworden van een "speciale Russische operatie".
"Moldavië heeft geen toekomst zonder Rusland", zegt een van de stemmers: