Jermaine Wattimena balt zijn vuisten na zijn overtuigende zege op titelhouder Peter Wright
NOS SportAangepast

Wattimena vernedert titelhouder Wright, Noppert via 170-finish naar tweede ronde EK

De Nederlandse darters Jermaine Wattimena en Danny Noppert hebben zich overtuigend geplaatst voor de tweede ronde van het EK, dat deze week wordt gehouden in Dortmund.

Wattimena, de nummer veertig van de wereldranglijst, verraste door titelhouder Peter Wright in de eerste ronde met 6-0 te verslaan. Danny Noppert, vijftiende van de wereld, had in zijn eersterondepartij weinig moeite met Joe Cullen en versloeg de mondiale nummer achttien met 6-2.

Off-day van titelverdediger

De 36-jarige Wattimena had slechts vier van de 21 eerder ontmoetingen met de huidige nummer veertien van de wereld gewonnen, maar profiteerde van een off-day van de Schot.

Wattimena noteerde in de Westfalenhallen een gemiddelde van 90,18 per drie pijlen. Wright kwam niet verder dan een teleurstellend moyenne van 74,81.

Titelverdediger Peter Wright incasseert zijn verlies en schudt Jermaine Wattimena de hand

Zodoende gaf Wattimena zijn tegenstander geen enkele keer de mogelijkheid om een leg uit te gooien De darter, bijgenaamd 'The Machine Gun', maakte de partij af door een score van honderd via de triple-20 en dubbel-20 weg te werken. In de tweede ronde treft hij James Wade.

Break in openingsleg

Noppert plaatste in de partij tegen Cullen direct een break in de openingsleg. De voorsprong gaf hij niet meer uit handen. Hij won de laatste drie legs en maakte de partij af met een score van 170, de hoogste finish. Noppert gooide een gemiddelde van 90,51 per drie pijlen.

In de volgende ronde treft Noppert de Belg Mike De Decker, die deze maand de World Grand Prix op zijn naam schreef en daarmee voor het eerst in zijn loopbaan een zogeheten majortoernooi won.

Danny Noppert (links) schudt de hand van tegenstander Joe Cullen

Donderdagavond plaatsten Michael van Gerwen en Dirk van Duijvenbode zich al voor de tweede ronde. Gian van Veen en Raymond van Barneveld werden in de eerste ronde uitgeschakeld.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, doen er niet alleen darters uit Europa mee aan het EK. Het toernooi is gebaseerd op de ranglijst van de European Tour, waaraan ook niet-Europezen kunnen meedoen. Daardoor staat ook de Australiër Damon Heta op het EK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl