Staatssecretaris Paul en minister Bruins
NOS NieuwsAangepast

Ministerie bezuinigt op subsidies voor cultuur, onderzoek en gymnastiekles

Organisaties die subsidie krijgen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, moeten het de komende jaren in totaal met ruim 360 miljoen euro minder doen. Er wordt gesneden in cultuursubsidies, bewegingsonderwijs en de publieke omroep.

De bezuinigingen zijn het gevolg van de afspraak in het hoofdlijnenakkoord dat er in totaal 1 miljard euro minder wordt uitgegeven aan subsidies. Ook op andere ministeries vallen daardoor klappen, zoals eerder deze week bleek bij VWS.

'Pijnlijk'

Net als de bewindslieden op VWS schrijven minister Bruins en staatssecretaris Paul dat sommige maatregelen pijnlijk zullen zijn voor de betrokken organisaties, omdat ze leiden tot minder ondersteuning voor leerlingen en studenten. "Wij zijn ons bewust van de effecten van de maatregelen."

De zwaarste klap valt bij NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, die onderzoek financiert. Die moet ruim 21 miljoen euro inleveren, boven op de al eerder aangekondigde bezuinigingen op die organisatie.

De bezuinigingen op NWO liggen ook minister Bruins zwaar op de maag. Ze hebben volgens hem "een mogelijk negatieve impact" op het halen van de doelen van het wetenschapsbeleid. "Daarnaast zijn deze bezuinigingen potentieel nadelig voor het concurrentievermogen van Nederland."

Op cultuur wordt nog eens tien miljoen euro bezuinigd, onder meer op regelingen die het ondernemerschap van makers moeten versterken. Ook in het cultuuronderwijs wordt gesneden.

Verder wordt er acht miljoen euro bezuinigd op het bewegingsonderwijs. Het Regionaal Investeringsfonds, dat mbo-studenten beter voorbereidt op een carrière in het bedrijfsleven, krijgt vanaf 2028 helemaal geen subsidie meer. Dat levert dan 27 miljoen euro op. De ministers gaan ervan uit dat de sector en het bedrijfsleven ook zonder subsidie kunnen samenwerken.

Daarnaast wordt er geld weggehaald bij de ondersteuning van zogeheten thuiszitters, leerlingen die niet naar school gaan. Ook voor hoogbegaafdheid zijn miljoenen minder beschikbaar en de subsidie voor godsdienstonderwijs op openbare scholen verdwijnt helemaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl