NOS Nieuws

Wekdienst 22/10: BRICS-landen komen samen in Rusland • PSV speelt tegen Paris Saint-Germain

Goedemorgen! Rusland organiseert voor het eerst in lange tijd een BRICS-top. En de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie komt met een advies over derdelanders uit Oekraïne.

Eerst het weer: Flinke perioden met zon afgewisseld met enkele stapelwolken. Op de meeste plaatsen blijft het vandaag droog. De temperatuur loopt op naar maximaal 16 graden.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie komt met een advies over derdelanders uit Oekraïne. De advocaat-generaal beoordeelt of het kabinet hun opvang mocht stopzetten, of niet. Het arrest van het Hof laat nog enkele maanden op zich wachten.
  • Rusland organiseert voor het eerst in lange tijd een BRICS-top (het samenwerkingsverband tussen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) met een flink aantal wereldleiders. Het wordt gezien als een diplomatiek succes voor het Kremlin. Naast gastheer Poetin komen onder meer de Chinese president Xi en de Indiase premier Modi. Ook de Turkse president Erdogan komt naar Rusland. Ze ontmoeten elkaar in de stad Kazan.
  • PSV speelt zijn derde wedstrijd in de eerste fase van de Champions League tegen de Franse kampioen Paris Saint-Germain. De wedstrijd in Parijs begint om 21.00 uur. Jerdy Schouten en Rick Karsdorp zijn afwezig door recent opgelopen blessures.

Wat heb je gemist?

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat ondernemers voorlopig toch wel in de 'zero-emissiezones' moeten kunnen blijven rijden. Veertien Nederlandse steden stellen vanaf 1 januari 2025 dat soort zones in. Alleen elektrische bedrijfswagens zonder uitstoot worden dan nog toegelaten.

Sommige ondernemers vinden de kosten voor een elektrisch busje te hoog. Een voorstel van de VVD voor een landelijke uitzondering krijgt in ieder geval steun van de PVV, BBB, SGP, Forum, Denk en JA21.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Bijna alle landen van de wereld komen deze week in Colombia bij elkaar op een internationale top over biodiversiteit. Ze praten er over het verlies van het aantal soorten planten en dieren. Dat probleem speelt ook in Nederland:

Allerlei soorten planten en dieren verdwijnen: 'We hebben echt geen benul'

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl