Oud-president Toledo in de rechtszaal in Peruaanse hoofdstad Lima
NOS Nieuws

Ruim twintig jaar gevangenisstraf voor oud-president Peru

De Peruaanse oud-president Alejandro Toledo is veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim 20 jaar voor het aannemen van steekpenningen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht.

De 78-jarige Toledo was van 2001 tot 2006 president van Peru. Tijdens zijn presidentschap zou hij 35 miljoen dollar hebben gekregen van het bouwbedrijf in ruil voor een grote opdracht. Odebrecht kreeg in ruil voor het smeergeld de opdracht om een weg aan te leggen die het zuiden van Peru verbindt met Brazilië.

Odebrecht, dat tegenwoordig Nonovor heet, gaf in 2016 toe in meerdere landen ambtenaren te hebben omgekocht. Ook Nederlandse bedrijven werden verdacht van betrokkenheid bij de grote corruptiezaak.

De oud-president woonde jarenlang in de Verenigde Staten. Daar werd hij in 2019 op verzoek van Peru gearresteerd, waarna hij onder huisarrest werd geplaatst. Vorig jaar werd Toledo uitgeleverd aan Peru. Hij heeft de beschuldigingen van witwassen ontkend.

Gevangenis voor oud-presidenten

Toledo is niet de enige oud-president die gevangenzit. Voor de voormalige presidenten is een speciale gevangenis gebouwd aan de rand van Lima. Ook voormalig president Pedro Castillo zit vast, nadat hij vlak voor een afzettingsprocedure tegen hem het parlement wilde ontbinden. Dat leidde tot zijn afzetting en arrestatie.

Vorige maand overleed oud-president Alberto Fujimori, die een gevangenisstraf van 25 jaar had gekregen voor zijn betrokkenheid bij de moord op 25 Peruanen in de jaren 90. Hij kwam vorig jaar vervroegd vrij, omdat hij gezondheidsklachten had.

Een andere voormalige president, Peru Alan García, werd ook verdacht van het aannemen van steekpenningen van Odebrecht. García schoot zichzelf door het hoofd bij zijn arrestatie en overleed aan zijn verwondingen. Ook de huidige president, Dina Doluarte, wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen. Het Openbaar Ministerie van Peru diende in mei dit jaar een aanklacht tegen haar in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl