Cubanen gaan met pannen de straat op om elektriciteit te eisen tijdens langdurige stroomuitval
NOS Nieuws

Cuba krijgt tropische storm te verduren boven op 'energienoodtoestand'

Vannacht trof de tropische storm Oscar het oosten van Cuba. Over mogelijke slachtoffers is nog niets bekend en ook de omvang van de schade is nog onduidelijk. Het natuurgeweld komt boven op groeiende onvrede over de recente massale stroomuitval in het land.

Als orkaan van de laagste categorie kwam Oscar aan land, met windsnelheden van meer dan 100 kilometer per uur. Later zwakte de orkaan af naar een tropische storm. Volgens lokale media zijn in het oosten huizen beschadigd, en elektriciteitspalen en bomen omgevallen.

Storm en stroomuitval

Terwijl de storm over het oosten van het eiland raasde, zaten bijna alle 10 miljoen Cubanen al voor de derde dag in het donker. Dat komt door een landelijke stroomuitval die vrijdag begon.

De storm bemoeilijkt de pogingen om het stroomnet te repareren, zegt de Cubaanse minister van Energie en Mijnbouw, Vicente de la O Levy. Onder meer de grootste elektriciteitscentrale van het land ligt in het getroffen gebied. De uitval van die centrale was de oorzaak van de landelijke stroomstoring.

Minister De la O Levy zei dit weekend dat de elektriciteit voor de meeste Cubanen tegen maandagavond terug zou moeten zijn. In hoeverre de storm daar verandering in heeft gebracht, is nog niet bekend. Op zaterdag en zondag leek de elektriciteit in sommige regio's even hersteld, maar die viel vervolgens snel weer uit.

Pannenprotest

De drinkwatervoorziening in Cuba stond al een tijd onder druk, omdat die afhankelijk is van elektrische pompen. Met de huidige stroomuitval wordt de waterschaarste alsmaar groter. Ook raakt eten bedorven doordat koelkasten zijn uitgevallen.

De situatie leidde onder meer in de hoofdstad Havana tot protest. Inwoners uitten zondagnacht hun onvrede door de straat op te gaan en massaal lawaai te maken met potten en pannen.

Zulke protesten staan in Latijns-Amerika bekend als cacerolazos:

Lawaaiprotest in Havana: Cubanen protesteren tegen dagenlange stroomuitval

Ook blokkeerden de demonstranten de wegen met vuilniszakken en riepen ze leuzen als "Wij willen vrij zijn". President Díaz-Canel zegt de protesten niet te tolereren. "We zullen niet accepteren dat mensen provoceren, laat staan dat ze de rust van ons volk verstoren", zei hij.

De grootschalige stroomuitval kwam niet geheel als verrassing. De overheid riep kort ervoor al een "energienoodtoestand" uit. Al maanden kampt Cuba namelijk met urenlange storingen door een verouderd en slecht onderhouden elektriciteitsnet. Dit is de eerste keer dat zo'n storing het hele eiland trof.

Cuba wijst naar VS

Elektriciteitscentrales werken niet naar behoren door een tekort aan brandstof en technische onderdelen. Dat komt onder andere door economische sancties van de Verenigde Staten, zegt de Cubaanse regering.

Sinds de Koude Oorlog geldt een Amerikaans handelsembargo, wat de import van onder meer onderdelen voor de centrales bemoeilijkt. De Verenigde Staten ontkennen enige verantwoordelijkheid voor de Cubaanse situatie.

Cuba ontving de afgelopen jaren steeds minder brandstoffen uit de bevriende landen Venezuela, Mexico en Rusland. Daardoor moet Cuba ze inkopen voor een veel hogere prijs op de kortetermijnmarkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl