Een straat in Havanna de afgelopen nacht
NOS Nieuws

Cuba weer zonder stroom, een paar uur nadat de levering weer begonnen was

In Cuba is vanmorgen opnieuw in het hele land de stroom uitgevallen. Dat was een paar uur nadat de levering na de uitval van gisteren weer op gang was gekomen. Het is nog onduidelijk hoelang de stroomstoring van vandaag gaat duren.

De oorzaak van storingen is niet bekendgemaakt. Vermoedelijk houden ze verband met een tekort aan brandstof die het eiland nodig heeft voor zijn stroomopwekking. Om brandstof te besparen stuurde de regering voorafgaand aan de storing van gisteren ambtenaren met een niet-essentiële functie naar huis. Ook de scholen gingen dicht.

Cuba kende al langer stroomstoringen die uren konden duren, maar nooit het hele eiland troffen.

Al weken problemen

Cuba ontving het afgelopen jaar veel minder olie dan voorheen van zijn drie belangrijkste leveranciers: Venezuela, Rusland en Mexico. Het moet olie en olieproducten inkopen op de kortetermijnmarkt, waar veel meer moet worden betaald.

Behalve met een tekort aan brandstof kampt Cuba met een toenemende vraag naar elektriciteit en achterstallig onderhoud aan het stroomnet.

De regering wijst ook met de beschuldigde vinger naar de VS. Door het Amerikaanse handelsembargo kan Cuba moeilijker aan olie en reserveonderdelen voor de elektriciteitscentrales komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl