Gezonken vrachtschip in Borgharen bij vierde poging losgetrokken
Twee bergingsauto's hebben met een lier het gezonken vrachtschip in de Maas losgetrokken. Dat gebeurde na drie mislukte pogingen van Rijkswaterstaat om het schip, dat tegen een stuw bij Borgharen lag, te bergen.
Rijkswaterstaat onderzoekt nu de schade aan de stuw. Het scheepvaartverkeer op de Maas ligt sinds het incident stil tussen Ternaaien en Born. Het is nog onbekend wanneer het kan worden hervat, meldt L1 Nieuws.
Het 67 meter lange schip botste zaterdag door een sterke zijstroming tegen de stuw in Borgharen, waarna het water maakte en zonk. Rijkswaterstaat begon maandagnacht met de voorbereidingen voor de berging. De lading werd verwijderd om het vaartuig lichter te maken. Ook werden de luiken van de laadruimte weggehaald.
Dinsdag werd een eerste bergingspoging ondernomen, maar die sneuvelde toen een lijn brak waarmee het schip moest worden losgetrokken. Ook een tweede poging mislukte. Bij een derde poging kwam het schip deels los, waarna de vierde poging succesvol bleek.
Scheve boten
Doordat het schip tegen de stuw lag, kon deze niet worden gesloten. Dit leidde tot een daling van het waterpeil in de Maas, waardoor in Maastricht een hotelboot, een coffeeshopboot en een brandstofbunkerschip scheef kwamen te liggen.
De coffeeshopboot maakte water, het brandstofbunkerschip is inmiddels leeggepompt en de hotelboot is ontruimd. Rijkswaterstaat plaatste een mobiele waterkering om te voorkomen dat het waterpeil verder zakt.
Zeker honderd mensen van onder meer Rijkswaterstaat zijn betrokken bij het weghalen van het schip, meldt de dienst.