Tyrese Simons
NOS Voetbal

Tyrese Simons - neef van Xavi - is voetballer bij FC Eindhoven, maar ook taxichauffeur

  • Frank Hettinga

    redacteur NOS Sport

  • Frank Hettinga

    redacteur NOS Sport

Voetballer Tyrese Simons geeft even goed gas met zijn zwarte elektrische auto. Door de G-krachten wordt de bijrijder flink in zijn stoel gedrukt. Om maar aan te geven dat de wagen aardig wat vermogen heeft. Met een grote grijns: "Best wel snel toch? 350 pk is niet niks, hè."

De 21-jarige Simons, voetballer van FC Eindhoven, heeft een vrij weekend dankzij het interlandvoetbal. Normaal gesproken zou hij deze vrijdagavond voetballen tegen bijvoorbeeld Vitesse of ADO Den Haag. Nu duikt de rechtsback achter het stuur van zijn auto. Hij is namelijk ook taxichauffeur.

Als voetballer schoof hij deze zomer bij Eindhoven van de beloften door naar het eerste. Tot nu toe speelde hij mee in alle negen duels in de eerste divisie. Maar een profcontract laat nog op zich wachten voor de neef van Xavi Simons.

Tyrese Simons

"Het liefst stop ik natuurlijk met de taxi om me honderd procent te focussen op voetbal, maar ik heb niet echt een keuze. Er moet toch brood op de plank komen", zegt hij als de taxi langs de Sloterplas rijdt in Amsterdam Nieuw-West.

Rijden in Amsterdam

Als taxichauffeur werkt Simons voornamelijk in de hoofdstad, waar hij ook opgroeide. "Wat is er beter dan rijden in Amsterdam? Langs de grachten, of in Osdorp. Het voelt gewoon als thuis voor mij. En taxirijden is echt leuk werk, hoor. Ik ben een sociaal persoon, vind het fijn om een babbeltje te maken. En je maakt ook best veel mee."

Zoals? "In mijn oude auto had ik een paar studenten die uit waren geweest. Eentje moest overgeven. Nee, dat is niet fijn man. Je moet het zelf opruimen, dat doen zij niet. De shift is ook meteen klaar, je kunt niet meer verder. Je moet het met de klant hebben over een vergoeding. En ja, de auto ruikt ook nog een tijdje naar kots."

Hij rijdt voor verschillende taxibedrijven met een dure elektrische auto. Hoe dat kan, als 21-jarige voetballer zonder profcontract?

"Ik heb me kapot gewerkt. Als taxichauffeur bepaal je zelf hoeveel je verdient. Toen ik nog bij de beloften speelde, draaide ik weekenden van 30 uur. Vaak werkte ik van 18.00 uur 's avonds tot 10.00 uur 's ochtends. Ik heb weinig geslapen, ja. Daardoor heb ik nu wel deze auto."

"Maar goed, zoveel werk ik niet meer, hoor. De trainers en fysio's hebben afgeraden om nog veel te rijden. Ik heb ook gewoon minder tijd, ik moet veel vaker trainen nu en ik wil echt graag slagen als profvoetballer. "

Gezellig en serieus

Daarbij heeft hij zijn neef en Oranje-international Xavi Simons, nu voetballend bij het Duitse RB Leipzig, als voorbeeld. Ze woonden samen in Eindhoven toen Xavi nog bij PSV voetbalde. "Het was zeker gezellig, maar ook serieus. Je ziet wat hij ervoor doet, wat hij ervoor laat. Xavi is de hele dag bezig met de trainingen, de wedstrijden. Hij slaapt altijd op tijd, eet gezond. Ja, dan ga je dat automatisch zelf ook doen."

Xavi Simons

Natuurlijk droomt ook Tyrese van voetballen in het buitenland, van het Nederlands elftal, samen met Xavi. Maar eerst maar eens een profcontract verdienen bij FC Eindhoven, zegt hij. Gesprekken daarover zijn nog niet gevoerd. "Ik moet het zelf gewoon laten zien."

Even is hij stil. De taxi rijdt op de Overtoom, vlak bij het Leidseplein. "Ik weet niet... Ik mag hier niet naar rechts volgens mij, het is afgezet. Misschien kan ik hier omdraaien. Ik maak even een U-turn. Dan kun je rustig oversteken."

"Fijn je gezien te hebben man", zegt Simons als zijn bijrijder het portier wil openen: "Oh, pas op hoor, er komt een scooter aan. Zie je 'm?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl