Plaatsvervangend NSC-fractievoorzitter Van Vroonhoven en PVV-leider Wilders bij de APB (archief)
NOS Nieuws

Schoof bespreekt 'diverse opties' asielbeleid met PVV en NSC, 'prettig gesprek'

Premier Schoof heeft vandaag met de PVV en NSC een gezamenlijk gesprek gevoerd over een strengere asielaanpak. Ook het gebruik van het noodrecht is besproken. PVV en NSC denken daar verschillend over. Schoof sprak van een "prettige en constructieve sfeer", zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

In de gesprekken zijn "diverse opties" besproken over uitvoering van de afspraken over een strenger asielbeleid in het hoofdlijnenakkoord.

PVV-minister Faber van Asiel en Migratie werkt al enige tijd aan een voorstel over de inzet van het staatsnoodrecht. De ministerraad moet dat dan bespreken en goedkeuren, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Schoof verwacht nog steeds dat voor het herfstreces op 25 oktober begint de ministerraad het eens wordt over het voorstel.

Parlement

Over het wel of niet daadwerkelijk inzetten van de twee wetsartikelen (110 en 111 van de Vreemdelingenwet) woedt al maanden een stevige discussie. Als het staatsnoodrecht wordt ingezet, kunnen meteen strengere asielmaatregelen genomen worden, zonder dat het parlement er eerst toestemming voor moet geven.

Tegenstanders van zo'n maatregel, zoals linkse oppositiepartijen, maar ook een meerderheid in de Eerste Kamer vinden dat onacceptabel. Ook vinden zij dat er geen sprake is van 'buitengewone omstandigheden', wat een voorwaarde is voor toepassing van de wet.

Goedkeuring

De Eerste Kamer vindt het juridisch niet de juiste weg. Strengere maatregelen kunnen ook via de gebruikelijke wetgevingsroute worden genomen. Bijvoorbeeld via een spoedwet, die de Tweede en Eerste Kamer wél vooraf moeten goedkeuren.

Maar het inzetten van noodrecht is een afspraak van de vier coalitiepartijen. PVV-leider Wilders heeft al laten weten dat hij bij een blokkade van zijn voorkeursplannen "niet weet of we dan nog heel lang vrolijk doorgaan".

Ambtenaren

Coalitiepartner NSC heeft er grote twijfels bij. Deze partij wijst er bij herhaling op dat inzet van het noodrecht "dragend gemotiveerd" moet zijn, zoals ook is afgesproken in het regeerprogramma van de coalitie. Uit ambtelijke adviezen, die drie weken geleden openbaar werden, blijkt dat ambtenaren daar een hard hoofd in hebben.

Schoof praat deze week nog verder met PVV en NSC, en ook de VVD en BBB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl