Palmbomen in Brandon, Florida, buigen door de harde wind van Milton
NOS NieuwsAangepast

Spoor van verwoesting in Florida door orkaan Milton, vier doden door tornado's

Orkaan Milton heeft een spoor van verwoesting achtergelaten in de Amerikaanse staat Florida. Er vielen zeker vier doden door tornado's en in tal van gemeenschappen zijn de hulpdiensten volop bezig met de overlast door de harde wind, stormvloed en de aanhoudende regenval.

De vier doden vielen in de gemeenschap St. Lucie, in het oosten van Florida. Eerder waren er al berichten dat een tornado hier een woonzorgcomplex voor ouderen, dat was gevestigd in stacaravans, had verwoest.

Er is verder nog weinig zicht op hoe groot de schade door Milton precies is. Volgens de autoriteiten in Florida ontstaat er pas een helder beeld op de impact van Milton bij daglicht. Bijna drie miljoen huishoudens en bedrijven zitten nog zonder stroom.

De orkaan kwam rond 02.30 uur Nederlandse tijd aan land in Siesta Key, even ten zuiden van de stad Tampa in het westen van Florida. Milton was toen een orkaan van de derde categorie, met windsnelheden tot wel 200 kilometer per uur.

Beschadigingen

Door de harde wind stortten verschillende bouwkranen in Tampa in. In het nabijgelegen St. Petersburg raakte het dak van het honkbalstadion van Tampa Bay Rays zwaar beschadigd door de harde wind.

Ruim acht uur later verliet Milton de staat nabij Cape Canaveral, in het oosten van de staat, waar ook de beroemde lanceerbasis voor ruimtemissies is gevestigd.

Een omgevallen kraan, auto's in bomen en evacuaties:

Florida ontwaakt met ravage van orkaan Milton

Boven land zwakte Milton snel af tot een orkaan van de eerste categorie, met windstoten tot ruim 150 kilometer per uur. De dreiging van slachtoffers en schade door overstromingen bleef daarbij wel onverminderd hoog vanwege aanhoudende zware regenval en stormvloed.

Daarnaast was er veel overlast door tornado's. Volgens het weerinstituut van de Amerikaanse overheid, de National Weather Service, werden er in de afgelopen 24 uur zeker 27 tornado's gemeld in Florida. In totaal zijn er 125 tornadowaarschuwingen afgegeven. Dat is een record voor de staat en aanzienlijk meer dan het vorige toppunt uit 2017 met 69 waarschuwingen tijdens orkaan Irma.

Hoewel Milton inmiddels over Florida is getrokken, blijft de situatie in de getroffen gebieden nog gevaarlijk, zo benadrukt Deanne Criswell, het hoofd van de Amerikaanse organisatie voor rampenbestrijding FEMA.

Vooraf werd verwacht dat Milton zo'n 250 tot 400 millimeter aan neerslag zou meebrengen. Ter vergelijking: in Nederland valt in een heel jaar zo'n 900 millimeter aan neerslag. Daar komt bij dat Florida relatief vlak is, waardoor het kwetsbaarder is voor overstromingen.

"Door de aanhoudende neerslag en de dreiging van overstromingen wordt het gevaar niet minder groot", zei Criswell tegen de BBC. Ze drukte mensen op het hart vooral niet de deur uit te gaan. Verder zei Criswell dat er ruim 70.000 mensen hebben overnacht in schuilplaatsen van de overheid.

Florida en omliggende staten zijn nog herstellende van orkaan Helene, die pas twee weken geleden over het gebied raasde. Die heeft van zeker 230 mensen het leven geëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl