Femke Bol heeft de estafetteploeg olympisch goud bezorgd
NOS Sport

Tweevoudig winnares Bol op shortlist verkiezing Europees atlete van het jaar

Femke Bol maakt opnieuw kans om tot Europees atlete van het jaar te worden gekozen. De Amersfoortse, die de afgelopen twee jaar al als winnares uit de bus kwam, staat op de shortlist van drie voor de verkiezing van de Europese atletiekfederatie op 26 oktober in Skopje (Noord-Macedonië).

Sifan Hassan stond ook op de lijst van tien genomineerden, maar is afgevallen. De Oekraïense Jaroslava Majoetsjich (olympisch kampioene hoogspringen) en de Britse Keely Hodgkinson (olympisch kampioene 800 meter) zijn Bols overgebleven concurrentes in de verkiezing.

Prijzen en records

Bol grossierde dit jaar in prijzen en records. Ze won twee keer goud op de WK indoor in Glasgow (400 meter en 4x400 meter) en pakte ook twee titels op de EK in de buitenlucht in Rome (400 meter horden en 4x400 meter).

Op de Olympische Spelen in Parijs veroverde ze goud op de 4x400 meter gemengd, zilver op de 4x400 meter en (tot haar teleurstelling 'slechts') brons op de 400 meter horden.

Femke Bol na de olympische finale van de 400 meter horden

De 24-jarige atlete verbeterde daarnaast het wereldrecord op de 400 meter indoor (49,17) en het Europees record op de 400 meter horden (50,95). Bol sloot het seizoen af met de winst van de Diamond League.

Talent Laros

De drie kandidaten in de verkiezing bij de mannen zijn de Zweedse polsstokhoogspringer Armand Duplantis, de Noorse middenlangeafstandloper Jakob Ingebrigtsen en de Griekse verspringer Miltiadis Tentoglou.

Niels Laros staat op de shortlist bij de talenten. De 19-jarige Oosterhouter eindigde als zesde in de olympische finale van de 1.500 meter in een Europees juniorenrecord (onder 20 jaar) van 3.29,54. Ook bracht hij het wereldrecord op de 1.000 meter bij de junioren op 2.14,37.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl