CL-blog
NOS VoetbalAangepast

FC Twente dankzij Van Dooren langs Celtic (0-2) bij debuut in Champions League

  • De voetbalsters van FC Twente debuteren in de Champions League.
  • Eindstand: Celtic - FC Twente 0-2. Lees het wedstrijdverslag.
  • Eindstand: Chelsea - Real Madrid 3-2
  • Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje.
liveblog gesloten

Tot vrijdag!

Woensdag gaat de Champions League voor vrouwen verder, maar voor het liveblog verwijzen je graag naar volgende week als Chelsea naar Enschede komt. En natuurlijk kun je vrijdag ook al bij ons terecht als Oranje het om 20.45 uur in Boedapest opneemt tegen Hongarije.

Bedankt voor het volgen en tot de vrijdag!

CEL-TWE | Wedstrijdverslag

De vrouwen van FC Twente hebben hun debuut in de Champions League kleur gegeven met een zege op Celtic. In Schotland waren de Tukkers dinsdagavond bijna de hele wedstrijd de bovenliggende partij en dat leverde een 0-2 overwinning op.

In dezelfde poule werd Chelsea - Real Madrid 3-2, waardoor Twente na één duel eerste staat. De volgende Champions League-wedstrijd van Twente is volgende week donderdag, thuis tegen het Chelsea van oude bekende Wieke Kaptein.

Van Dooren: 'Benieuwd waar we staan'

Natuurlijk werd Kayleigh van Dooren verkozen tot speelster van de wedstrijd. Voor de camera van de UEFA legde ze nog even uit wat er door haar hoofd ging bij haar twee goals. "Bij de eerste zag ik de keepster komen en dus koos ik voor een lobje. En bij die tweede was ik heel blij dat Leonie Vliek me zag staan. Ik gilde nog: leg 'm terug, leg 'm terug! En ze gaf 'm perfect."

Volgende week komt met Chelsea een echt powerhouse in het Europese vrouwenvoetbal naar Enschede. "Voor veel van ons is dit de eerste keer in de Champions League. We zijn heel enthousiast en ik ben benieuwd waar we staan."

Ook morgen nog vier wedstrijden

  • NOS
    De uitslagen in de eerste speelronde van de Champions League.
  • NOS
    De stand in groep B van de Champions League voor vrouwen.

CHE-RMA | Afgelopen

Het is afgelopen in Londen. Chelsea wint met 3-2 van Real Madrid. En dat betekent dat FC Twente na een speelronde aan kop gaat in groep B van de Champions League.

De stand in groep B van de Champions League voor vrouwen.

CEL-TWE | Terugkijken: de 0-2 van Kayleigh van Dooren

Van Dooren maakt haar tweede en beslist Celtic - Twente

CEL-TWE | Afgelopen: Twente wint eerste groepsduel in Champions League

FC Twente doet wat het moet doen en wint met 2-0 van Celtic in de eerste speelronde van de Champions League. Een prima start voor de speelsters van coach Joran Pot.

Eindstand: Celtic - FC Twente 0-2

CHE-RMA | Maakt Real Madrid het toch nog spannend?

In de slotfase in Londen verkleint Real Madrid de achterstand tegen Chelsea dankzij een goal van Linda Caicedo tot 3-2. Wordt het nog spannend op Stamford Bridge.

Ook als het zo blijft, is dat mooi voor Twente. Bij deze tussenstanden gaat het namelijk aan kop in groep B.

CEL-TWE | 86' Twee jonge CL-debutanten bij Twente

Na de 2-0 mogen twee jonge speelsters hun Champions League-debuut maken bij FC Twente: Eva Oude Elberink (die van die gepijnigde oren in de warming-up) en de pas 16-jarige Rose Ivens mogen ook even proeven van het hoogste niveau in Europa.

Nou ja, dat is Celtic misschien niet helemaal. Maar de Champions League natuurlijk wel.

CEL-TWE | 85' GOAL TWENTE

Daar is dan toch de 2-0 van FC Twente. En weer is het Kayleigh van Dooren die 'm maakt! Ze krijgt een lage voorzet vanaf rechts en schiet de bal hoog in het doel!

Celtic - FC Twente 0-2

CHE-RMA | Kaptein naar de kant

In Londen is Wieke Kaptein na ruim een uur naar de kant gegaan om plaats te maken voor de Japanse Maika Hamano. Het staat nog steeds 3-1 in Londen.

CEL-TWE | 80' Nog tien minuten

We zijn bijna ongemerkt gevorderd tot de laatste tien minuten in Hamilton. De minimale voorsprong zal de Twentse achterban nog niet gerust stellen, maar op basis van wat we vanavond gezien hebben zit een Schotse gelijkmaker en niet echt in.

Maar het kan natuurlijk altijd...

CEL-TWE | 60' Celtic wordt dreigender

FC Twente leidt nog steeds met 1-0 in Schotland, maar coach Joran Pot oogt bezorgd. En dat komt wellicht door het feit dat Celtic al een paar keer gevaarlijk is geweest uit een corner. En die komen er iets te veel naar de smaak van Pot, want Twente dreigt het initiatief een beetje kwijt te raken.

Sterker, Murphy Agnew komt maar een paar centimeter te kort om een voorzet van Saoirse Noonan in het Twentse doel te lopen.

Celtic - FC Twente 0-1

CHE- RMA | 53' Chelsea op 3-1

En inmiddels is het 3-1 in Londen. De Colombiaanse spits Mayra Ramirez is de maakster.

Chelsea - Real Madrid 3-1

CHE-RMA | 1-0 tóch aan Nüsken toegekend

Er was een hoop verwarring over wie nu precies de 1-0 maakte op Stamford Bridge voor Chelsea tegen Real Madrid. Eerst werd gezegd dat het Wieke Kaptein was, daarna een eigen goal van Sheila Garcia, maar de uitkomst is dat de treffer toch aan de Duitse Chelsea-middenveldster Sjoeke Nüsken is toegekend.

Haar kopbal belandde via Garcia in het doel. Een doelpunt met het hoofd, net als Horst 'Das Kopfball-Ungeheuer' Hrubesch. De voormalige spits, die tot en met de Olympische Spelen bondscoach was van Duitsland, is net als Nüsken afkomstig uit Hamm.

Weet je dat ook weer...

Sjoeke Nüsken viert de 1-0 van Chelsea met Mayra Ramírez.

CEL-TWE | Tweede helft

De bal rolt alweer even in Hamilton bij Celtic-FC Twente. We zien hetzelfde beeld als in de eerste helft: Celtic is de bal na twee, drie passes alweer kwijt. En FC Twente probeert geduldig op te bouwen. Met die 1-0 op zak is dat nu ook een prima strategie natuurlijk.

Celtic - FC Twente 0-1

Kayleigh van Dooren (midden) heeft FC Twente op 1-0 gezet tegen Celtic.

CHE-RMA | Rust

Ook in Londen is het rust. Real Madrid heeft wat terug gedaan tegen Wieke Kapteins Chelsea. Dankzij een treffer van Alba Redondo zijn beide ploegen gaan rusten met een 2-1 tussenstand. In het voordeel van Chelsea, dat wel.

Chelsea - Real Madrid 2-1

CEL-TWE | Bekijk de 1-0 van FC Twente (Van Dooren)

Van Dooren zet FC Twente met heerlijk lobje op 1-0 tegen Celtic

CEL-TWE | Rust

Vlak na de treffer moest Olivia Clark, de Twentse goalie uit Wales, voor het eerst echt in actie komen bij een corner van Celtic, maar dat deed ze bekwaam. En dus gaat FC Twente met een 1-0 voorsprong de kleedkamer in.

CEL-TWE | 44' GOAL FC TWENTE

Vlak voor rust komt FC Twente op 1-0 in Schotland tegen Celtic. En de manier waarop is bijzonder: Kayleigh van Dooren lobt de bal namelijk over de uitgekomen keepster Daugherty in het Schotse doel!

Celtic - FC Twente 0-1

Kayleigh van Dooren (midden) wordt gefeliciteerd door haar ploeggenoten.

CEL-TWE | 40' Eindelijk Celtic eens

Vijf minuten voor rust zien we eindelijk eens wat langer balbezit voor de thuisploeg, maar Celtic weet daar nog geen kans uit te halen. Wel een hoekschop, die eenvoudig verwerkt kan worden door Leonie Vliek.

CHE-RMA | 27' Chelsea komt op 2-0

In de andere wedstrijd in groep B is Chelsea zojuist op 2-0 gekomen tegen Real Madrid. De Noorse Guro Reiten benutte een strafschop.

CEL-TWE | 25' Twente krijgt kansen

In het eerste kwartier kwam Twente er nog niet door, maar in de laatste tien minuten hebben we al drie kansen gezien. Kayleigh van Dooren en Ella Peddemors kregen een schietkans, maar konden keepster Kelsey Daugherty niet echt in problemen brengen.

Bij de derde en grootste kans van Twente liet de keepster har klasse zien. Ze verkleinde haar doel goed en hield de doorgebroken Nikée van Dijk zo van scoren.

CEL-TWE | 15' Nog geen kansen

Er is inmiddels een kwartier gespeeld in Hamilton en we hebben nog geen kansen kunnen noteren. FC Twente slaagt er wel steeds beter in om Celtic vast te zetten, maar dat heeft nog geen doelgevaar opgeleverd.

Celtic - FC Twente 0-0

Caitlin Hayes (Celtic) probeert te ontsnappen aan Nikee van Dijk (FC Twente).

CHE-RMA | 3' Kaptein nu al op 1-0 met Chelsea

Wieke Kaptein vierde een paar maanden geleden nog de landstitel met FC Twente, maar is er vanavond niet bij in Schotland. Ze maakte namelijk een toptransfer naar Chelsea. En daar bewijst ze zich meteen in de Champions League.

Na 3 minuten tegen Real Madrid ziet ze hoe verdedigster Sheila Garcia de bal in eigen doel werkt. Chelsea, volgende week in Enschede tegenstander van Twente, leidt op Stamford Bridge met 1-0.

Sheila Garcia werkt de bal per ongeluk in het eigen doel.

CEL-TWE | Aftrap

Danique van Ginkel en Kelly Clark hebben de toss verricht en inmiddels is er ook al afgetrapt in Hamilton. De sfeer zit er trouwens lekker in, dankzij de fanatieke Schotse aanhang achter het doel van de Schotse keepster.

Minutenlang horen we een variant op het Italiaanse partizanenlied 'Bella Ciao'.

Danique van Ginkel en Kelly Clark verrichten de toss.

CEL-TWE | Arbitrage komt uit Polen

De Poolse Ewa Augustyn is vanavond scheidsrechter bij Celtic-Fc Twente. Vorig jaar was zij ook leidsvrouw bij AS Roma-Ajax. Er is overigens geen VAR bij deze wedstrijd.

CEL-TWE | You'll never walk alone

De eeuwige voetbalhymne 'You'll never walk alone' van de Liverpoolse band Gerry & the Pacemakers klinkt in Hamilton. Niet uit duizend kelen, maar door de boxen in Hamilton. De speelsters van Celtic en FC Twente komen het veld op.

En jij kunt je nu ook live meekijken via deze livestream.

g

Lyon wint ruim van Galatasaray, Wilms pechvogel bij Wolfsburg

De twee vroege duels zijn inmiddels afgelopen. Daniëlle van de Donk en de tien minuten voor tijd ingevallen Damaris Egurrola hebben met Olympique Lyonnais hun eerste duel dit Champions League-seizoen met 3-0 gewonnen. Kadidiatou Diani werd speler van de wedstrijd, want zij maakte er twee.

Lineth Beerensteyn en Lynn Wilms zijn er met VfL Wolfsburg niet in geslaagd nog een puntje weg te slepen uit Rome. Het is daar 1-0 geworden voor Rome, na een door Wilms veroorzaakte strafschop kort voor rust.

CEL-TWE | Arme oren van Eva Oude Elberink

Eva Oude Elberink heeft een challenge verloren in de warming-up tegen Celtic.

Een kleine drie weken geleden speelde Evan Oude Elberink nog in het Colombiaanse Cali de halve finale van het WK onder 20. Vandaag zou de 18-jarige aanvalster haar Champions League-debuut kunnen maken. In de warming-up heeft ze waarschijnlijk een weddenschap verloren. Tot hilariteit van haar ploeggenoten.

CEL-TWE | Opstelling Celtic

En dit is de opstelling van Celtic, dat net als FC Twente debuteert in de Champions League.

CEL-TWE | Opstelling FC Twente

Dit is de eerste opstelling van FC Twente in de Champions League!

ROM-WOL | Beerensteyn en Wilms op achterstand

In Rome moeten Lynn Wilms en Lineth Beerensteyn nog flink aan de bak. Met VfL Wolfsburg kijken ze met nog een kwartier te spelen tegen een 1-0 achterstand aan tegen AS Roma.

Wilms veroorzaakte in de eerste helft een strafschop, die door Manuela Giugliano benut wordt.

OL-GAL | Van de Donk op rozen met Olympique Lyonnais

De Twentse vrouwen gaan zich langzamerhand klaar maken voor hun warming-up. In Lyon is Danielle van de Donk met Olympique Lyonnais (verliezend finalist van vorig seizoen) al hard op weg naar de eerste zege van dit Champions League-seizoen.

Tegen de Turkse kampioen Galatasaray staat Lyon halverwege de tweede helft met 2-0 voor dankzij treffers van Kadidiatou Diani en Vanessa Gilles. Damaris Egurrola zit op de bank.

Programma

Het programma in de eerste speelronde van de Champions League voor vrouwen.

Niet in Glasgow, maar in Hamilton

Romantische voetbalzielen hopen wellicht op een heerlijk avondje in Celtic Park, met zijn capaciteit van ruim 60.000 toeschouwers. De vrouwen van Celtic en Twente spelen vanavond echter voor maximaal 6.000 toeschouwers op New Douglas Park in Hamilton, zo'n 16 kilometer ten zuidoosten van Glasgow.

Dat stadionnetje wordt normaal gesproken gedeeld door Hamilton Academical (tweede niveau in Schotland) en Clyde (vierde niveau). De tribunes werden gebouwd door het Nederlandse Ballast Nedam en aanvankelijk zou het stadion ook Ballast Stadium gaan heten. Zover kwam het niet. En daar zullen de romantische voetbalzielen dan weer blij mee zijn.

  • Getty
    Niet Celtic Park, maar New Douglas Park in Hamilton is de plek waar de voetbalsters van FC Twente debuteren in de Champions League.
  • Getty
    Het 'wisselbord' geeft het stadion toch wat Champions League-allure.

Fantastische tegenstanders

Gezien de concurrentie in de groep is de wedstrijd tegen Celtic meteen al cruciaal voor de Twentse vrouwen. Naast Celtic komt Twente ook nog uit tegen Chelsea en Real Madrid. "Allemaal fantastische clubs waar we ons tegen mogen presenteren", vindt trainer Joran Pot. "Ik verwacht het meest van Chelsea. Zij hebben de afgelopen jaren bewezen een grote club te zijn in het vrouwenvoetbal. Dat wordt een enorme uitdaging voor ons."

Vorig jaar baarde Ajax opzien door een knappe plek in de kwartfinales van het Europese toernooi af te dwingen. De Amsterdammers speelden voor een goedgevulde Johan Cruijff Arena. Op zo'n hype hoopt Pot ook bij de Tukkers.

"Het vrouwenvoetbal wordt steeds groter, hè. En er komen niet zomaar clubs naar Enschede. Ik hoop dat het iets moois teweegbrengt. Tegen Celtic kunnen we een aanzet doen om het aantrekkelijk te maken om doordeweeks naar de Grolsch Veste te komen."

g

Landskampioen Twente boetseert nieuwe succesploeg

Vrouwen FC Twente willen presteren in Champions League: 'Kan niet alleen met jeugd'

FC Twente, de kampioen van vorig seizoen in de eredivisie voor vrouwen, onderging deze zomer een metamorfose. De club zag twaalf speelsters vertrekken, onder wie belangrijke krachten als Renate Jansen (PSV) en Wieke Kaptein (Chelsea). Trainer Joran Pot kreeg er elf nieuwe namen voor terug, onder wie de Welshe keepster Olivia Clark, spits Nikée van Dijk en maar liefst drie speelsters van Fortuna Sittard.

Bijna alle speelsters zijn jonger dan 23 jaar. Kayleigh van Dooren is met haar 25 jaar de oudste selectiespeelster. Van Dooren kwam dit voorjaar terug na een zware knieblessure. En hoe: in de met 6-1 van Ajax gewonnen Supercup maakte ze een hattrick. In de laatste kwalificatiewedstrijd voor de Champions League was zij het die voor de openingstreffer zorgde.

"Dat hebben we thuis geoefend", vertelt ze. Met potjes tuinkruiden speelden zij en haar huisgenoten Leonie Vliek en aanvoerder Danique van Ginkel na hoe ze wilden scoren. Lange pass van Van Ginkel, voorzet van Vliek, afmaken door Van Dooren. "Zo is het ook gegaan."

Weg naar de Champions League

FC Twente plaatste zich voor de groepsfase van de Champions League door over twee duels met 8-1 van het Kroatische ZNK Osijek te winnen. Dit seizoen wonnen de Twentse vrouwen ook al de Super Cup. In de eredivisie werd Fortuna met 3-1 verslagen en afgelopen zaterdag bleef de topper tegen het flink versterkte PSV in de Grolsch Veste doelpuntloos.

Celtic-FC Twente live bij de NOS

De eerste wedstrijd van FC Twente in de Champions League-groepfase tegen Celtic is te volgen via deze livestream. Om 21.00 uur wordt er afgetrapt in Glasgow.

Ook de andere wedstrijden van Twente in het Europese toernooi tegen Chelsea en Real Madrid zijn live te volgen bij de NOS.

Welkom!

Voor het eerst in de historie maken de vrouwen van FC Twente hun opwachting in de groepsfase van de Champions League, al speelde het al zeven keer eerder in het hoofdtoernooi van het belangrijkste Europese toernooi voor clubs.

Vanavond even voor 21.00 uur klinkt bij het Schotse Celtic, de eerste tegenstander van de Tukkers, de hymne van het Europese toernooi.

De wedstrijd bekijk je via deze livestream. Maar je kunt natuurlijk ook de wedstrijd volgen via dit liveblog. Welkom!

Danique van Ginkel, Kayleigh van Dooren en Leonie Vliek van FC Twente.