NOS Voetbal

Van de Ven vol zelfvertrouwen bij Oranje: 'Linksback spelen geen probleem'

Van de Ven: 'Je maakt zo'n stap niet als je niet denkt dat je het aankan'

Micky van de Ven heeft zich vol zelfvertrouwen gemeld bij het Nederlands elftal nu hij steeds meer naam begint te maken in de Premier League. Toen hij ooit bij FC Volendam speelde, kon hij daar alleen maar van dromen. Daar moest hij aan denken toen hij deze week Wim Jonk tegenkwam bij Oranje.

Hij had hem al een tijdje niet meer getroffen en dus was het weerzien aangenaam. "Ja, dat was leuk", bevestigt Van de Ven. De nieuwe assistent-bondscoach van het Nederlands elftal had immers als trainer van FC Volendam de juiste snaar weten te raken bij de jonge voetballer, die op een dood spoor dreigde te belanden.

"Hij is een heel belangrijke schakel geweest, ja. Zeker weten. Hij heeft die knop omgezet dat er bij mij weer het geloof kwam dat ik het kon gaan halen. Hij is daar een heel belangrijke factor in geweest."

Daarmee redde Jonk, en natuurlijk Van de Ven zelf, niet alleen de carrière van een veelbelovende voetballer, die loopbaan kwam ook nog eens in een enorme stroomversnelling. In de zomer van 2021 verruilde de toen pas 20-jarige verdediger Volendam voor Bundesliga-club VfL Wolfsburg en twee jaar later hengelde Tottenham Hotspur hem binnen.

Rush

In no time van de Nederlandse eerste divisie naar de roemruchte Engelse Premier League. De inmiddels zelfbewuste Van de Ven bleek er geen moeite mee te hebben. "Van Wolfsburg naar Tottenham is natuurlijk een grote stap. Maar als je je eigen kwaliteiten kent... Weet je, je maakt zo'n stap niet als je niet denkt dat je het aankan. Het pakt nu heel goed uit."

Dat is een understatement. De in Wormer geboren en getogen speler veroverde direct een plek in de basis bij de Londense topclub en is daar ook niet meer uit weg te denken. Sterker, hij behoort er regelmatig tot de uitblinkers. Zoals vorig weekend tegen Manchester United, toen hij op Old Trafford na een geweldige rush tekende voor de assist voor de 0-1.

Een fraaie actie die bij de herinnering eraan prompt een glimlach op het gezicht van de achtvoudig international tovert. "Ja, van zo'n moment mag je zeker nog wel even genieten. En dat doe ik dan ook vaak. Maar de focus op de volgende wedstrijd komt altijd best wel snel."

Bij de Spurs, dat tiende staat in de Premier League maar naar zijn mening meer punten had verdiend, maakt Van de Ven zijn inmiddels befaamde opmarsen vanuit het centrum van de verdediging. Bij Oranje gebruikte bondscoach Ronald Koeman de razendsnelle speler sinds zijn debuut een jaar geleden vooral als linksback.

Liefst centraal

En dat zal tijdens de komende interlands tegen Hongarije en Duitsland niet anders zijn, niet in de laatste plaats omdat andere kandidaten voor de positie op links, zoals Nathan Aké en Jurriën Timber, er wegens blessures niet bij zijn.

"Ik speel natuurlijk het liefst centraal", windt Van de Ven er geen doekjes om. "Daar heb ik bij Wolfsburg altijd gestaan en nu bij Tottenham ook. Dat is de positie die ik het meest bespeel. Maar ik kan ook linksback spelen. Dat is zeker geen probleem."

Micky van de Ven tijdens het EK-duel met Turkije

Dat bewees hij tijdens het afgelopen EK in Duitsland, waar hij tot viermaal als invaller voor Aké in de ploeg kwam. "Ik ben fit en met een goed gevoel naar Zeist gekomen. Ik ben klaar voor de twee wedstrijden. Enige dompertje is de wedstrijd van afgelopen weekend..."

Toen verspeelde Tottenham bij Brighton een 2-0 voorsprong en verloor het met 3-2. Nee, ermee geplaagd door de opponenten Bart Verbruggen en Mats Wieffer, ook present bij Oranje, is hij niet. "Ik heb meteen na de wedstrijd Bart even gesproken, maar hij zag wel aan mij dat ik er goed ziek van was." De doelman liet de verliezer wijselijk met rust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl