NOS NieuwsAangepast

Nobelprijs voor Natuurkunde voor grondleggers AI

De Nobelprijs voor Natuurkunde is dit jaar voor de Amerikaan John Hopfield (Princeton University) en de Canadees Geoffrey Hinton (Universiteit van Toronto) voor hun "basis leggende ontdekkingen en uitvindingen" die het computers mogelijk maken om te leren met hulp van kunstmatige neuronetwerken.

Die netwerken functioneren als associatief geheugen en vinden patronen in grote databestanden, aldus Ellen Moons van het Nobelprijscomité. Ze hebben natuurkundig onderzoek verder gebracht en hebben praktische toepassingen gevonden, bijvoorbeeld in gezichtsherkenning, het opsporen van ziektes en vertaalmachines.

Risico's

Hopfield en Hinton worden gezien als grondleggers van de kunstmatige intelligentie (AI). Hinton zei in een reactie op de toekenning dat hij zich zorgen maakt over de "mogelijk slechte gevolgen" van zijn onderzoek naar zelf lerende machines, "met name het gevaar dat we de controle daarover verliezen". Vorig jaar zegde hij om die reden zijn baan bij Google op. Toch heeft hij geen spijt van de ontdekkingen en uitvindingen die hij deed.

Geoffrey Hinton

Moons van het Nobelprijs comité deelt die zorg. "Mensen hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze nieuwe technologie op een veilige en ethische manier in te zetten zodat het zo goed mogelijk ten goede komt aan de mensheid."

Aan de prijs is een geldbedrag van bijna 1 miljoen euro verbonden. Dat komt uit een legaat van de Zweeds uitvinder Alfred Nobel (1833-1896)

De prijs ging vorig jaar naar de Fransman Pierre Agostini, de Hongaars-Oostenrijkse Ferenc Krausz en de Française Anne L'Huillier. De drie keken door middel van supersnelle lichtflitsen naar elektronen in atomen en moleculen en maakten zichtbaar wat er daarin gebeurt.

Nederlanders

De laatste keer dat een Nederlander de Nobelprijs voor Natuurkunde won was in 2010. Toen wonnen de in Rusland geboren Nederlander Andre Geim en de Russisch-Britse Konstantin Novoselov de prijs voor hun baanbrekende experimenten met betrekking tot het tweedimensionale materiaal grafeen.

In 1999 vielen de Nederlandse wetenschappers Gerard 't Hooft en Martinus Veltman in de prijzen met hun onderzoek dat de kwantumstructuur van elektrozwakke wisselwerkingen ophelderde.

Geneeskunde

De Nobelprijs voor de Geneeskunde van dit jaar ging gisteren naar de Amerikanen Victor Ambros en Gary Ruvkun voor het ontdekken van microRNA en de rol daarvan in genregulatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl