Tadej Pogacar in de Ronde van Emilië op weg naar zijn eerste zege in de regenboogtrui.
NOS Wielrennen

Pogacar geeft regenboogtrui glans met solozege in Ronde van Emilië

Tadej Pogacar heeft zijn eerste koers in de regenboogtrui met vertrouwd, maar nog altijd ongekend gemak gewonnen. Een kleine week geleden in Zürich koos hij op 100 kilometer van de finish de aanval, in de kletsnatte Ronde van Emilië wachtte de Sloveen tot 37 kilometer voor de streep.

Eén aanval op de steile klim naar San Luca was genoeg om de concurrentie te reduceren tot figuranten. Bij de vrouwen ging de zege voor de vierde keer naar Elisa Longo Borghini.

Meteen het verschil

Nadat Remco Evenepoel een eerste speldenprik had uitgedeeld, maakte Pogacar op de eerste van vijf beklimmingen naar het heiligdom van San Luca even buiten Bologna meteen het verschil.

Op die steile beklimming langs de galerijen (2,1 kilometer à 9,6 procent), die je ook kunt kennen van de tweede etappe van de afgelopen Tour de France, reed hij al zijn concurrenten uit het wiel.

Matteo Jorgenson was de enige die de wereldkampioen probeerde te volgen, maar ook de Amerikaan van Visma-Lease a Bike zag al snel het heilloze van die poging in.

Pogacar kwam met een voorsprong van een halve minuut boven en bouwde die voorsprong daarna gestaag uit.

Alleen in de kletsnatte afdaling was het nog even oppassen (zo stuurde Attila Valter pardoes de berm in na een iets te ruime bocht), maar ook dat was geen probleem voor de wereldkampioen.

Florian Lipowitz, ploeggenoot van titelverdediger Primoz Roglic (die drie van de laatste vijf edities wist te winnen), ging daarna nog in zijn eentje in de achtervolging. Dat was voor de tweede plek, want Pogacar bleef ruimschoots buiten schot.

Ruim twee minuten voor zijn eerste achtervolger kon Pogacar de armen in de lucht steken voor zijn 24ste (!) zege dit seizoen, opvallend genoeg zijn eerste onder het WorldTour-niveau. De arme Lipowitz werd op een kleine kilometer voor de finish nog ingelopen.

Tom Pidcock (Ineos) werd zo op ruim twee minuten nog tweede, voor de jonge Italiaan Davide Piganzoli (Polti-Kometa)

Van bruiloft naar zege

Bij de vrouwen was Longo Borghini voor de vierde keer de sterkste in de Ronde van Emilië. De Italiaanse die Lidl-Trek na dit seizoen verruilt voor UAE, was ook in 2015, 2016 en 2022 al de beste in de Italiaanse eendagskoers,

Longo Borghini won een week geleden na een enerverende koers brons op het WK op de weg, woonde daarna de bruiloft van ploeggenote Elisa Balsamo bij en bleek in de 113,8 kilometer lange klassieker van Vignola naar San Luca niets aan vorm te hebben ingeboet.

Na enkele mislukte vluchtpogingen werd de koers beslist op de twee kilometer lange slotklim. Door het hoge tempo van Lidl-Trek was het peloton in meerdere stukken uiteengevallen.

Elisa Longo Borghini op de slotklim naar San Luca op weg naar haar vierde zege in de Ronde van Emilië.

Longo Borghini begon de slotklim voorin met onder anderen ploeggenote Gaia Realini, Evita Muzic (FdJ-Suez), Juliette Labous (DSM-firmenich-PostNL) en de Nederlandsen Mareille Meijering (Movistar) en Nienke Vinke (dsm-firmenich),

Longo Borghini ging er op de slotklim al snel vandoor en zij reed solo naar de zege. De Françaises Muzic werd tweede, voor landgenote Labous. De vierde plaats was voor de Sloveense Urska Zigart (Jayco-AlUla), die vervolgens haar vriend in de regenboogtrui zag zegevieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl