Ajax
NOS Voetbal

Ajax lijdt verlies van bijna 10 miljoen euro over vorig seizoen

Ajax heeft in het seizoen 2023/2024 een nettoverlies van 9,8 miljoen euro geleden. De netto-omzet daalde met 44,4 miljoen euro naar 152 miljoen euro, zo leren de jaarcijfers van de Amsterdamse club.

Het seizoen daarvoor had Ajax nog een winst van 39 miljoen euro kunnen noteren. De winstdaling van 48,8 miljoen euro is volgens Ajax voornamelijk het gevolg van lagere opbrengsten uit Europees voetbal (21,1 miljoen tegen 54,2 miljoen het seizoen daarvoor) en een lager resultaat uit transfers. Ook waren er minder inkomsten uit merchandising.

De opbrengst uit transfers van spelers bedroeg 81,5 miljoen euro. De overgangen van Mohammed Kudus en Edson Álvarez naar West Ham United en Jurriën Timber naar Arsenal brachten het meeste geld op. Na afschrijvingen op vergoedingssommen kwam het transferresultaat uit op 31,3 miljoen euro.

Ook voor het seizoen 2024/2025 verwacht Ajax een negatief resultaat. Oorzaak is enerzijds het huidige kostenniveau in relatie tot deelname aan de Europa League en anderzijds het tot nu toe gerealiseerde transferresultaat.

De jaarcijfers werden voor het laatst gepresenteerd onder verantwoordelijkheid van Susan Lenderink, die uiterlijk 1 maart van het volgend jaar stopt als financieel directeur van Ajax, hoewel haar contract nog doorloopt tot en met juli 2026. Ze was sinds 1 juli 2019 in functie bij de Amsterdammers.

Roerige zomer

Het ging de voorbije zomer veelvuldig over de financiën van Ajax. De club was op de transfermarkt aan handen en voeten gebonden, wat technisch directeur Alex Kroes er mede toe bracht ontkennend te antwoorden op de vraag of de zomerse transferperiode geslaagd was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl