Alex Kroes zou graag eerder beginnen bij Ajax
NOS Voetbal

Directeur Kroes ziet situatie Ajax met 'lede ogen' aan, Mislintat maakte excuses

Ajax staat in brand en er is geen echte kapitein die het schip nu bestuurt. Een vaste algemeen directeur ontbreekt namelijk. Dat wordt per 15 maart Alex Kroes. Het voormalig directielid van AZ wil dolgraag aan de slag in Amsterdam, maar mag dat nog niet vanwege een concurrentiebeding.

Intussen ziet hij de situatie in Amsterdam "met lede ogen aan", zo meldt hij aan de NOS. "Als ik morgen mag beginnen, dan heel graag. Je kan begrijpen dat ik ook met lede ogen aanzie wat er momenteel gebeurt. Ik denk nog steeds dat het heel lastig is om eerder te beginnen, maar ik sta er zeker wel voor open en dat weten de mensen binnen Ajax ook."

Mislintat zit kalm thuis

De ontslagen technisch directeur Sven Mislintat sprak ook met de NOS. De Duitser wilde niet publiekelijk ingaan op zijn ontslag en de door hem gedane veelbesproken transfer van Borna Sosa. Hij liet verder weten kalm te zijn onder de hele situatie en volledige opening van zaken te willen geven aan Ajax.

Mislintat vindt dat het belang van Ajax nu de hoogste prioriteit heeft, dat de club weer op de rails komt. Hij wil niet dat alle aandacht naar hem uitgaat.

NOS had contact met Mislintat: 'Hij wacht onderzoek in goed vertrouwen af'

Terug naar Kroes. Door het concurrentiebeding mocht hij eigenlijk pas na een jaar beginnen in Amsterdam, maar hij kwam uiteindelijk met AZ overeen dat hij op 15 maart mag starten. "Daarin hebben AZ en ik elkaar op een prima manier gevonden en ik ben dankbaar dat AZ mij die reductie heeft gegeven", aldus Kroes.

Maar de toekomstig directeur wil liever vandaag dan morgen aan de slag. Volgens AZ-directeur Robert Eenhoorn is er een mogelijkheid dat Kroes eerder begint in Amsterdam, maar hoe dat precies zit, houdt hij voor zich. De bal zou daarvoor in ieder geval bij Ajax liggen.

Kroes ziet dat echter niet als een reële optie. "De kier die Robert heeft aangegeven is er al een maand of anderhalf. Alleen ligt dat toch nog wat lastiger dan de meeste mensen denken, of weten."

Excuses Mislintat

In Amsterdam wordt met smart gewacht op de nieuwe directeur. En er moet ook nog een nieuwe technisch directeur komen, nu Mislintat ontslagen is.

Bronnen uit de bestuurlijke top hebben aan de NOS laten weten dat Mislintat zijn excuses heeft aangeboden voor het niet melden van zakelijke belangen rond de transfer van Sosa.

Sven Mislintat heeft zijn excuses aangeboden binnen Ajax

Mislintat kwam in opspraak, nadat hij op de slotdag van de transferperiode een speler had gekocht via een Duits zaakwaarnemerskantoor dat aandelen bezit in een privébedrijf van de Duitser. Ajax bleek daar niet van op de hoogte en startte een onderzoek.

Naast het onderzoek van Ajax kijkt ook een onafhankelijk forensisch accountant of er sprake is geweest van belangenverstrengeling bij alle transfers die afgelopen zomer plaatsvonden. Dat onderzoek zal waarschijnlijk pas na de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 11 november zijn afgerond.

Niet verrijkt

Volgens de bronnen uit de bestuurlijke top heeft Mislintat ook gezegd dat hij te goeder trouw heeft gehandeld, niet bewust iets heeft verzwegen en dat hij zichzelf niet verrijkt heeft.

Ook zou hij begrijpen dat hij die belangen had moeten melden. Daarbij zou hij intern hebben gezegd dat "men moet doen wat ze moeten doen". Met die woorden gaf de voormalig technisch directeur aan dat hij de mogelijke consequenties zou dragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl