Vlag van de Spelen
NOS Sport

Zeven kandidaten bij verkiezing IOC-voorzitter, Brit Coe gedoodverfde winnaar

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een lijst met zeven namen bekendgemaakt van gegadigden waaruit volgend jaar de opvolger van voorzitter Thomas Bach zal worden gekozen.

De gedoodverfde winnaar van de verkiezing lijkt de 67-jarige Brit Sebastian Coe, de huidige voorzitter van wereldatletiekbond World Athletics. De 26 jaar jongere oud-zwemster Kirsty Coventry uit Zimbabwe wordt algemeen gezien als Coe's belangrijkste tegenstrever. Ook prins Faisal al Hoessein uit Jordanië geldt als iemand met goede papieren.

De lijst bestaat verder uit de Spaanse vice-voorzitter van het IOC Juan Antonio Samaranch, de Franse voorzitter van de internationale wielrenunie UCI David Lappartient, de Japanse voorzitter van de internationale gymnastiekfederatie FIG Morinari Watanabe en de leidsman van de internationale ski- en snowboardfederatie FIS Johan Eliasch. Laatstgenoemde heeft zowel de Zweedse als Britse nationaliteit.

Thomas Bach (l) en Sebastian Coe tijdens de Spelen in Parijs

Bach kondigde tijdens het slotweekeinde van de recente Zomerspelen in Parijs zijn vertrek als voorzitter van het IOC aan. Tijdens het IOC-congres in maart 2025 zal na geheime stemming blijken wie de opvolger van de Duitser wordt.

Coe geldt in de internationale sportwereld als de gedroomde kandidaat voor het hoogste ambt in de mondiale sport. Maar met een reeks ferme besluiten schopte de Brit uitgerekend Bach dusdanig voor de schenen dat de Duitser hem liever niet als zijn opvolger ziet.

Voormalig atleet Coe is tweevoudig olympisch kampioen op de 1.500 meter (Moskou 1980 en Los Angeles 1984). In 2012 stond hij aan het hoofd van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Londen. Drie jaar later werd hij voorzitter van World Athletics.

Bonussen uitgekeerd

In die hoedanigheid nam hij een aantal beslissingen die het IOC niet bepaald welgevallig zijn. Zo houdt de mondiale atletiekfederatie nog altijd vast aan het standpunt dat Russen niet welkom zijn op internationale atletiektoernooien, inclusief de Olympische Spelen.

Daarnaast besloot World Athletics dit jaar, zeer tegen de zin van Bach in, tot het uitkeren van bonussen van 50.000 dollar, omgerekend zo'n 45.000 euro, aan goudenmedaillewinnaars van de Spelen van Parijs.

Medekandidaat voor het IOC-voorzitterschap Lappartient was niet te spreken over het bonusssysteem:

Lappartient wil geen 50.000 dollar na gouden medaille: 'Is niet de olympische gedachte'

De voorkeur van Bach gaat uit naar de Zimbabwaanse Coventry. De 41-jarige oud-zwemster, winnares van zeven olympische medailles, wordt als het aan de Duitser ligt de tiende IOC-voorzitter uit de geschiedenis en sinds 1894 de eerste vrouw die leiding geeft aan het Internationaal Olympisch Comité.

Begin 2025 mogen de zeven potentiële nieuwe voorzitters hun kandidatuur toerlichten tegenover het uitvoerend comité. In maart van het volgend jaar, tijdens de IOC-sessie in Griekenland, zal de nieuwe leidsman van het IOC worden gekozen.

Kirsty Coventry (tweede van rechts) is Bachs gedroomde kandidaat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl