NOS Sport

'Seine-sationele' Olympische Spelen met spectaculaire show afgesloten

Olympische vlam gedoofd tijdens sluitingsceremonie met Lavreysen, Hassan en Snoop Dogg

Het olympisch vuur is gedoofd, de Olympische Spelen in Parijs zijn officieel afgelopen. Een fonkelende sluitingsceremonie in het Stade de France was de slotscène van het "Seine-sationele" sportevenement dat ruim twee weken duurde, zoals IOC-baas Thomas Bach zei in zijn speech.

Na de openingsact van de Franse zangeres Zaho de Zagazan werd de grote vlam in de stad door haar landgenoot en topzwemmer Léon Marchand gedoofd. De winnaar van vijf medailles (waarvan vier gouden) deze Spelen bracht een lantaarn met klein vlammetje naar het stadion.

Olympisch vuur in centrum Parijs gedoofd door zwemmer Marchand

Daar volgde ook een vlaggenparade. Baanwielrenner Harrie Lavreysen en atlete Femke Bol waren de vlaggendragers namens Nederland. De overige atleten maakten later ook een ronde door het stadion. Na het 'Les Champs-Elysées' gingen de voetjes van de vloer bij 'Freed From Desire'.

En niet alleen die nummers galmden door het stadion. Het Wilhelmus werd dankzij de marathonwinst van Sifan Hassan ook ten gehore gebracht. Tijdens de sluitingsceremonie werden namelijk ook de medailles van de marathon uitgereikt.

Spektakel

Na de aandacht voor de sporters werd het grootste stadion van Frankrijk het toneel van een visueel en muzikaal spektakel. Daarin kwamen onder anderen de Griekse godin van de overwinning Nikè en de Hymne van Apollo aan bod.

Ook waren er optredens van onder anderen zangeres Angéle, DJ Kavinsky, band Phoenix en rapper Vannda.

Uiteraard werd tijdens de ceremonie benadrukt hoe succesvol deze Spelen waren. Tony Estanguet, voormalig roeier en voorzitter van het organisatiecomité van deze Olympische Spelen, deed dat vol zwier. Hij bedankte de veiligheidsmedewerkers, de 45.000 vrijwilligers, de andere medewerkers, de toeschouwers wereldwijd en de atleten.

Estanguet zei dat de Franse sporters zorgde voor nationale feestdagen. Het Franse publiek kreeg ook nog een compliment. "We zagen onszelf als een volk van verongelijkte klagers, maar we bleken een land vol enthousiaste supporters te zijn."

Speech Bach

Bach sprak met minder overtuiging, maar bracht tijdens zijn speech met zijn Seine-woordgrap toch nog enkele gezichten uit de plooi. De 70-jarige Duitser, die gaat stoppen als IOC-voorzitter, richtte zich verder op de organisatoren en de sporters.

"Jullie hebben laten zien waartoe wij mensen in staat zijn. Jullie hebben elkaar omarmd, ook al worden jullie landen verscheurd door oorlog en conflict. Jullie hebben een cultuur van vrede gecreëerd", zei Bach. Volgens hem straalde de lichtstad als ooit tevoren.

Na de speeches ging het vizier vooruit. Op de Paralympische Spelen die op 28 augustus beginnen en op de volgende Olympische Spelen, die in 2028 in Los Angeles worden gehouden.

Snoop Dogg en Dr. Dre luiden Spelen Parijs uit en die van LA in vanaf strand

Wereldsterren als Tom Cruise, The Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish, Snoop Dogg en Dr. Dre lieten vanaf een strand in de Amerikaanse stad zien dat we ook in de VS een spectaculaire editie kunnen verwachten.

De avond werd afgesloten in Frankrijk. Daar liep Marchand het stadion binnen met de kleine vlam. Hij werd opgewacht door Bach, die de Olympische Spelen voor gesloten verklaarde. Marchand en Bach bliezen samen met atleten uit verschillende werelddelen het vuur uit.

De avond werd besloten door de Franse zangeres Yseult, die het nummer 'My Way' zong. Het vuur maakte plaats voor vuurwerk, dat het einde van de avond markeerde.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl