NOS Sport

Nederland sluit Spelen af op zesde plek, met recordaantal van vijftien goud

De zesde plaats van Nederland in beeld: alle olympische medailles in 2 minuut 44

Nederland is als zesde geëindigd op de Olympische Spelen van Parijs, de hoogste notering op de medaillespiegel ooit, één plekje hoger dan drie jaar geleden in Tokio.

En nóg een primeur: niet eerder won Nederland zo veel gouden medailles als op deze Spelen. Het totaal aantal gouden plakken is 15. Dat zijn er drie meer dan tijdens Sydney 2000.

De Nederlandse sporters wonnen naast de 15 olympische titels 7 keer zilver en 12 keer brons. Daarmee is de vooraf gestelde top tien ambitie van het NOC*NSF ruimschoots gehaald.

Harrie Lavreysen verlaat Parijs met de zwaarste zakken. Hij voltooide zijn gouden hattrick en kroonde zich daarmee tevens tot succesvolste Nederlandse olympiër ooit op de Zomerspelen. Met zijn twee gouden en één bronzen medaille van Tokio erbij, staat Lavreysen inmiddels op zes stuks eremetaal.

Lavreysen met snelt met machtige sprint naar keiringoud

De succesvolste Nederlandse olympiër op één editie van de Zomerspelen blijft Fanny Blankers-Koen. Zij veroverde vier keer goud op de Spelen van 1948.

Gouden vrouwen

Sifan Hassan voltooide zondagochtend een unieke trilogie met goud op de marathon, na het behalen van brons op de 5.000 en 10.000 meter. Nooit eerder slaagde een vrouw erin op die drie nummers een medaille te pakken.

Bekijk hier hoe Hassan naar unieke gouden medaille sprint op marathon

Drie andere Nederlandse vrouwen schreven sportgeschiedenis in Frankrijk.

Sharon van Rouwendaal won goud op de 10 kilometer openwaterzwemmen in de Seine. Het was haar tweede olympische titel na die van Rio de Janeiro in 2016. Nooit eerder won een sporter tweemaal goud in het olympische openwaterzwemmen, dat sinds 2008 op het programma staat. Van Rouwendaal noemde zichzelf dan ook de GOAT.

De 36-jarige Marit Bouwmeester werd met haar tweede olympische titel de succesvolste zeilster in de geschiedenis van de Spelen. Ook in Rio veroverde ze het goud in de (voorloper van de) ILCA 6-klasse. Tijdens Londen 2012 pakte ze zilver, In Tokio werd het in 2021 brons.

De 26-jarige Karolien Florijn werd de eerste Nederlandse vrouw die olympisch skiffgoud won.

Een uitzonderlijke gouden dubbel is die van de vrouwen- en mannenhockeyers. Nooit eerder pakte één land tijdens één Olympische Spelen hockeygoud bij zowel de mannen als de vrouwen.

Ook lukte het Nederland niet eerder om op één olympisch toernooi vier gouden medailles in het roeien te winnen.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl