Michael van Gerwen op de World Series of Darts Finals
NOS SportAangepast

Van Gerwen klopt Noppert op World Series Finals, exit Van Barneveld en Doets

Titelhouder Michael van Gerwen is als enige Nederlander doorgedrongen tot de kwartfinales van de World Series Finals, die dit weekend worden gehouden in de AFAS Live in Amsterdam. In een Nederlands onderonsje was Van Gerwen in de tweede ronde met 6-3 te sterk voor Danny Noppert.

Van Gerwen noteerde een hoog gemiddelde van 106 per drie pijlen en kan zich daarmee met een goed gevoel richten op de slotdag. Daarin treft hij in de kwartfinales Luke Humphries, de regerend wereldkampioen uit Engeland.

In zijn tweederondepartij tegen Noppert kwam de vijfvoudig winnaar van dit toernooi geen enkele keer echt in de problemen. De Vlijmenaar pakte direct de leg af die Noppert was begonnen en gooide zeven 180'ers in zes legs, drie meer dan zijn Friese tegenstander.

Danny Noppert op de World Series of Darts Finals

De laatste leg begon Van Gerwen ook met de maximale score. Hij maakte de partij uiteindelijk af door met zijn tweede wedstrijdpijl de dubbel-twintig te raken.

In regerend wereldkampioen Humphries treft Van Gerwen zondag een uiterst lastige tegenstander. De laatste acht keer dat de twee tegenover elkaar stonden, eindigden allemaal in een zege voor Humphries. Zo ook eind juli in de finale van de World Matchplay, een van de majortoernooien.

Van Barneveld stunt niet

Raymond van Barneveld slaagde er in de tweede ronde niet in om voor een stunt te zorgen. 'Barney' moest zijn meerdere erkennen in Luke Littler en verloor met 6-4 van het toptalent uit Engeland.

In Amsterdam wilde publiekslieveling Van Barneveld zich revancheren voor de vorige (en enige andere) keer dat hij tegenover Littler stond. Eind vorig jaar verloor hij in de achtste finales van het wereldkampioenschap in Londen kansloos van de destijds 16-jarige Engelsman.

Barney Army

Negen maanden later stonden de twee opnieuw tegenover elkaar. Gesteund door het thuispubliek, dat traditiegetrouw 'Barney Army' scandeerde, pakte Van Barneveld de eerste leg, die hij zelf was begonnen.

Het zou de enige keer zijn dat Van Barneveld op voorsprong stond tegen zijn veertig jaar jongere opponent. Op 1-2 moest hij een break toestaan, maar in tegenstelling tot de WK-partij bleef de 57-jarige Nederlander in de wedstrijd.

Raymond van Barneveld tijdens de World Series of Darts Finals in Amsterdam

Bij een 4-5-achterstand leek Van Barneveld de kans te krijgen om er een beslissende leg uit te slepen, maar hij zag hoe Littler met zijn eerste wedstrijdpijl direct toesloeg door een score van 86 uit te gooien via de incourante dubbel-zeven.

Eerder op de dag bereikte Kevin Doets de tweede ronde met een fantastisch gemiddelde van 110 per drie pijlen. Daarmee veegde de 26-jarige Doets zijn Ierse tegenstander Keane Barry met 6-0 weg.

Goed gevoel

Doets gooide onder meer een fraaie 145-finish en kon zich zodoende met een goed gevoel richten op zijn partij tegen voormalig wereldkampioen Rob Cross.

Het hoge gemiddelde kon Doets echter geen passend vervolg geven. Wat het thuispubliek in ruil daarvoor terugkreeg, was een bijzonder spannende partij tegen de Engelsman die 46 plekken hoger staat op de wereldranglijst.

Kevin Doets op de World Series of Darts Finals

Op 5-3 was Doets één leg verwijderd van een plek in de kwartfinales. Hij kreeg de kans om de partij te beslissen, maar zag hoe zijn tegenstander een break plaatste door totaal onverwachts 161 uit te gooien.

Ontgoocheling

De ontgoocheling was van het gezicht van Doets af te lezen, die vervolgens moest toezien hoe Cross onder een luid fluitconcert van het thuispubliek zijn tweede wedstrijdpijl benutte door de dubbel-acht te raken.

Voor Dirk van Duijvenbode zat het finaleweekend van de World Series er al na één partij op. Van Duijvenbode, die met aanhoudend blessureleed kampt, verloor met 6-4 van Daryl Gurney uit Noord-Ierland.

Comeback Nijman

Wessel Nijman, de nummer tachtig van de wereld, trof in de tweede ronde voormalig wereldkampioen Michael Smith. De 24-jarige Nijman leek er kansloos af te gaan tegen de nummer twee van de mondiale ranglijst, maar zette plots een knappe comeback in.

Wessel Nijman op de World Series Finals

Nijman boog een 0-3 achterstand om in een 5-3 voorsprong. Hij had nog één leg nodig om zijn stunt te voltooien, maar toen sloegen de zenuwen toe. Hij miste zes wedstrijdpijlen, waarna Smith de partij naar zich toe trok door met zijn eerste wedstrijdpijl de dubbel-20 te raken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl