Michael van Gerwen baalt flink in zijn finale tegen Luke Humphries
NOS Sport

Humphries maatje te groot voor Van Gerwen in finale World Matchplay

Darter Michael van Gerwen is er niet in geslaagd voor de vierde keer het World Matchplay te winnen. In de finale van het majortoernooi in Blackpool moest de Nederlander met 18-15 buigen voor de Engelse wereldkampioen en nummer één van de wereld, Luke Humphries.

De 35-jarige Brabander won het toernooi eerder in 2015, 2016 en 2022. In 2014 verloor hij de finale van Phil Taylor.

Van Gerwen, zelf de nummer twee op de wereldranglijst, begon moeizaam aan het duel. Waar hij op zaterdagavond in zijn halve finale tegen Michael Smith nog erg sterk was in het scoren, ging het op zondagavond een stuk moeizamer.

Laag gemiddelde Van Gerwen

Omdat Humphries veel van zijn dubbels miste, ging Van Gerwen alsnog met een voorsprong de eerste pauze in. Daarna stelde de Engelsman orde op zaken. Humphries ging zijn dubbels raken en Van Gerwen bleef dankzij een laag gemiddelde flink achter. Humphries won vier legs op rij en stond zijn voorsprong niet meer af.

De Nederlander kwam weliswaar steeds iets beter in zijn spel en omdat Humphries niet volop profiteerde van de steekjes die Van Gerwen liet vallen, kon laatstgenoemde steeds beter aanhaken. Van Gerwen leek bij een stand van 12-12 langszij te komen, maar Humphries deed net genoeg om dat te voorkomen.

De Engelsman zag Van Gerwen een 164-finish net aan missen, waarna hij zelf stoïcijns uitliep naar 16-13. Van Gerwen pakte nog twee legs, kreeg een kans om gelijk te maken, maar de Nederlander miste. Humphries won de leg en besliste de partij een leg later met zijn eerste wedstrijdpijl.

Het is de vijfde majortitel voor Humphries, die in januari wereldkampioen werd door in de WK-finale het jonge talent Luke Littler te verslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl