Michael van Gerwen na zijn partij tegen Michael Smith
NOS Sport

Drie geniale pijlen leveren Van Gerwen finaleplek op bij World Matchplay

Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de finale van het World Matchplay. De Nederlandse darter, die het toernooi drie keer eerder won, was in het Engelse Blackpool met 17-13 te sterk voor de Engelsman Michael Smith.

In de finale op zondag treft Van Gerwen een andere Engelsman, Luke Humphries. De huidig wereldkampioen en nummer één van de wereld versloeg eerder op de avond zijn landgenoot James Wade met 17-10.

Bekijk in het X-bericht hieronder hoe Van Gerwen de partij met Smith afsloot.

Van Gerwen begon furieus aan het duel met Smith en brak de leg van Engelsman de eerste drie keer. De Brabander ging met een 4-1 voorsprong de eerste pauze in, maar daarna begon het grote stuivertje wisselen.

Vooral het missen van zijn dubbels speelde Van Gerwen flink parten. Smith kwam terug tot 5-5 waarna Van Gerwen met een tussensprintje op 9-6 kwam, maar omdat de Nederlander zijn kansen niet benutte wist Smith nogmaals terug te komen in de wedstrijd.

Van Gerwen onder druk

Bij een stand van 12-12 leek de Engelsman het duel helemaal naar zich toe te trekken. Smith had al twee legs op rij gewonnen en kreeg de kans om voor het eerst sinds het begin van de partij weer eens op voorsprong te komen. Smith miste zijn dubbel waarna Van Gerwen aan mocht gaan leggen om 136 uit te gooien.

Dankzij drie geniale pijlen, triple 20, triple 20, dubbel 8 slaagde Van Gerwen glorieus in die opzet. De finish van Van Gerwen was samen met de oerkreet die de Brabander slaakte het sein voor Smith om de handdoek in de ring te gooien.

Bekijk in het X-bericht hieronder hoe Van Gerwen 136 uitgooide.

'Bully Boy' Smith was zo ontdaan dat hij Van Gerwen uit geslagen positie op voorsprong zag komen, dat hij in het vervolg van de partij geen vuist meer wist te maken en gefrustreerd zijn pijlen naar het bord gooide.

Van Gerwen stoomde door naar 16-12, gunde Smith nog een leg, maar even later besliste hij het duel door zijn tweede wedstrijdpijl raak te gooien.

Het wordt de vijfde finale van Van Gerwen bij het World Matchplay. In 2015, 2016 en 2022 won hij het toernooi, in 2014 verloor hij de finale van dartslegende Phil Taylor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl