Adrian Newey en Max Verstappen
NOS Sport

Bij Verstappen vertrokken topontwerper Newey naar F1-renstal Aston Martin

Topontwerper Adrian Newey gaat in maart 2025 na zijn vertrek bij Red Bull Racing aan de slag bij Aston Martin. Newey wordt in de Formule 1 gezien als een van de beste en meest invloedrijke ontwerpers.

"Zodra Adrian beschikbaar kwam, wisten we dat we dit moesten waarmaken", zegt teambaas Lawrence Stroll. "Geen enkele ontwerper komt in de buurt van wat hij heeft bereikt. Hij gaat het ontwerpteam fulltime leiden. Een investering die veel gaat opleveren."

Het vertrek van Newey (65) bij Red Bull was al aangekondigd. Hij werkte negentien jaar bij het team, waar hij een bijdrage had in zeven kampioenschappen, waaronder drie van Max Verstappen. Newey wordt gezien als het genie achter de kampioensauto's van de Nederlandse coureur.

"Hij voelt dat het tijd is om rust te nemen", zei Red Bull Racing-teambaas Christian Horner over het vertrek van de ingenieur. Maar Newey neemt allesbehalve afstand van de sport.

'Frisse stimulans'

"Ik had een nieuwe uitdaging nodig. Een frisse stimulans, een prikkel", zegt Newey. "Eind april heb ik de knoop doorgehakt bij Red Bull Racing te vertrekken en daarna tijdje vrij genomen."

Adrian Newey met zijn kenmerkende notitieboek

"Ik heb eigenlijk alles al bereikt wat ik wilde bereiken. Alles waarvan ik vanaf pakweg mijn tiende al droomde. Ik had nooit verwacht dat ik deze stap nog zou zetten. Maar het is zo'n geweldig werk: mens en machine aan elkaar koppelen en daar een optimale combinatie van maken. De top van mens en machine is Formule 1. Daar kom ik elke dag mijn bed voor uit."

De ontwerper stelt dat volgend jaar voor hem een "opbouwjaar" zal worden bij zijn nieuwe renstal. De focus ligt op 2026. "Het nieuwe reglement voor seizoen 2026 is natuurlijk een belangrijk element. Alle teams moeten alles opnieuw ontwerpen en bouwen en je weet nooit wie daar het beste uit rolt. Er zal veel overleg zijn tussen mijn ontwerpteam en motorleverancier Honda."

Slapende reus

Aston Martin, gesponsord door de Saudische staatsoliemaatschappij Aramco, wordt gezien als een slapende reus in de Formule 1. Teambaas Stroll noemt Aramco "een belangrijke partner in onze plannen voor de komende jaren en dat geldt ook voor onze nieuwe motorleverancier Honda". De Hondamotor verhuist in 2026 van Red Bull naar Aston Martin.

Bij het team rijden dit jaar tweevoudig kampioen Fernando Alonso (43) en Lance Stroll (25), zoon van de teambaas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl