NOS Sport

Verstappen relativeert vertrek meesterbrein Newey: 'Ook saai als alles hetzelfde blijft'

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1

"Natuurlijk had ik liever gezien dat hij nog een paar jaar bleef, maar als iemand echt weg wil heeft het geen zin hem of haar tegen te houden. Dan moet je loslaten. Zo is het leven."

In Miami reageert Max Verstappen voor het eerst op het aanstaande vertrek van topontwerper Adrian Newey. De 65-jarige Brit vertrekt na negentien jaar bij Red Bull Racing, waar hij Sebastian Vettel (4) en Max Verstappen (3) aan hun wereldtitels hielp. Het is een groot verhaal. Geen enkele journalist stelt Verstappen een vraag over een aanstaande derde Miami-zege op rij. Het gaat louter over het vertrekkende meesterbrein.

"We respecteren Adrian en zijn dankbaar voor de rol die hij bij onze successen heeft gespeeld", zegt Verstappen diplomatiek. Het verrast hem niet dat de gelauwerde genius van Red Bull Racing nu al bij een ander team mag tekenen om daar volgend seizoen aan de slag te gaan. "Het zou oneerlijk voelen om dat te blokkeren. Hij heeft hier bijna twintig jaar gewerkt en zoveel gepresteerd. Het is normaal dat het dan een keer genoeg is en dat je verder wil kijken."

Wat Newey in 2025 gaat doen is nog niet bekend. Met pensioen en op wereldreis gaan is een optie, maar zeker is dat alle topteams in de Formule 1 hengelen naar zijn diensten. In de woorden van tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso (Aston Martin): "Newey is een man die overal aan de slag kan. Iedereen wil hem hebben. Wij ook, hoewel ik natuurlijk niet over de contracten ga. Voor iemand met zo'n erelijst staan de deuren altijd open."

Relativeren

Max Verstappen weegt zijn woorden in Miami, waar dit weekend de zesde grand prix van het seizoen plaatsvindt. De regerend kampioen wil Newey niet kleiner maken dan hij is, maar benadrukt ook dat het aanstaande vertrek geen ramp is. "Het is altijd een groep mensen die een team succesvol maakt. Niet een eenling", relativeert hij. "Er werken hier nog heel veel andere mensen die ook bij hebben gedragen aan het succes."

"Van de buitenkant oogt het misschien dramatisch en ziet het er niet ideaal uit, maar ik denk dat de impact wel meevalt. De wereldpers verzint veel verhalen, maar geen enkele journalist weet precies hoe dit team intern functioneert. En het is natuurlijk niet geheel onverwacht. Dit komt niet uit de lucht vallen."

Verstappen naast Newey op het podium van de GP van Canada van vorig seizoen

Verstappen benadrukt dat de rol van Newey door de jaren heen is veranderd. "Adrian was in de beginjaren heel erg belangrijk. Ik denk dat veel mensen niet weten wat de afgelopen seizoenen zijn rol in het team was. Het is niet zo dat hij niets meer deed, maar er zijn heel veel goede mensen bij gekomen. Aan de andere kant was het natuurlijk wel fijn dat we altijd op zijn ervaring en kennis konden terugvallen."

Op persoonlijk vlak gaat de 26-jarige coureur hem wél missen. "Het is een fijne man waarmee ik goed kon praten. Een vriend die een sleutelrol speelde in mijn tweede familie. Natuurlijk wil je zo iemand het liefst in huis houden, maar het is wat het is. Als hij een andere uitdaging zoekt of meer tijd voor zijn familie wil, dan moeten we hem dat gunnen. Daarom ben ik niet teleurgesteld en neem ik hem niks kwalijk. Even goede vrienden."

Verstappen weet hoe waardevol Newey kan zijn voor de concurrentie. "Uiteraard zie ik liever niet dat hij met al zijn expertise aan de slag gaat bij een andere renstal. Het is een enorm voordeel als je hem in huis hebt, hoewel het lastig is om in te schatten hoe groot zijn invloed zou zijn bij een ander team."

Nieuwe regels

Verstappen doelt op de nieuwe reglementen in 2026, die gepaard gaan met nieuwe F1-auto's. "In 2025 zijn de auto's voor 2026 al grotendeels ontworpen, dus het is de vraag hoe groot zijn stempel dan nog kan zijn. Hij brengt bergen kennis mee en het zal zeker invloed hebben, maar hoeveel? Dat weet niemand."

Geen moment heeft Verstappen geprobeerd het vertrek van Newey te voorkomen. "Ik heb niet op hem ingepraat. Dat heeft totaal geen zin. Als iemand weg wil, dan houd je dat niet tegen. Ik begrijp het ook wel. Het leven in de Formule 1 is zo veeleisend. 24 races per jaar, altijd van huis zijn. En het is ook een soort aquarium met haaien, waar iedereen vooral aan zichzelf denkt. Zo zit deze wereld in elkaar."

Fernando Alonso zou naast Newey ook Verstappen graag naar Aston Martin zien komen:

De boodschap van Verstappen is helder. Newey's exit is een dreun waar ook positieve kanten aan zitten. "Er werken in dit team heel veel erg goede mensen en toptechnici. Het niveau is extreem hoog. Een geweldige club, waar iedereen is gefocust op het belangrijkste: presteren op het circuit. En ik zie om me heen alleen maar tevreden collega's die blij zijn met hun rol in het team en die samen de snelste en de beste willen zijn. Wat dat betreft gaat alles gewoon op dezelfde voet door en verandert er weinig."

"Misschien vertrekken er in het kielzog van Newey nog meer mensen. Je weet nooit wat er gebeurt. Het kan, maar dat hoeft helemaal niet negatief te zijn", vult Verstappen aan. "Bij andere sporten en in het bedrijfsleven zie je dat ook vaak. Als iemand weggaat, creëert dat kansen voor jonge mensen en nieuwe talenten. Het kan dus positief uitpakken. En het zou ook saai worden als iedereen eeuwig op dezelfde plek blijft zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl