Adrian Newey
NOS Sport

Topontwerper Newey vertrekt na 19 jaar bij Red Bull Racing

Ontwerper Adrian Newey vertrekt bij Red Bull Racing. De 65-jarige Engelsman werkte sinds 2006 voor de Oostenrijkse formatie en verlaat het team aan het begin van 2025. Hij zal zijn taken rond de ontwikkeling van de F1-auto neerleggen, maar maakt het project van de eerste voor de openbare weg geschikte sportwagen van Red Bull nog wel af.

Newey wordt in verband gebracht met een overstap naar Ferrari, maar ook andere teams lijken geïnteresseerd in de diensten van de ontwerper.

Het vertrek van Newey is de volgende episode in een turbulente periode van Red Bull Racing. Eerder dit jaar werd teambaas Christian Horner beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag naar een vrouwelijke medewerker binnen het team. Horner werd na een intern onderzoek vrijgepleit, maar de onrust hield lange tijd aan.

"Bijna twee decennia lang was het een grote eer om een sleutelrol te spelen in de progressie van Red Bull Racing van nieuwkomer tot meervoudig kampioen. Nu voelt het als een goed moment om het stokje over te dragen aan anderen en nieuwe uitdagingen te zoeken", zegt Newey.

Topontwerper

Newey is medeverantwoordelijk voor twee zeer succesvolle periodes voor Red Bull Racing. Na een aantal jaren in de middenmoot te hebben gereden, sloegen Newey en het team toe bij de reglementswijziging van 2009. Red Bull begon races te winnen met Sebastian Vettel en Mark Webber. Tussen 2010 tot en met 2013 haalden Vettel en Red Bull vier wereldtitels binnen.

Bekijk hier een aantal winnende auto's ontworpen door Adrian Newey:

 • AFP
  Nigel Mansell werd wereldkampioen in de Williams van 1992
 • AFP
  Mika Hakkinen in zijn McLaren in 1998
 • EPA
  Sebastian Vettel werd in 2010 de eerste kampioen bij Red Bull
 • AFP
  Max Verstappen tijdens de GP van Nederland in 2021
 • AFP
  Verstappen won in vorig jaar 19 GP's

Een magere periode volgde, tot Max Verstappen in 2021 wereldkampioen werd na een spannende titelstrijd met Lewis Hamilton. Bij de nieuwe regels van 2022 sloegen Newey en Red Bull opnieuw toe. Al ruim twee jaar heeft Red Bull de beste bolide op de grid.

Voor zijn stap naar Red Bull beleefde Newey al succesvolle periodes met wereldtitels bij Williams (Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill en Jacques Villeneuve) en McLaren (Mika Hakkinen). In totaal was Newey betrokken bij dertien rijderstitels en twaalf constructeurstitels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl