Max Verstappen wint in China
NOS Sport

Superieure Verstappen boekt zijn eerste grand prix-zege in China

Max Verstappen heeft met grote overmacht de Grand Prix van China gewonnen. Het is zijn eerste overwinning in Shanghai. Lando Norris eindigde de race als tweede, Sergio Pérez werd derde.

Het is de vierde zege van het seizoen voor Verstappen, en zijn 58ste in totaal. Zijn voorsprong op teamgenoot Pérez in het WK is nu 25 punten.

Halverwege de race ontstond er chaos bij een herstart na een safety car, toen meerdere auto's elkaar raakten. Het leverde een dubbele uitvalbeurt op voor RB, het zusterteam van Red Bull Racing. Andere rijders kregen straffen voor de twee incidenten.

Bekijk hier de nieuwe WK-stand:

Verstappen pakte de leiding bij de start, terwijl Alonso meteen de tweede plek overnam van Pérez. De Spanjaard ging prachtig buitenom in de eerste bochten naar rechts. Verstappen was meteen gevlogen: na een rondje had hij een voorsprong van 1,6 seconde.

Na vijf ronden had Pérez zijn tweede plek weer terug, maar was het gat naar Verstappen was al zo'n vijf seconden. Norris was de volgende die voorbijging aan Alonso.

Alonso start beter dan Pérez

In de veertiende ronde wisselde zowel Verstappen als Pérez van banden. Daardoor lag Norris enkele ronden aan de leiding. Na een aantal ronden reed Verstappen weer vooraan.

De pitstop van Pierre Gasly bij Alpine ging helemaal mis. De Fransman kreeg groen licht om te vertrekken, terwijl er nog een monteur aan het werk was. Die werd geraakt, maar hij raakte niet gewond.

Safety car

De eerste uitvaller van de dag werd Valtteri Bottas. De motor in zijn Sauber begaf het en Bottas parkeerde zijn auto langs de kant. Het leidde tot een virtual safety car.

Aangezien de marshals de auto niet snel weg kregen, werd er in de 23ste ronde omgeschakeld naar een echte safety car. Red Bull maakte van de situatie gebruik door opnieuw met beide auto's een pitstop te maken. Verstappen hield de leiding, Pérez kwam terecht achter Norris en Leclerc, die even daarvoor hun banden al gewisseld hadden.

Bij de herstart ging er van alles fout. Toen de wagens nog langzaam reden ontstond er een kettingreactie, waarbij Lance Stroll hard op Daniel Ricciardo inreed. Eenmaal op snelheid raakte Kevin Magnussen Yuki Tsunoda. Chaos alom, het gevolg: nog een safety car. Voor Tsunoda was het einde wedstrijd.

Magnussen en Stroll kregen een tijdstraf van tien seconden voor hun aandeel in de chaos. Ricciardo moest snel na de tweede herstart ook de strijd staken. Daardoor lagen beide RB-coureurs uit de race.

Tsunoda verlaat het circuit

Eenmaal weer onderweg ging Pérez op jacht naar een podiumplek, die hij door de neutralisaties verloren had. De Mexicaan ging met enige moeite voorbij aan Leclerc, maar Norris had genoeg snelheid in zijn McLaren om voor de Red Bull te blijven.

Lokale held Zhou Guanyu kwam in Shanghai niet verder dan de veertiende plek, maar liet het publiek wel juichen bij een inhaalactie op Logan Sargeant en Kevin Magnussen in de slotfase.Bij die laatste actie reed hij nog wel zijn voorvleugel kapot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl