Adrian Newey in maart tijdens de Grand Prix van Bahrein
NOS Sport

'Topontwerper Newey vertrekt bij Red Bull, na onrust rondom Horner'

Topontwerper Adrian Newey vertrekt binnenkort bij Red Bull Racing. Dat meldt onder meer de BBC. De 65-jarige Engelsman zou zich niet comfortabel voelen bij de machtsstrijd die bij de renstal is ontstaan nadat teambaas Christian Horner werd beschuldigd van ongepast gedrag.

Newey zou volgens de BBC op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Hij wordt in verband gebracht met een overstap naar Ferrari en zou al een lucratief aanbod van Aston Martin hebben gekregen.

Interne machtsstrijd

Sinds de aantijgingen tegen Horner naar buiten kwamen, is er sprake van een interne machtsstrijd bij Red Bull. De 50-jarige teambaas werd na een intern onderzoek vrijgesproken.

De 'Horner-storm' is sindsdien niet gaan liggen. De werkneemster die de klacht indiende, werd op non-actief gesteld en tekende vorige maand beroep aan tegen de uitkomst van het onderzoek.

Meest succesvolle ontwerper

Newey, die voorheen onder meer bij Williams en McLaren werkte, wordt gezien als de succesvolste ontwerper binnen de Formule 1. Hij kwam in 2006 in dienst bij Red Bull, een tijdperk voor de huidige hegemonie met Max Verstappen.

Met de Brits-Oostenrijkse renstal won Newey zesmaal de constructeurstitel. Ook was hij verantwoordelijk voor de auto's waarmee zeven verschillende coureurs, waaronder Verstappen, in totaal dertien keer wereldkampioen werden.

Formule 1-verslaggever Louis Dekker:

"De vraag die er nu ligt: waar gaat wonderdokter Newey naartoe? Gaat hij naar Ferrari, dan zal dat onder meer te maken hebben met de komst van Lewis Hamilton."

"Met Aston Martin zijn de lijnen kort, omdat die renstal een van de geldschieters is geweest van Red Bull Racing. Aston Martin heeft daarnaast diepe zakken en hele grote ambities."

"Newey is zo'n grote pion in de Formule 1, dat hij zelf kan bepalen waar hij naartoe gaat. Hij heeft het voor het uitkiezen, omdat iedereen hem toch wel wil hebben. Hij kan ook met pensioen gaan, maar daar lijkt hij niet het type voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl