Tim van Rijthoven met Paul Haarhuis
NOS Sport

Haarhuis bezorgd over Van Rijthoven: 'Voelt alsof hij een beetje verloren is'

Davis Cup-captain Paul Haarhuis maakt zich zorgen over Tim van Rijthoven. "Ik heb wel een beetje met hem te doen, het voelt alsof hij een beetje verloren is", aldus Haarhuis.

Van Rijthoven beleefde twee jaar geleden een schitterende zomer, met een sensationele zegetocht op het grastoernooi van Rosmalen. Met zijn eerste ATP-titel op zak trok hij naar Wimbledon, waar hij drie rondes overleefde, voordat hij op de latere winnaar Novak Djokovic stuitte.

2022: Van Rijthoven verslaat Medvedev en wint ATP-toernooi Rosmalen

Maar inmiddels zijn we een slepende elleboog- en rugblessure verder. Van Rijthoven stond bijna anderhalf jaar aan de kant en zijn rentree verloopt met horten en stoten. Hij speelde dit jaar pas vier wedstrijden, die alle verloren gingen.

Weg bij tennisbond

Deze zomer vertrok Van Rijthoven bij tennisbond KNLTB, waar hij het grootste deel van zijn opleiding heeft genoten. "Hij heeft aangegeven dat hij heel veel druk voelde om hier op het Nationaal Tennis Centrum te trainen", verklaart Haarhuis.

"Het was zijn eigen beslissing. Het voelde voor hem als een soort last en daar wil hij niet aan vastzitten. Het blokkeerde hem gewoon. Hij voelde zich schuldig en ervoer het alsof er elke dag mensen voor hem klaarstonden en op hem stonden te wachten."

De situatie van de inmiddels 27-jarige Van Rijthoven bezorgt Haarhuis hoofdbrekens. "Hij heeft begeleiding nodig, maar juist begeleiding roept een soort weerstand op bij hem."

"Hij zegt: ik doe wat ik wil, ik ben een gevoelsmens en als ik me goed voel, dan ga ik goed tennissen. Maar hij heeft in die zin rare ideeën over hoe hij in zijn kracht komt te staan. Hij denkt bijvoorbeeld dat hij niet meer dan drie keer per week training nodig heeft. Maar er valt nog zoveel te verbeteren aan zijn spel.

"Hij moet wedstrijden spelen", vervolgt Haarhuis. "Hij heeft vertrouwen en wedstrijdritme nodig. Hij heeft vier toernooien gespeeld, op het scherpst van de snede tegen topspelers. Ik heb hem ook gezegd: ga futures (het laagste profniveau) spelen in Verweggistan. Maar het gaat erom dat je het wil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl