Politie aanwezig bij de Johan Cruijff Arena
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw actie politiebonden: geen agenten bij Ajax-FC Utrecht

De politiebonden hebben opnieuw acties aangekondigd rond een eredivisiewedstrijd. Op zondag 15 september zal er geen politie aanwezig zijn bij Ajax tegen FC Utrecht in de Johan Cruijff Arena.

De kans bestaat daarom dat het duel, dat wordt beschouwd als een risicowedstrijd, niet doorgaat. De bestuurlijke driehoek van Amsterdam (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) neemt daar begin volgende week een besluit over.

Al maanden voert de politie actie voor een betere vroegpensioenregeling. De acties zijn volgens het Landelijk Actiecentrum Politieacties nodig omdat vanuit het kabinet onvoldoende signalen gekomen zijn dat er hard genoeg wordt gewerkt aan het vroegpensioen voor zware beroepen. Volgens de politiebonden worden de acties ook harder.

De politiebonden staakten al meermaals rond eredivisiewedstrijden. Vorige maand was er geen politie aanwezig bij FC Twente-Sparta en NAC-Ajax. Die wedstrijden gingen overigens wel door. Vorige week werd besloten dat de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax (ook een risicowedstrijd) in Rotterdam niet door kon gaan vanwege de politieacties.

Onvrede over huidige regeling

De politiebonden voeren actie omdat ze niet tevreden zijn met de huidige vroegpensioenregeling, die volgend jaar afloopt. Met die regeling kunnen agenten (en andere mensen met een zwaar beroep) drie jaar eerder stoppen, maar vaak moeten ze hun inkomen dan met spaargeld aanvullen. Bovendien stopt op dat moment ook de pensioenopbouw, terwijl de laatste jaren daarin juist zwaar meewegen. De politiebonden hameren op betere afspraken.

Voetbalbond KNVB zei eerder flink te balen dat voetbal wordt betrokken bij de acties. Volgens Maarten Brink van Politie in Actie is die reactie niet gepast omdat wedstrijden juist door kunnen gaan vanwege de inzet van agenten.

"Het is wel degelijk een bewijs waarom wij die vroegpensioenregeling willen. Er is vaak veel geweld rond voetbalwedstijden, waar ook politiemensen bij gewond raken", zegt Brink. "Dat laat zien dat politiewerk zwaar werk is. Vandaar ook dat we ons mede richten op voetbalwedstrijden."

Ook premier Schoof baalt

Premier Schoof baalt dat de politiebonden opnieuw gaan staken en hebben besloten van tafel weg te gaan. "De minister van Sociale Zaken (Van Hijum, red.) heeft mandaat om met de bonden te spreken. Hij heeft de ruimte om een goed gesprek te voeren met de bonden over dit belangrijke onderwerp."

Schoof erkent dat de bonden zelf hun strategie bepalen. "Ik hoop dat ze snel weer aan tafel komen."

Vorige week zei het kabinet dat het met vakbonden en werkgevers in gesprek wil over de vroegpensioenregeling voor zware beroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl